Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

TOP 09 podpoří vyšší ošetřovné a odložení 3. a 4. vlny EET

24. 3. 2020
Sněmovna dnes projedná vládní návrhy zákonů v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na této schůzi předloží dva pozměňovací návrhy Zákona o úpravách v sociálním zabezpečení.
Číst více

Otys: Vláda hází podnikatelům záchranné lano, ale s oprátkou na jeho konci

24. 3. 2020
Živnostníci i zaměstnanci jsou na stejné lodi. Pokud nechceme, aby se tato loď „potopila“ a tržní ekonomika v Česku přežila, nezbývá nám než sáhnout do kapes zaměstnavatelů, pracujících i živnostníků.
Číst více

TOP 09: Navrhneme vládě ošetřovné ve výši 80 % mzdy. Nesmíme rodiny nechat padnout do finanční tísně

23. 3. 2020
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na této schůzi předloží dva pozměňovací návrhy tohoto zákona. Kladou si za cíl zvýšení výše ošetřovného a rozšíření ošetřovného pro rodiče, kteří se starají o děti s handicapem.

Adamová: Maláčová je slon v porcelánu. Terčem vlády jsou živnostníci

20. 2. 2020
Je  nepřijatelné, aby zde jedna skupina obyvatel, která právě ze svých daní podstatně platí tento stát, byla pod takto systematickým atakem.

TOP 09: Sněmovna se musí distancovat od žaloby vlády na Evropskou komisi

11. 2. 2020
Poslanci TOP 09 nesouhlasí s žalobou, kterou podala vláda České republiky na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert, a navrhnou zařazení mimořádného bodu na jednání Poslanecké sněmovny.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09