× Spojenci pro Evropu

Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Adamová: Vláda promarnila více než rok

6. 5. 2019
Snažíme se motivovat lidi k tomu, aby měli více dětí, protože vyšší porodnost je také řešením tohoto problému a dále umožnit lepší sladění rodičovství s pracovním zapojením.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

24. 4. 2019
Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.
Číst více

Niedermayer: Vláda rozdává peníze, které ještě nemá

8. 4. 2019
Stát by měl platit co největší možné penze, které si může dovolit tak, aby penzisti za pět deset i patnáct let penzi získali. To je myslím hlavní zásada a k tomu směřují politiky, které vláda přijala.
Číst více

Adamová: Vláda by měla peníze na sliby hledat v úsporách

5. 4. 2019
Pokud by se podařilo najít úspory, tak podporujeme zvýšení rodičovského příspěvku i těm, kteří mají dítě do 4 let. Ale samozřejmě jedině v případě, že to bude udržovatelná věc a nebude to ani zadlužením, ani zvýšením jakékoliv daně.
Číst více

Adamová: Nesmíme připustit zadlužení další generace

2. 4. 2019
Nesmíme připustit, aby příští generace, kterou nyní podpoříme vyšším rodičovským příspěvkem, byla zadlužená právě kvůli tomu, že nynější vláda nemá prostředky.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09