Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Koalice SPOLU: Zrušením EET i pravidelným nastavením valorizace plateb za státní pojištěnce pomůžeme podnikatelům i všem občanům
23. 6. 2022

Zrušení EET je pro koalici SPOLU dlouhodobou prioritou. Případné obstrukce opozice považují vládní poslanci za nezodpovědné.

Celý článek
Žijeme v historických okamžicích, říká předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová
6. 6. 2022

„Musíme si být vědomi toho, že jsme se asi potřebovali vrátit nohama na zem a oběma krizemi, kde jedna následuje druhou, se vrátit k tomu, co je v našich životech opravdu důležité,” myslí si host Interview Martina Kováře Markéta Pekarová Adamová.

Koalice SPOLU: Pomůžeme Ukrajincům, kteří to skutečně potřebují
31. 5. 2022

Koalice SPOLU: Pomůžeme Ukrajincům, kteří to skutečně potřebují

Na válečné běsnění, které diktátor Putin na Ukrajině rozpoutal, vláda musela reagovat rychle. Nemohli jsme se k ženám a dětem prchajícím před těmito hrůzami otočit zády. Po více než třech měsících války je na čase upravit parametry a pravidla, kdo naši pomoc potřebuje.

Celý článek
Pekarová Adamová: Nejfalešnější argument je, že stejnopohlavní svazky ohrozí manželství mezi mužem a ženou
24. 5. 2022

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová poskytla časopisu Respekt rozhovor o narovnání podmínek pro uzavírání manželství a zavedení korespondenčního hlasování.

Pekarová Adamová: Opozice blokuje sněmovnu kvůli zákonům, které vadí Babišovi
19. 5. 2022

Pekarová Adamová: Opozice blokuje sněmovnu kvůli zákonům, které vadí Babišovi

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová v Interview ČT24 odmítla kritiku, že vláda nezvládá uprchlickou vlnu. Za blokováním sněmovny vidí nechuť bývalého premiéra Andreje Babiše k některým chystaným zákonům.