Venkov a zemědělství

Co prosadíme

• Podpoříme rozvoj výroby potravin s vyšší přidanou hodnotou a místní a regionální produkci, rodinné farmy a výrobce kvalitních potravin.
  • Pozemkové úpravy budeme provádět tak, aby nejen narovnávaly vlastnické vztahy, ale chránily životní prostředí, především zadržováním vody v krajině.
  • Zemědělství jako moderní odvětví ekonomiky.
  • Systém hospodaření v lesích se nesmí stát krátkodobým zdrojem zisku. Ochráníme zdraví a stabilitu lesních porostů na území ČR.
  • Zvýšíme přitažlivost venkova pro mladé.

Co nepřipustíme

• Neúctu ke zvířatům při chovu pro výlučnou produkci kožešiny, k hospodářským účelům a při podnikání v oblasti množíren.
  • Necitlivý úbytek zemědělské půdy.
  • Nenecháme zničit naše zemědělce levnou konkurencí.
  • Nadužívání chemikálií v zemědělské výrobě.
  • Šikanu malých zemědělců.

Našim cílem je zajistit kvalitní a bezpečné potraviny. Podpoříme proto především lokální rodinné podniky, které produkují skutečně kvalitní regionální potraviny, nikoli velké agropotravinářské komplexy. Podpora malých a rodinných farem na venkově je klíčem k přilákání mladých zemědělců, výrobců regionálních potravin a řemeslníků. Současně na mezinárodní úrovni podpoříme vyjednávání o stejné kvalitě potravin napříč celou Evropou, abychom nebyli jen odkladištěm nekvalitních potravin.

Naše postoje k venkovu, regionálnímu rozvoji a zemědělství a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu venkova a zemědělství.

TOP 09: Hospodaření v lesích se musí změnit

26. 6. 2018
TOP 09 je proti privatizaci či pronájmu státních lesů, nutná je však jejich dobrá správa a celospolečenské využití. Proto její poslanci a senátoři navrhnou novelu zákona o lesích a navrhnou také změny dalších norem a vyhlášek.
Číst více

Chceme vědět, kdo získává dotace místo malých zemědělců

12. 6. 2018
TOP 09 chce řešit absurdní situaci, kdy většinu peněz z evropských dotací určených na rozvoj venkova stát posílá velkým podnikům. Finance přitom měly pomoci malým a středním firmám při modernizaci a inovacích. Na problém upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).
Číst více

Kalousek: Od montoven musíme přejít k ekonomice nápadů

2. 10. 2017
Musíme přejít od levných montoven k ekonomice nápadů s vysokou přidanou hodnotou lidské práce. To je samozřejmě běh na dlouhou trať a vyžaduje to změnu celé řady politik, nejenom hospodářské, ale i politiky vědy, výzkumu, vzdělávání.
Číst více

Pavera: Podpořit je potřeba hlavně drobné zemědělce

22. 9. 2017
Důležité je, aby také byla více rozšířena živočišná výroba. Tímto směrem bychom měli jít. Pomáhat i malým zemědělcům. Naše společnost je trochu opomíjí. Uvědomme si, že venkov zemědělce potřebuje.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09