Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Adamová: Částečné úvazky – usnadnit, nebo ztížit?

9. 9. 2019
Logickým řešením by přitom bylo naopak zjednodušení poskytování zkrácených úvazků skrze snížení zdravotních odvodů, jak to TOP 09 dlouhodobě navrhuje.
Číst více

Adamová: Na penze nebudou peníze, reforma je nutná

6. 9. 2019
Základní věcí je podle Adamové Pekarové příjmová složka celého systému – kde se na důchody vezmou peníze.
Číst více

Adamová: Jsme ochotni podpořit vyrovnaný rozpočet

23. 8. 2019
Sedm hodin trvalo jednání ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) o rozpočtu jejího resortu na příští rok. Maláčová původně požadovala 11,7 miliardy navíc, nakonec dostane 5,9 miliardy.
Číst více

Niedermayer: Jak také sociální politika zdražuje bydlení

18. 7. 2019
O tom, že za drahými byty je neskutečně složité povolování staveb, se píše hodně. Netransparentní a často zájmovými skupinami ovlivněné územní plánování měst a obcí má také svou nemalou roli.
Číst více

Peníze z těžby musí zůstat v obcích a krajích, kde těžba probíhá

9. 7. 2019
Poslanecká sněmovna tento týden projedná novelu horního zákona. Poslanci TOP 09 při projednávání tohoto zákona předloží pozměňovací návrh, který upraví systém rozdělování peněz z těžby ve prospěch krajů a obcí, kde těžba probíhá.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09