× Pojďte do toho s námi.

Covid-19

Ekonomické návrhyZdravotnické priorityAntiCovid týmZáchrana kultury

TOP 09 podpořila vládu v nezbytných nařízeních, které zabránily šíření viru COVID-19. Stejně tak přijala vládní nabídku táhnout za jeden provaz, ačkoliv opravdový zájem na společném řešení problémů spojených s těmito nařízeními vláda neměla. TOP 09 proto navrhla opatření v mnoha oblastech, které byly a nadále jsou koronakrizí nejvíce postiženy. Jejich podpora je důležitá pro fungování ekonomiky státu, zachování kulturní diplomacie, ale také pro zjednodušení života mnoha občanů. Několik z těchto návrhů vláda v první fázi odmítla, poté je okopírovala a předložila jako své. Zároveň TOP 09 neustále předkládá vládě návrhy pro udržení zdravotnického systému. Ať to bylo osm zdravotnických priorit, ale i mnoho dalších, které je nutné urgentně řešit, aby zlepšily současnu situaci. Další souhrn návrhů, které TOP 09 představila, byly plány na záchranu kultury, která se momentálně nachází ve velmi vážné situaci. Kulturu nesmíme nechat padnout. S mnoha návrhy přišly i další opoziční demokratické strany. Zároveň jsme se společně s ODS a KDU-ČSL rozhodli vytvořit AntiCovid tým – tedy tým odborníků, kteří neustále představují konkrétní návrhy na zastavení současné krize a předkládají je zodpovědným ministrům. Společně se snažíme najít cestu ke zpomalení přenosu koronaviru bez nutnosti zastavení společnosti, jako je tomu dnes.

Ekonomické návrhy

Návrh odškodňovacího zákona

Již v dubnu (28.4.) jsme žádali vládu, aby do konce května předložila odškodňovací zákon. „Budeme proto po vládě chtít, aby do konce května připravila tzv. odškodňovací zákon, který poškozeným podnikatelům poskytne pomocnou ruku podobně, jako se v minulosti stalo v případě povodní,“ vysvětlovala Markéta Pekarová Adamová.

Vláda se bohužel rozhodla tuto výzvu ignorovat a proto jsme připravili a 2.10. předložili vlastní návrh tzv. odškodňovacího zákona, který jasně definuje způsob státní pomoci při mimořádných opatřeních vyhlašovaných v souvislosti s epidemií koronaviru SARS CoV-2. Proč? TOP 09 je přesvědčena o tom, že dosavadní vládní opatření na pomoc ekonomice byla nedostatečná a jejich vyřízení doprovázela složitá byrokracie. Nehledě na to, že se k mnoha potřebným adekvátní pomoc vůbec nedostala. V neposlední řadě jednorázové příspěvky většině živnostníků a podnikatelů na krytí fixních nákladů (zejména nájmů) nestačily.

Seznam dalších ekonomických návrhů TOP 09

V návaznosti na jarní ekonomický balíček, který jsme návrhli a prosazovali, TOP 09 často opakuje, že je nutné poskytnout pomoc podnikatelům rychle, snadno a přehledně. To se bohužel zatím neděje, a to i přesto, že se stát z jara mohl poučit. Vzhledem k opětovným uzavřením některých provozoven a zavedení některých opatření je nutné, aby stát:

• odložil splatnosti odvodů, zejména sociálního pojištění pro OSVČ
  • odložil platnosti EET
  • zlepšil a zpřehlednil komunikaci s veřejností
  • zvýšit kompenzační bonus

Souhrn ekonomických opatření ze začátku pandemie

Důsledky vládních opatření nesmí odnést budoucí generace. TOP 09 proto prosazovala balíček pro malé a střední podnikatele a živnostníky. Když se daří, jsou právě tyto podniky páteří naší ekonomiky, proto bylo, a stále je, důležité, abychom právě jim co nejvíce pomohli. První souhrn ekonomických opatření TOP 09 představila již 20. března. Některá z nich vláda po vytrvalém apelu schválila. V dalších nákladech podnikatelům bohužel neulevila.

Prosazené návrhy

V rámci podpory dalších potřebných odvětví předkládala TOP 09 pozměňovací návrhy k vládním zákonům. Ty pomohly OSVČ, malým firmám, ale i občanům.

Návrhy TOP 09, které vláda odmítla a následně přejala za své

Mnoho z dalších opatření, které TOP 09 v Poslanecké sněmovně předložila, vláda zamítla nebo mlčením přešla. Následně jej okopírovala a prosadila jako své vlastní.

TOP 09 navrhla 18. března odložení 3. a 4. vlny EET.

Návrh podpořil i rozpočtový výbor, bohužel vláda jej odmítla. Následně byl představen poslanecký návrh zákona, který odkládal 3. a 4 vlnu EET do 1. ledna 2021. I ten vláda zamítla. Stejný návrh, jako dva předchozí, poté vláda na začátku května představila na tiskové konferenci a požádala Sněmovnu o schválení.

Pozměňovacím návrhem poslanci TOP 09 24. března požadovali zvýšení ošetřovného ze 60 % na 80 % mzdy.

Ministryně práce a sociálních věcí k tomuto návrhu dala jasný nesouhlas. Následně 17. dubna představila stejný návrh jako svůj vlastní.

Opatření o kompenzaci nájmu TOP 09 představila 2. dubna.

Úhrada 80 %, respektive 100 % nákladů za nájem se měla týkat provozoven, které musely být z důvodu vládních opatření uzavřeny, anebo fungovaly ve výrazně omezeném režimu. Vláda tento návrh odmítla.  Stejně tak odmítla kompromisní varianty (20 % a 40 %, 30 % a 50 %; 40 % a 60 %). Přesně o měsíc později představila návrh na kompenzaci nájmů v poměru 50 % stát, 30 % pronajímatel a 20 % nájemce.

Společné návrhy opozice

Společně s dalšími opozičními stranami TOP 09 navrhla několik opatření, které například rozšiřovaly kompenzační bonus na OSVČ pracující na DPP nebo DPČ nebo navyšovaly podporu pro OSVČ a malá s.r.o. Další návrhy se týkaly pomoci pendlerům a mnoha dalších oblastí.

Zdravotnické priority

Situace se již vymkla kontrole a to i přesto, že TOP 09 připravila několik zdravotnických priorit, které vláda měla řešit a které jsme jí poskytli pro inspiraci. Těchto osm návrhů TOP 09 představila již v září a obsahovaly opatření, která nevycházela od marketérů ale odborníků a díky kterým jsme v tuto chvíli nemuseli řešit tak komplikovanou situaci. Mezi tyto návrhy patří mimo jiné: zřízení „covidových“ nemocnic a zvýšení počtu lůžek, jasné instrukce pro praktické lékaře, strategie proočkování populace. Na všechny podzimní návrhy se můžete podívat zde: Osm priorit TOP 09, které vláda měla urgentně řešit.

Aktuální zdravotnické priority TOP 09:

1. Zajistit dostatek vakcín pro všechny občany České republiky.
  2. Proočkovat v co nejkratším termínu pedagogy.
  3. Kromě testování ve firmách, začít s testováním státního sektoru.
  4. Mobilizovat české zdravotnictví a do péče bez výjimky zapojit všechna zdravotnická zařízení, která mají k dispozici volná místa na JIP.

Anticovid tým

Na všechny návrhy AntiCovid týmu se můžete podívat na jeho stránkách: https://anticovidtym.cz/

Protože se po celou dobu krize snaží všechny strany koalice SPOLU přicházet s konstruktivními návrhy na řešení problémů spojených s pandemií koronaviru. Vláda neustále slibuje pomoc zasaženým sektorům, ta je však v nedohlednu a mezitím umírají lidé, hroutí se ekonomika a společnost upadá do frustrace.

Rozhodli jsme se proto vládě podat pomocnou ruku a každý týden SPOLU představovat konkrétní návrhy na zastavení současné krize a předkládat je zodpovědným ministrům. Zároveň se snažíme společně najít cestu ke zpomalení přenosu koronaviru bez nutnosti zastavení společnosti, jako je tomu dnes.

„Vznik společného týmu pokládám za jasný a zřetelný důkaz toho, že už dnes umíme najít společnou řeč a že jsme skutečně konstruktivní opozice, která nehledá výmluvy ale řešení pro cestu z krize,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Každá strana do AntiCovid týmu nominovala tři zástupce. TOP 09 zastupují Vlastimil Válek, Dominik Feri a Lukáš Otys, za ODS jsou v týmu Bohuslav Svoboda, Martin Kupka a Martin Baxa a KDU-ČSL nominovala Víta Kaňkovského, Lumíra Kantora a Marka Výborného.

Aktuální výstup AntiCovid týmu:

AntiCovid tým: Vyzýváme vládu k mobilizaci českého zdravotnictví. V nestátním sektoru zdravotnictví jsou desítky až stovky volných JIP lůžek

Záchrana kultury

Kultura je jedna z mála věcí, ve které jsme opravdu světoví. Díky Formanovi, Smetanovi, Muchovi, České filharmonii, Kafkovi a Kunderovi znají desetimilionové Česko lidé po celém světě. Kulturní diplomacie navíc často v minulosti pomohla té obchodní. Nicméně státní opatření na záchranu české kultury jejímu výsadnímu postavení neodpovídají ani zdaleka.

Devatero opatření TOP 09 pro záchranu české kultury

TOP 09 již v dubnu představila devět konkrétních bodů, které by pomohly české kultuře a celému kreativnímu průmyslu. Naše návrhy zahrnovaly finanční podporu umělcům, jasný harmonogram pro otvírání kulturních institucí či přesun financí z propagace v zahraničí na domácí tvorbu. Zavedení těchto opatření podpořila také herečka Eva Holubová a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Programy, které vláda v průběhu koronavirové krize schválila, absolutně neodpovídají specifikám kulturního soukromého sektoru.

Zároveň stávající programy (například COVID – Kultura) nebo výzvy Ministerstva kultury České republiky jsou zcela nefunkčně nastaveny a je zde celá řada omezení, kvůli kterým nemohou někteří žadatelé uspět či se vůbec umělcům a organizátorům akcí nevyplatí o pomoc žádat. Chceme-li však zachovat vysokou úroveň umělecké základny v ČR, je nezbytné kulturu podpořit.

Přežije-li kultura, přežije národ

K podpoře živé kultury jsme v září předložili usnesení v Poslanecké sněmovně. Body dva a tři byly schváleny. Mrzí nás, že poslanci ANO a KSČM nepodpořili bod jedna, který by umělcům poskytl okamžitou pomoc ve formě kompenzačního bonusu. Neprošel o tři hlasy. Přesto měl podporu významnou, takže to nechceme vzdát a budeme na vládu působit dál. Návrh má podporu široké kulturní veřejnosti.

Návrh usnesení

Poslanecká sněmovna:
❌1. žádá vládu, aby pro OSVČ působící v živé kultuře stanovila třetí časové období podle zákona 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu, a to od 9. června do 31. srpna.

✅ 2. žádá ministra kultury a ministra průmyslu a obchodu, aby upravili podmínky čerpání z programu COVID kultura tak, aby zohlednily specifika provozu kulturních institucí.

✅ 3. žádá ministra kultury, aby připravil rychlé nástroje podpory soukromých subjektů v živé kultuře pro případ budoucího nutného omezování kulturní produkce

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu covid-19.

AntiCovid tým: Potvrzení „o bezinfekčnosti“ umožní rychlejší návrat společnosti k normálnímu životu

31. 3. 2021
SPOLU jsme už představili plán, který umožňuje návrat naší země do stavu, v jakém jsme ji znali před epidemií. AntiCovid tým (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) však pokládá za důležité, začít vracet lidi k normálu za bezpečných podmínek co nejdříve.
Číst více

AntiCovid tým představuje ekonomickou sekci. První doporučení zní: Odpustit zálohy pro OSVČ a přijmout odškodňovací zákon

31. 3. 2021
Na půdorysu AntiCovid týmu koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) vznikl tým ekonomických odborníků. Experti koaličních stran v této skupině pracují na plánu pro podporu ekonomiky a její obnovu po pandemii onemocnění covid-19.
Číst více

SPOLU: Nechceme asistovat u podezřelých vládních nákupů a zakrývat vládní neschopnost. Prodloužení nouzového stavu nepodpoříme

26. 3. 2021
Poslanci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nepodpoří další prodloužení nouzového stavu. Podle předsedy ODS Petra Fialy má nouzový stav jen zakrýt neschopnost vlády řešit pandemii covid-19.

AntiCovid tým: Koalice SPOLU chce postupný návrat dětí do škol od 12. dubna

24. 3. 2021
Rodiče i děti musí znát přesný termín návratu školáků zpět do lavic. Podle AntiCovid týmu koalice SPOLU by se měli postupně vracet školáci i učitelé do škol od 12. dubna.
Číst více

SPOLU: Chceme umožnit pohyb mezi okresy a návrat žáků do škol, Sněmovna se musí zabývat zprávou NKÚ

23. 3. 2021
Zástupci koalice SPOLU po společném jednání poslaneckých klubů oznámili, že by vláda měla umožnit návrat žáků do škol a zrušit zákaz pohybu mezi okresy.
1 2 3 ... 10 ... 15 16   > Články 1 - 5 z 79
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram