Životní prostředí

Omezení emisí skleníkových plynů považujeme za velmi důležité. Řešení vidíme v moderních technologiích, vedoucích k nízkouhlíkové energetice a zejména efektivnímu využívání všech zdrojů energie. Navrhneme organizační a legislativní opatření na všech úrovních a budeme usilovat o jejich prosazení. Zároveň považujeme za důležitou institucionální podporu státu vědeckým projektům v této oblasti.

V České republice se hospodaří na 98,5 % území. Jen 1,5 % území je pod nejvyšším stupněm ochrany v našich národních parcích. Jsme přesvědčeni, že Česká republika je natolik bohatou zemí, že si může dovolit toto území zdvojnásobit zřízením nových národních parků. Chráněné lokality jsou důležité, protože nám poskytují informace o principech fungování přírody a i díky tomu víme, jak nakládat s ostatní krajinou.

Naše postoje k životnímu prostředí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu životního prostředí.

Vláda selhala v ochraně ekonomických zájmů

16. 10. 2017
TOP 09 je přesvědčena, že hysterie, kterou vládní strany rozpoutaly kolem memoranda o těžbě lithia, je snahou odvést pozornost od zcela zásadního tématu těchto voleb, kterým je zachování demokracie a prozápadního směřování České republiky.
Číst více

Vláda v případě lithia ukázala jen vlastní neschopnost

16. 10. 2017
Vláda by měla přehodnotit surovinovou politiku a příslušnou legislativu tak, aby pro Českou republiky byly zajištěny odpovídající výnosy z těžby. Aby velká část těch výnosů zůstala v regionu, který bude zatížen těžbou. Aby byla důsledně zajištěna co nejlepší ochrana přírody a krajiny tam, kde se bude těžit.
Číst více

Czernin: Ministr lepí chyby státu, omezuje vlastníky

27. 9. 2017
Podnik Lesy ČR je téměř monopolním vlastníkem a hospodářem v českých lesích. Měl by tedy mít také odpovědnost za celé lesnické odvětví, a ne pouze zajišťovat zisk pro stát. Alespoň by to člověk v civilizované zemi čekal. Poslední rozhodnutí ministra Jurečky ale ukazuje na něco jiného.

Ochrana přírody a volby

12. 9. 2017
TOP 09 představuje konkrétní propracovaný plán pro vyčištění ovzduší a výrazné snížení závislosti na fosilních palivech. Navrhuje zavedení uhlíkové daně, která po vzoru progresivních zemí EU napraví systém obchodování s emisními povolenkami.

Memorandum o ochraně životního prostředí pro TOP 09

7. 9. 2017
Skupina tří exministrů a další experti, kteří se zabývají ochranou životního prostředí, předali dnes osobně předsedovi TOP 09 zásadní dokument. Memorandum o životním prostředí ukazuje směr i konkrétní priority, které by se měly do budoucna realizovat v ochraně přírody České republiky.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09