× Pohněme s tím. Společně!

Kultura, média a církve

Co prosadíme

• Na našich školách budeme předávat hodnoty evropské kultury humanismu, vycházejícího z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.
  • Garantované výdaje ze státního rozpočtu na podporu kultury v jednotlivých letech: 2018 – 0,8 %, 2019 – 0,9 %, 2020 – již na cílové 1 % výdajů státního rozpočtu.
  • Spolupráci se zástupci občanských aktivit jako s respektovanými partnery státu a samospráv. Občanskou aktivitu budeme podporovat ve všech oblastech společenské činnosti.
  • Podporu církví v jejich celospolečensky prospěšné činnosti v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb.

Co nepřipustíme

• Nepřistoupíme na naivní multikulturalismus. Respekt k odlišným kulturám neznamená vzdát se základů evropské, tedy naší kultury.
  • Nedopustíme, aby jediný výjimečný umělecký talent musel zanechat své činnosti ze sociálních či ekonomických důvodů.
  • Chátrání architektonických památek a ostatního kulturního dědictví naší země.
  • Privatizaci, ani politické ovlivňování médií veřejné služby.

Kulturní identita, předávaná z generace na generaci, je klíčová pro vybudování soudržné, odolné a sebevědomé společnosti. Naše identita je jasně zakotvena v evropských kulturních hodnotách vycházejících z tradice humanismu, pramenících z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu. Hmotné i nehmotné kulturní ostatky je nutné nikoli pouze opečovávat, ale také aktivně předávat dalším generacím. Pro tento účel hodláme vyčlenit adekvátní finanční prostředky – nejméně 1 % výdajů státního rozpočtu. Podpoříme otevření kulturních institucím mladým lidem, rozvoj kreativních míst v obcích bez ohledu na jejich velikost a občanskou aktivitu ve všech sférách lidské činnosti.

Naše postoje ke kultuře, médiím a církvi a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu kultury.

Kalousek: Nemůžete se nechat řídit jedním bláznivým chlapem a nemehly

14. 9. 2020
Vláda se chová populisticky a reaktivně a ustupuje tlaku veřejnosti. Přece se nemůžete nechat řídit jedním bláznivým chlapem, který rozhoduje podle toho, jak mu řekne Mára Prchal.
Číst více

Budeme po vládě chtít jasnou strategii pro boj s covidem

10. 9. 2020
TOP 09 bude na dnešní schůzi požadovat, aby vláda prozradila své nejbližší plány pro omezení šíření viru. Také navrhne prodloužení kompenzačního bonusu pro OSVČ z oblastí živé kultury.

TOP 09: Televizní krize číslo 2

27. 5. 2020
Poslanecká sněmovna dnes zvolila nové členy mediálních rad. Poslanci TOP 09 považují tento výběr za největší ohrožení České televize od televizní krize na přelomu tisíciletí.

TOP 09 podpoří do mediálních rad nezávislé odborníky

10. 3. 2020
Souhlasíme s dnešním rozhodnutím vlády, byť se rozhodnutí uzavřít školy a zrušit veřejné akce výrazně dotýká velké části populace.
Číst více

Czernin: Nebojme se mít strach. Ale zvládneme to i vládě navzdory

20. 3. 2020
Přátelé, nebojme se mít strach. Překonávejme ho společně, pomocí potřebnějším, ohleduplností jeden k druhému. A neztrácejme při tom optimismus.

Senátoři TOP 09 podpoří ústavní stížnost kvůli zdanění církevních restitucí

2. 5. 2019
Senátoři TOP 09 se připojí ke stížnosti k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o zdanění církevních restitucí, která vzniká na půdě Senátu.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09