Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Peníze z těžby musí zůstat v obcích a krajích, kde těžba probíhá

9. 7. 2019
Poslanecká sněmovna tento týden projedná novelu horního zákona. Poslanci TOP 09 při projednávání tohoto zákona předloží pozměňovací návrh, který upraví systém rozdělování peněz z těžby ve prospěch krajů a obcí, kde těžba probíhá.
Číst více

Adamová: Chceme, aby konečně rodiny s dětmi dostaly zvýšený příspěvek

9. 7. 2019
Stojíme o to, aby konečně rodiny s dětmi dostaly zvýšený příspěvek. Říkáme to konzistentně od té doby, co se vůbec začalo hovořit o zvýšení rodičovského příspěvku.
Číst více

Adamová: Stát i firmy by se měly více otevřít kratším úvazkům

25. 6. 2019
V Evropské unii patří Česká republika k zemím s nejmenším podílem částečných úvazků na celkovém počtu pracovních smluv. Na zkrácený úvazek u nás pracuje pouze desetina žen, mužů dokonce jen dvě procenta.
Číst více

Adamová: Reformy jsou nezbytné pro naší budoucnost

13. 6. 2019
Na základě negativní predikce, která je opravdu hrozivá a musí děsit úplně každého a politiky obzvlášť, bychom se měli snažit nacházet řešení, a tím jsou reformy.
Číst více

Feri: Zadlužení dětí je společensky závažná věc

12. 6. 2019
Cítím to opravdu jako problém a nelze ho marginalizovat. Zkrátka je to natolik společensky závažná věc, že bychom to měli v rámci novely obsáhnout.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09