Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Feri: Studenti na kolejích si zaslouží důstojné bydlení

20. 2. 2018
Podle Feriho jde především o to, aby studenti na kolejích „mohli konečně bydlet důstojněji“. Že není podpora kolejí valná, připouští i ministerstvo školství. Situace by se však mohla změnit.

Chceme spravedlivější Česko

13. 2. 2018
Poslanci TOP 09 předloží trojici zákonů, která přinese spravedlivější přístup státu ke studentům, matkám a dalším občanům. Stát by měl být férový, ať už se to týká daní, výhod nebo vztahu svých zaměstnanců vůči občanům. To se jako TOP 09 snažíme měnit, říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.
Číst více

Růžička: Školky by neměly povinně přijímat dvouleté děti

12. 2. 2018
Představa, že se ve školkách, kde je běžné 20, ale také 28 dětí na jednu učitelku, budou míchat 1,5leté nebo dvouleté děti je dost děsivá. Podle mě jsou daleko lepším řešením dětské skupiny. Myšlenka dětských skupin mně přijde naprosto skvělá.
Číst více

Musíme se zaměřit na budoucnost nejmladších generací

3. 1. 2018
Krom reformy penzí považuji za důležitou reformu školství, zaměřit se na budoucnost nejmladších generací. Aby mladí lidé obstáli v rychle se proměňujícím světě, neměli by se donekonečna učit jen formou memorování.

TOP 09 má místopředsedy dvou výborů sněmovny

19. 12. 2017
Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg se už na začátku prosince stal místopředsedou zahraničního výboru. Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09 se dnes stala místopředsedkyní výboru pro sociální politiku.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09