Prosadíme spravedlivou rodinnou a sociální politiku

  • Ocenění a podpora rodiny ve všech přirozených funkcích v průběhu celého života. Daňové slevy a prázdniny, sladění rodinného a profesního života, více času pro výchovu dětí a péči o blízké.
  • Jednoduchý, digitální systém sociálních dávek. Propojené úřady, které si samy pošlou vaše dokumenty. Pravidelná valorizace dávek.
  • Víceleté financování sociálních služeb pro větší stabilitu a efektivní fungování.
  • Flexibilní trh práce. Podpora zkrácených úvazků a práce z domova. Stát jako zaměstnavatel půjde příkladem.
  • Náklady na sociální služby si odečtete z daní.

Předcházejme složitým sociálním situacím a pomáhejme těm, kteří chtějí aktivně změnit svůj život.

Pro rozvoj naší společnosti není nic důležitějšího než stabilní rodina. Proto rodinám pomůžeme zvládnout všechny výzvy, před kterými v dnešní době stojí: Podpoříme flexibilnější pracovní podmínky a nabídneme širší možnosti, jak sladit rodinný a profesní život, aby si lidé mohli dovolit věnovat více času dětem a péči o blízké – včetně vyšších finančních příspěvků na péči. Nezapomínáme, že střední třída je základem společenské a ekonomické stability země.

Chceme maximálně zjednodušit život všem, kdo poctivě pracují, a současně nabídnout cílenou pomoc těm, kteří si ji nedokážou zajistit sami. To znamená, že zajistíme celkovou kvalitu, modernizaci a systémové financování sociálních služeb. Mnohem větší pozornost si zaslouží rozvoj terénních a ambulantních služeb. Sociální služby musejí být vstřícné a musejí svým klientům výrazně zvyšovat kvalitu života. Proto budeme jejich výsledky neustále porovnávat a soustředit se na nápravu slabých míst.

Stejně důležitým úkolem sociální politiky je řešení složitých období. Vůbec nejúčinnější je krizím předcházet, proto budeme rodinám pomáhat, aby o svou stabilitu pečovaly pokud možno samy: zajistíme jim dostupné poradenství i pomoc a budeme podporovat služby sociální prevence a poradenství. Se zlepšováním sociálního systému přichází i reforma systému dávek: Říkáme ano sociálnímu šetření a individuálnímu přístupu, zastropování příspěvku na bydlení nebo vyhodnocení systému náhradního výživného, zbytečné dávky ale sjednotíme, nebo zrušíme.

Postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v kapitole Podpora rodin a sociální politika volebního programu 2021.

STAN fauluje a střílí do vlastní brány, říká Pekarová Adamová
8. 2. 2024

STAN fauluje a střílí do vlastní brány, říká Pekarová Adamová

Třenice ve vládní pětikoalici v posledních týdnech nabírají na síle. Vyvrcholilo to úterním mimořádným koaličním jednáním, které svolal premiér Petr Fiala (ODS). Ve středečním pořadu Napřímo o "problematickém STANu" promluvila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Celý článek
Nebojte se, nekončíme. Reformy budou
8. 2. 2024

Nebojte se, nekončíme. Reformy budou

„Žádné dramatické změny už v tomto volebním období nechystáme,“ tento výrok ministra financí Stanjury způsobil mezi našimi voliči rozruch a já bych je tak rád všechny ujistil: Nebojte se, nekončíme.

Celý článek
Manželství pro všechny projedná Sněmovna ve druhém čtení
7. 2. 2024

Manželství pro všechny projedná Sněmovna ve druhém čtení

Návrh zákona o manželství pro všechny jde ve Sněmovně do druhého čtení. Původně hrozilo, že se na něj nedostane, ale díky úsilí poslaneckého klubu TOP 09 bylo jeho projednání zařazeno pevně na středu od dvou hodin. Zákon cílí na srovnání majetkových, rodinných a dalších práv a pro poslance TOP 09 je jeho prosazení dlouhodobou prioritou.

Celý článek
Markéta Pekarová Adamová podpořila manželství pro všechny. Poslanci ho dnes budou řešit
7. 2. 2024

Markéta Pekarová Adamová podpořila manželství pro všechny. Poslanci ho dnes budou řešit

Poslanecká sněmovna bude ve středu projednávat návrh, který by stejnopohlavním párům umožnil uzavírání manželství. Například předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) již v úterý avizovala, že její strana podpoří tzv. manželství pro všechny. 

Celý článek
Martina Ochodnická: V nové roli chci dát hlas ženám
11. 11. 2023

Martina Ochodnická: V nové roli chci dát hlas ženám

„Neslibuji nic jiného než práci a to, co jsem doposud dělala v poslaneckém klubu. Do důležitých pozic se nám stále nedaří nominovat dost žen. To mně přijde jako naprosto zásadní zpráva a je mi z toho trochu smutno. Beru si to jako osobní zodpovědnost a v nové roli chci dát hlas ženám,“ zmínila v projevu místopředsedkyně Martina Ochodnická. 

Celý článek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme