× Pojďte do toho s námi.

Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

3. SPOLU pro zdravou rodinu

Rodinám se u nás musí dařit! Podpoříme dostupné bydlení a kvalitní zdravotnictví a školství.
Číst více

TOP 09 prosadila navýšení nemocenské při nařízené karanténě o mimořádný příspěvek 370 korun po dobu 14 dní

2. 3. 2021
V Poslanecké sněmovně nakonec prošel pozměňovací návrh předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Ten navyšuje výši náhrady na nemocenské v karanténě o 370 korun denně.
Číst více

Pospíšil: Pokud teď zvýšíme sociální výlohy děti, budou to jednou muset zaplatit

13. 1. 2021
Zvýší se sociální výlohy pro děti, ale ty děti to jednou budou muset zaplatit, ty peníze dostanou na dluh a s úroky je, až budou dospělé, budou platit.
Číst více

Adamová: Maláčová chce změnit penze. Nejlepší by ovšem bylo změnit ministryni i celou vládu

14. 12. 2020
Ministryně práce a sociálních věcí představila „důchodovou reformu“ necelý rok před volbami. To je podobné, jako by se dnes někdo pokoušel ve světě prorazit s vynálezem parního stroje.
Číst více

Adamová: Změna ošetřovného kvůli covidu-19? Není to nutné, nejsme ve stejné situaci jako na jaře

3. 9. 2020
Musíme si zvyknout na to, že koronavirus tady s námi je, měli bychom ho zařadit mezi další standardní nemoci. Nechtěla bych, aby se měnil systém, který tady dlouho funguje.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram EPP

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09