Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Adamová: Sociální vyloučení by měly obce řešit důkladněji

15. 5. 2018
Celá řada obcí bohužel nepřistupuje k řešení dostatečně, respektive se brání používat nástroje, které jsou osvědčené. Ne všichni starostové nebo představitelé obcí si uvědomují, jak velký problém v tomto směru mají a nechtějí ho dostatečně řešit.
Číst více

Adamová: Zkrácené úvazky brzy dostupnější?

10. 5. 2018
Díky zkráceným úvazkům by se v době rekordně nízké nezaměstnanosti mohlo podařit zaplnit volná pracovní místa, která se firmám zaplnit nedaří. Pomoci může drobná změna legislativy a příkladem by měl jít i stát.

Adamová: ANO má záložní variantu, vládu s KSČM a SPD

23. 4. 2018
Už několik měsíců jsme svědky konkrétních činů ve sněmovně, kdy tato hlasovací koalice funguje velmi dobře. Naposledy třeba s volbou pana Maška do čela komise pro kontrolu GIBS. Takže toto je záložní varianta, která je pořád ve hře.

Niedermayer: Dovážet dělníky z Asie není dobrý nápad

23. 4. 2018
Nejsou lidi,“ slýcháme opět v Česku. Nejde o problém jedné firmy, jednoho města či regionu, ale celé země a postupně se začíná promítat do jejího fungování. Důvodem je dobrá ekonomická kondice Evropy, kde od krize přibylo 15 milionů zaměstnaných lidí.
Číst více

Na důchodové reformě musí být společenská shoda

20. 4. 2018
I OECD a další organizace a instituce říkají, že u nás tiká časované bomba, která tady je, a to je právě důchodový systém. Pokud ho nebudeme řešit a budeme si jenom zacpávat uši, abychom to tikání neslyšeli, tak na to v budoucnu velmi doplatí právě ti, kterých se to týká.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09