Sociální politika

Co prosadíme

• Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení.
  • Částečnými úvazky, prací z domova, sdílenými pracovními místy a rozšířením služeb pro děti usnadníme skloubení pracovního a rodinného života.
  • Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami nebo prostřednictvím svých blízkých. Zneužívání sociálního systému nesmí poškozovat ty nejpotřebnější.
  • Posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí.

Co nepřipustíme

• Snižování životní úrovně ohrožených skupin (seniorů, handicapovaných, rodin s dětmi včetně samoživitelů).
  • Povinný rok v mateřské škole pro všechny děti.
  • Zadlužování ČR kvůli nezodpovědnému vydávání peněz za zbytné sociální dávky.
  • Povinnost obou rodičů vystřídat se během rodičovské dovolené.

Soudržné rodiny, v nichž dochází k výchově budoucích generací, jsou základem fungující společnosti. Prioritou je proto pro nás prosperující a ve svém konání co nejsvobodnější rodina. Uvolníme rodičům co nejvíce ruce a podpoříme je v jejich společensky zásadní roli. V České republice je zcela nedostačující podpora služeb pro rodiny. Odstraníme tento nedostatek a umožníme snazší skloubení péče o děti s pracovním uplatněním. Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci – zejména ženy se nesmí dostávat do situace náročné volby, zda mít děti, nebo budovat kariéru. Prosadíme proto, aby výhody rodičovského příspěvku mohli čerpat i prarodiče. Zařadíme prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi mezi odečitatelné položky ze základu daně (do 12 let věku dítěte). Snížením odvodů pak podpoříme flexibilní a částečné úvazky.

Naše postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Sociálně soudržná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu sociální politiky.

Adamová: Současný politický vývoj je pro nás nebezpečný

4. 7. 2018
Musíme přesvědčovat voliče o tom, jaká nebezpečí hrozí. Jsem ale přesvědčena, že v 40. letech byla také podpora komunistické strany, aby vládla. Až následně se lidé dozvídali, co všechno se jim mění v jejich dosavadním způsobu života.
Číst více

Chceme vědět, kdo získává dotace místo malých zemědělců

12. 6. 2018
TOP 09 chce řešit absurdní situaci, kdy většinu peněz z evropských dotací určených na rozvoj venkova stát posílá velkým podnikům. Finance přitom měly pomoci malým a středním firmám při modernizaci a inovacích. Na problém upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).
Číst více

Adamová: Zavedení nové dávky problém s výživným nevyřeší

30. 5. 2018
Pokud se jedná o ty, kteří nemají v tuto chvíli od svého bývalého partnera nebo partnerky výživné zaplaceno, musíme zaměřit na to, aby bylo rychlé a efektivní vymáhání tohoto nároku, aby ve chvíli, kdy se obrátí na soudy a třeba i na exekutory, aby se jim dostalo rychlé pomoci.
Číst více

Adamová: Sociální vyloučení by měly obce řešit důkladněji

15. 5. 2018
Celá řada obcí bohužel nepřistupuje k řešení dostatečně, respektive se brání používat nástroje, které jsou osvědčené. Ne všichni starostové nebo představitelé obcí si uvědomují, jak velký problém v tomto směru mají a nechtějí ho dostatečně řešit.
Číst více

Adamová: Zkrácené úvazky brzy dostupnější?

10. 5. 2018
Díky zkráceným úvazkům by se v době rekordně nízké nezaměstnanosti mohlo podařit zaplnit volná pracovní místa, která se firmám zaplnit nedaří. Pomoci může drobná změna legislativy a příkladem by měl jít i stát.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09