Životní prostředí

Co prosadíme

• Principy udržitelného rozvoje jako základní odpovědnosti vůči budoucím generacím.
  • Maximální ochranu české krajiny a přírody, včetně ochrany vody, půdy a biologické rozmanitosti.
  • Podpoříme v rámci evropské spolupráce transformaci ekonomiky směrem k bezuhlíkatým technologiím.
  • Zabráníme úbytku zemědělské půdy a přírodních ploch účinnými legislativními nástroji.

Co nepřipustíme

• Dotování plodin určených pro výrobu biopaliv.
  • Výstavbu evidentně škodlivých staveb, zejména megalomanského projektu kanálu Labe – Odra – Dunaj nebo jezů na dolním Labi.
  • Upřednostnění zájmů developerů před zájmy ochrany přírody.
  • Nikdy nebudeme pro zahrabávání a pálení odpadů namísto důsledné recyklace.

Jednou z našich klíčových priorit je omezit emise skleníkových plynů  pomocí/ podporou moderních technologií, které umožní efektivně využívat všech zdrojů energie a budou krokem vpřed k nízkouhlíkové energetice. Navrhneme v této oblasti potřebná organizační a legislativní opatření na všech úrovních a budeme usilovat o jejich prosazení.  Současně podpoříme institucionální podporu ze strany státu vědeckým projektům v této oblasti. Velmi důležitou je pro nás i ochrana přírody. V České republice spadá pouze 1,5 % území pod nejvyšší stupeň ochrany – národní parky. Jsme přesvědčeni, že můžeme toto území zdvojnásobit zřízením nových národních parků.

Naše postoje k životnímu prostředí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu životního prostředí.

Vláda selhala v ochraně ekonomických zájmů

16. 10. 2017
TOP 09 je přesvědčena, že hysterie, kterou vládní strany rozpoutaly kolem memoranda o těžbě lithia, je snahou odvést pozornost od zcela zásadního tématu těchto voleb, kterým je zachování demokracie a prozápadního směřování České republiky.
Číst více

Vláda v případě lithia ukázala jen vlastní neschopnost

16. 10. 2017
Vláda by měla přehodnotit surovinovou politiku a příslušnou legislativu tak, aby pro Českou republiky byly zajištěny odpovídající výnosy z těžby. Aby velká část těch výnosů zůstala v regionu, který bude zatížen těžbou. Aby byla důsledně zajištěna co nejlepší ochrana přírody a krajiny tam, kde se bude těžit.
Číst více

Czernin: Ministr lepí chyby státu, omezuje vlastníky

27. 9. 2017
Podnik Lesy ČR je téměř monopolním vlastníkem a hospodářem v českých lesích. Měl by tedy mít také odpovědnost za celé lesnické odvětví, a ne pouze zajišťovat zisk pro stát. Alespoň by to člověk v civilizované zemi čekal. Poslední rozhodnutí ministra Jurečky ale ukazuje na něco jiného.

Ochrana přírody a volby

12. 9. 2017
TOP 09 představuje konkrétní propracovaný plán pro vyčištění ovzduší a výrazné snížení závislosti na fosilních palivech. Navrhuje zavedení uhlíkové daně, která po vzoru progresivních zemí EU napraví systém obchodování s emisními povolenkami.

Memorandum o ochraně životního prostředí pro TOP 09

7. 9. 2017
Skupina tří exministrů a další experti, kteří se zabývají ochranou životního prostředí, předali dnes osobně předsedovi TOP 09 zásadní dokument. Memorandum o životním prostředí ukazuje směr i konkrétní priority, které by se měly do budoucna realizovat v ochraně přírody České republiky.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09