× Pohněme s tím. Společně!

Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Návrhy TOP 09 v době koronakrize

5. 6. 2020
TOP 09 proto navrhla opatření v mnoha oblastech, které byly a nadále jsou koronakrizí nejvíce postiženy. Jejich podpora je důležitá pro fungování ekonomiky státu, zachování kulturní diplomacie, ale také pro zjednodušení života mnoha občanů.
Číst více

Adamová: Hranice pro odpuštění sociálního pojištění je příliš nízká. Podporu si zaslouží více firem a jejich zaměstnanců

29. 5. 2020
Pozměňovací návrh TOP 09 si klade za cíl, aby na prominutí pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dosáhly firmy bez rozdílu počtu svých zaměstnanců.

Adamová: Vytvoření nové trafiky pro pana Prymulu budí mnoho otázek

21. 5. 2020
Ukazuje se, že pro pana Babiše má pan Prymula velkou cenu, protože byl ochoten mu tvořit novou trafiku, ačkoliv hnutí ANO se vůči trafikám zásadně vymezovalo.
Číst více

Adamová: Rodiny mohly čerpat vyšší ošetřovné už dávno, Maláčová řekla ne

19. 4. 2020
Prezident Zeman už několikrát vyzval opozici, aby podporovala vládní opatření, nebo mlčela. Čerstvé vládní rozhodnutí o navýšení ošetřovného je bohužel do očí bijící ukázkou toho, proč se jeho slovy řídit nebudeme.

TOP 09: Na COVID-19 nesmí umřít demokracie ani naše firmy

2. 4. 2020
Stát by měl do výroby ochranných pomůcek maximálně zapojit české firmy. Pomohlo by to ve zdravotnictví i domovech pro seniory.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09