Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL se zavázaly dodržovat pět pojistek právního státu

5. 11. 2019
Zachování demokracie, právního státu a všeho co k tomu patří, ať už jsou to svobodná média, nezávislá justice nebo dodržování ústavy, je skutečně klíčové.

Adamová: Příspěvky na péči a rodičovská - valorizace místo hádek

10. 10. 2019
Navrhuji proto zavedení valorizačního mechanismu, jenž by navázal pravidelný každoroční růst příspěvku na péči a rodičovského příspěvku na jasné ekonomické ukazatele, podobně jako to již dnes funguje u důchodů.
Číst více

Adamová: Domácí péče musí být zachována

3. 10. 2019
TOP 09 dofinancování v sociálních službách dlouhodobě podporuje. Petici podepsal například senátor TOP 09 Herbert Pavera, na půdě Poslanecké sněmovny jsem již v květnu interpelovala ministra zdravotnictví.

TOP 09: Zvýšení daní nepodpoříme

24. 9. 2019
Prezident Zeman bez znalosti spisu už dnes zřejmě ví, že je Babiš nevinný. Navíc ještě loni prezident možnost abolice pro premiéra striktně vylučoval.
Číst více

Adamová: Částečné úvazky – usnadnit, nebo ztížit?

9. 9. 2019
Logickým řešením by přitom bylo naopak zjednodušení poskytování zkrácených úvazků skrze snížení zdravotních odvodů, jak to TOP 09 dlouhodobě navrhuje.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09