Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Zvýšený rodičovský příspěvek by měli pobírat všichni rodiče

19. 3. 2019
Změna by neměla být vázána na aktivní čerpání příspěvku, ale na věk dítěte a to nejen pro rodiče, jejichž dítě se narodí až od ledna příštího roku.
Číst více

Adamová: Pokud se nic nestane, budou penze opravdu nízké a nedůstojné

22. 2. 2019
Generace Husákových dětí nebude mít podle jednoho z nich, senátora Marka Hilšera (MHS), dostatečné důchody, pokud se s celým důchodovým systémem okamžitě něco neudělá. Řekl to v debatě zákonodárců v Událostech, komentářích. Podle poslance ČSSD Romana Sklenáka jsou ale takové obavy neopodstatněné. Míní, že Česko má rezervy v tom, kolik peněz na důchody dává.

TOP 09: Zdanění církevních restitucí je loupež podruhé

30. 10. 2018
Na probíhající schůzi Sněmovny budou poslanci projednávat zdanění církevních restitucí a zrušení karenční doby. Současná vládní koalice navrhuje, aby došlo ke zdanění peněžitých náhrad. Pro TOP 09 je taková zákonná úprava naprosto nepřípustná.

TOP 09: Navrhujeme systémový růst příspěvku na péči

23. 10. 2018
TOP 09 souhlasí, aby stát navýšil příspěvek na péči ve IV. stupni závislosti u osob v domácí péči, jak navrhuje senátní verze zákona o sociálních službách. Zároveň však předkládá pozměňovací návrh, tak aby byl také navýšen příspěvek na péči pro osoby ve všech stupních závislosti.
Číst více

Adamová: Naše země má na to pomoci desítkám dětí

25. 9. 2018
V Partii televize Prima diskutovala naše poslankyně a 1. místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová s ministryní práce a sociálních věcí z ČSSD Janou Maláčovou a Olgou Richterovou z Pirátské strany.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09