Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Adamová: Situace kolem důchodů je průšvih, musíme lidem umožnit samostatné spoření

15. 1. 2020
Paní ministryně říká, že to musíme řešit daňovou reformou a až za pět let, v dalším volebním období. To je zříkání se odpovědnosti a totální alibismus.

Adamová: Volební klauzuli pro koalice máme nejpřísnější v Evropě

19. 11. 2019
V současné době je u Ústavního soudu podnět, který se týká klauzule, a já si myslím, že toto bude zásadní rozhodnutí v tomto směru.

TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL se zavázaly dodržovat pět pojistek právního státu

5. 11. 2019
Zachování demokracie, právního státu a všeho co k tomu patří, ať už jsou to svobodná média, nezávislá justice nebo dodržování ústavy, je skutečně klíčové.

Adamová: Příspěvky na péči a rodičovská - valorizace místo hádek

10. 10. 2019
Navrhuji proto zavedení valorizačního mechanismu, jenž by navázal pravidelný každoroční růst příspěvku na péči a rodičovského příspěvku na jasné ekonomické ukazatele, podobně jako to již dnes funguje u důchodů.
Číst více

Adamová: Domácí péče musí být zachována

3. 10. 2019
TOP 09 dofinancování v sociálních službách dlouhodobě podporuje. Petici podepsal například senátor TOP 09 Herbert Pavera, na půdě Poslanecké sněmovny jsem již v květnu interpelovala ministra zdravotnictví.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09