Venkov a zemědělství

Co prosadíme

• Podpoříme rozvoj výroby potravin s vyšší přidanou hodnotou a místní a regionální produkci, rodinné farmy a výrobce kvalitních potravin.
  • Pozemkové úpravy budeme provádět tak, aby nejen narovnávaly vlastnické vztahy, ale chránily životní prostředí, především zadržováním vody v krajině.
  • Zemědělství jako moderní odvětví ekonomiky.
  • Systém hospodaření v lesích se nesmí stát krátkodobým zdrojem zisku. Ochráníme zdraví a stabilitu lesních porostů na území ČR.
  • Zvýšíme přitažlivost venkova pro mladé.

Co nepřipustíme

• Neúctu ke zvířatům při chovu pro výlučnou produkci kožešiny, k hospodářským účelům a při podnikání v oblasti množíren.
  • Necitlivý úbytek zemědělské půdy.
  • Nenecháme zničit naše zemědělce levnou konkurencí.
  • Nadužívání chemikálií v zemědělské výrobě.
  • Šikanu malých zemědělců.

Našim cílem je zajistit kvalitní a bezpečné potraviny. Podpoříme proto především lokální rodinné podniky, které produkují skutečně kvalitní regionální potraviny, nikoli velké agropotravinářské komplexy. Podpora malých a rodinných farem na venkově je klíčem k přilákání mladých zemědělců, výrobců regionálních potravin a řemeslníků. Současně na mezinárodní úrovni podpoříme vyjednávání o stejné kvalitě potravin napříč celou Evropou, abychom nebyli jen odkladištěm nekvalitních potravin.

Naše postoje k venkovu, regionálnímu rozvoji a zemědělství a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu venkova a zemědělství.

Hruška: Naše krajina vymírá

9. 12. 2019
U některých druhů ptáků jsme už v podstatě těsně na hranici vymření, jsou funkčně vyhynulé. Je to například chocholouš, ale týká se to i některých druhů sov, jako je sýček. To jsou prakticky funkčně vyhynulé druhy.
Číst více

Hruška: Jednou na naše chemické zemědělství šeredně doplatíme

20. 8. 2019
Já bych před sadbou ozimů určitě doporučoval hlubokou orbu. Přestože tvrdí, že to nepomáhá, tak pomáhá.
Číst více

Czernin: Lidé na venkově ztrácejí důvod tam žít

19. 7. 2019
Vidíme na vesnicích, že mizí hospody, mizí obchody, mluví se o zavírání pošt, teď jsme nedávno zachránili ještě na nějakou dobu matriky, ale lidé jsou za všemi službami nuceni jezdit do měst a dopravní infrastruktura také není dobrá.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

24. 4. 2019
Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09