× Pojďte do toho s námi.

Kultura, média a církve

Co prosadíme

• Na našich školách budeme předávat hodnoty evropské kultury humanismu, vycházejícího z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.
  • Garantované výdaje ze státního rozpočtu na podporu kultury v jednotlivých letech: 2018 – 0,8 %, 2019 – 0,9 %, 2020 – již na cílové 1 % výdajů státního rozpočtu.
  • Spolupráci se zástupci občanských aktivit jako s respektovanými partnery státu a samospráv. Občanskou aktivitu budeme podporovat ve všech oblastech společenské činnosti.
  • Podporu církví v jejich celospolečensky prospěšné činnosti v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb.

Co nepřipustíme

• Nepřistoupíme na naivní multikulturalismus. Respekt k odlišným kulturám neznamená vzdát se základů evropské, tedy naší kultury.
  • Nedopustíme, aby jediný výjimečný umělecký talent musel zanechat své činnosti ze sociálních či ekonomických důvodů.
  • Chátrání architektonických památek a ostatního kulturního dědictví naší země.
  • Privatizaci, ani politické ovlivňování médií veřejné služby.

Kulturní identita, předávaná z generace na generaci, je klíčová pro vybudování soudržné, odolné a sebevědomé společnosti. Naše identita je jasně zakotvena v evropských kulturních hodnotách vycházejících z tradice humanismu, pramenících z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu. Hmotné i nehmotné kulturní ostatky je nutné nikoli pouze opečovávat, ale také aktivně předávat dalším generacím. Pro tento účel hodláme vyčlenit adekvátní finanční prostředky – nejméně 1 % výdajů státního rozpočtu. Podpoříme otevření kulturních institucím mladým lidem, rozvoj kreativních míst v obcích bez ohledu na jejich velikost a občanskou aktivitu ve všech sférách lidské činnosti.

Naše postoje ke kultuře, médiím a církvi a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu kultury.

Moravský Krumlov bude absolutně vyhovujícím místem pro Muchovu Epopej

18. 1. 2021
Chci znovu a opět ubezpečit všechny milovníky tohoto díla - Moravský Krumlov bude důstojným, bezpečným a absolutně vyhovujícím místem pro slavná plátna rodáka z blízkých Ivančic.
Číst více

Vláda hledá inspiraci u Orwella. Ohrazujeme se proti vzniku „superúřadu“ Státní hygienické služby

1. 12. 2020
TOP 09 se zcela zásadně vymezuje proti nově představenému zákonu o centralizaci hygienických stanic, který vytváří bezprecedentně nejmocnější úřad v zemi.
Číst více

Situace v Radě ČT je na hraně zákona. Předsedkyně TOP 09 chce odvolání dozorčí komise řešit ve Sněmovně

15. 12. 2020
Právnické analýzy legislativních odborů obou komor Parlamentu České republiky poukazují na to, že v případě odvolání dozorčí komise České televize došlo k porušení zákona.
Číst více

Českou televizi chtějí ochočit lidé s mentalitou veksláků. A část lidí jásá

26. 11. 2020
Rád bych řekl, že krize kolem České televize je současná nebo aktuální, ale není. Bohužel tlak určité části politického spektra na veřejnoprávní médium je permanentní a bohužel také úspěšný.
Číst více

Czernin: Nebojme se mít strach. Ale zvládneme to i vládě navzdory

20. 3. 2020
Přátelé, nebojme se mít strach. Překonávejme ho společně, pomocí potřebnějším, ohleduplností jeden k druhému. A neztrácejme při tom optimismus.

Senátoři TOP 09 podpoří ústavní stížnost kvůli zdanění církevních restitucí

2. 5. 2019
Senátoři TOP 09 se připojí ke stížnosti k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o zdanění církevních restitucí, která vzniká na půdě Senátu.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09