Co prosadíme

• Principy udržitelného rozvoje jako základní odpovědnosti vůči budoucím generacím.
  • Maximální ochranu české krajiny a přírody, včetně ochrany vody, půdy a biologické rozmanitosti.
  • Podpoříme v rámci evropské spolupráce transformaci ekonomiky směrem k bezuhlíkatým technologiím.
  • Zabráníme úbytku zemědělské půdy a přírodních ploch účinnými legislativními nástroji.

Co nepřipustíme

• Dotování plodin určených pro výrobu biopaliv.
  • Výstavbu evidentně škodlivých staveb, zejména megalomanského projektu kanálu Labe – Odra – Dunaj nebo jezů na dolním Labi.
  • Upřednostnění zájmů developerů před zájmy ochrany přírody.
  • Nikdy nebudeme pro zahrabávání a pálení odpadů namísto důsledné recyklace.

Jednou z našich klíčových priorit je omezit emise skleníkových plynů  pomocí/ podporou moderních technologií, které umožní efektivně využívat všech zdrojů energie a budou krokem vpřed k nízkouhlíkové energetice. Navrhneme v této oblasti potřebná organizační a legislativní opatření na všech úrovních a budeme usilovat o jejich prosazení.  Současně podpoříme institucionální podporu ze strany státu vědeckým projektům v této oblasti. Velmi důležitou je pro nás i ochrana přírody. V České republice spadá pouze 1,5 % území pod nejvyšší stupeň ochrany – národní parky. Jsme přesvědčeni, že můžeme toto území zdvojnásobit zřízením nových národních parků.

Naše postoje k životnímu prostředí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu životního prostředí.

Pavera: Železniční síť má ambici nahradit leteckou dopravu
9. 11. 2022

Pavera: Železniční síť má ambici nahradit leteckou dopravu

Zkvalitněním a zrychlením železniční dopravy opravdu dojde k omezení létání, především na kratší tratě, říká senátor Pavera. Cestování se urychlí po celé ČR, podpoří se cestovní ruch, růst našeho hospodářství, a to nejen v bohatých regionech, dodává.

Celý článek
TOP 09 představila tři pilíře směřování: prozápadní orientaci, zavedení eura do roku 2030 a ochranu životního prostředí
7. 11. 2022

TOP 09 si na programové konferenci vytyčila jasné programové priority na následující roky v nejdůležitějších oblastech. Během dvou dnů zaznívaly na konferenci s mottem „Vyvést zemi z krize.” názory na energetickou krizi, ruskou invazi na Ukrajinu i klimatické změny.

Pekarová Adamová: Svetrem proti Putinovi se na úsporách může podílet každý
24. 8. 2022

Pekarová Adamová: Svetrem proti Putinovi se na úsporách může podílet každý

Naše vláda udělala maximum pro to, abychom byli na zimu připraveni. Svetr proti Putinovi se stal symbolem toho, že k omezení peněz pro Rusko může svou trochou přispět každý z nás.

Tesař: Vznik Národního parku Křivoklátsko místní nijak neomezí
18. 8. 2022

Tesař: Vznik Národního parku Křivoklátsko místní nijak neomezí

Národní parky hrají důležitou roli ve výzkumu reakce přírody na extrémní sucha, říká náměstek MŽP Tesař. V boji proti overturismu je ministerstvo se starosty na stejné lodi, pro místní se ohledně přístupu na území nic nezmění.

Tesař: Příroda si s obnovou po požáru poradí
12. 8. 2022

Tesař: Příroda si s obnovou po požáru poradí

S obnovou po požáru v Českém Švýcarsku si příroda poradí lépe, než kdyby tam člověk naběhl se sazenicemi, říká náměstek MŽP Tesař. Na obnovu infrastruktury v zasažené oblasti ministerstvo vyčlenilo zatím 100 milionů korun.