× Pohněme s tím. Společně!

Venkov a zemědělství

Co prosadíme

• Podpoříme rozvoj výroby potravin s vyšší přidanou hodnotou a místní a regionální produkci, rodinné farmy a výrobce kvalitních potravin.
  • Pozemkové úpravy budeme provádět tak, aby nejen narovnávaly vlastnické vztahy, ale chránily životní prostředí, především zadržováním vody v krajině.
  • Zemědělství jako moderní odvětví ekonomiky.
  • Systém hospodaření v lesích se nesmí stát krátkodobým zdrojem zisku. Ochráníme zdraví a stabilitu lesních porostů na území ČR.
  • Zvýšíme přitažlivost venkova pro mladé.

Co nepřipustíme

• Neúctu ke zvířatům při chovu pro výlučnou produkci kožešiny, k hospodářským účelům a při podnikání v oblasti množíren.
  • Necitlivý úbytek zemědělské půdy.
  • Nenecháme zničit naše zemědělce levnou konkurencí.
  • Nadužívání chemikálií v zemědělské výrobě.
  • Šikanu malých zemědělců.

Našim cílem je zajistit kvalitní a bezpečné potraviny. Podpoříme proto především lokální rodinné podniky, které produkují skutečně kvalitní regionální potraviny, nikoli velké agropotravinářské komplexy. Podpora malých a rodinných farem na venkově je klíčem k přilákání mladých zemědělců, výrobců regionálních potravin a řemeslníků. Současně na mezinárodní úrovni podpoříme vyjednávání o stejné kvalitě potravin napříč celou Evropou, abychom nebyli jen odkladištěm nekvalitních potravin.

Naše postoje k venkovu, regionálnímu rozvoji a zemědělství a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu venkova a zemědělství.

Interpelace M. Pekarové Adamové ve věci mokřadu Tály a boje se suchem

27. 4. 2020
Vážený pane ministře, v uplynulých týdnech byl zničen mokřad Tály, který vznikl opotřebením meliorační sítě u Uherčic na Břeclavsku v roce 2016.
Číst více

Czernin: Lidé na venkově ztrácejí důvod tam žít

19. 7. 2019
Vidíme na vesnicích, že mizí hospody, mizí obchody, mluví se o zavírání pošt, teď jsme nedávno zachránili ještě na nějakou dobu matriky, ale lidé jsou za všemi službami nuceni jezdit do měst a dopravní infrastruktura také není dobrá.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram