× Pojďte do toho s námi.

Kultura, média a církve

Co prosadíme

• Na našich školách budeme předávat hodnoty evropské kultury humanismu, vycházejícího z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.
  • Garantované výdaje ze státního rozpočtu na podporu kultury v jednotlivých letech: 2018 – 0,8 %, 2019 – 0,9 %, 2020 – již na cílové 1 % výdajů státního rozpočtu.
  • Spolupráci se zástupci občanských aktivit jako s respektovanými partnery státu a samospráv. Občanskou aktivitu budeme podporovat ve všech oblastech společenské činnosti.
  • Podporu církví v jejich celospolečensky prospěšné činnosti v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb.

Co nepřipustíme

• Nepřistoupíme na naivní multikulturalismus. Respekt k odlišným kulturám neznamená vzdát se základů evropské, tedy naší kultury.
  • Nedopustíme, aby jediný výjimečný umělecký talent musel zanechat své činnosti ze sociálních či ekonomických důvodů.
  • Chátrání architektonických památek a ostatního kulturního dědictví naší země.
  • Privatizaci, ani politické ovlivňování médií veřejné služby.

Kulturní identita, předávaná z generace na generaci, je klíčová pro vybudování soudržné, odolné a sebevědomé společnosti. Naše identita je jasně zakotvena v evropských kulturních hodnotách vycházejících z tradice humanismu, pramenících z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu. Hmotné i nehmotné kulturní ostatky je nutné nikoli pouze opečovávat, ale také aktivně předávat dalším generacím. Pro tento účel hodláme vyčlenit adekvátní finanční prostředky – nejméně 1 % výdajů státního rozpočtu. Podpoříme otevření kulturních institucím mladým lidem, rozvoj kreativních míst v obcích bez ohledu na jejich velikost a občanskou aktivitu ve všech sférách lidské činnosti.

Naše postoje ke kultuře, médiím a církvi a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu kultury.

Moravský Krumlov bude absolutně vyhovujícím místem pro Muchovu Epopej

18. 1. 2021
Chci znovu a opět ubezpečit všechny milovníky tohoto díla - Moravský Krumlov bude důstojným, bezpečným a absolutně vyhovujícím místem pro slavná plátna rodáka z blízkých Ivančic.
Číst více

Vláda hledá inspiraci u Orwella. Ohrazujeme se proti vzniku „superúřadu“ Státní hygienické služby

1. 12. 2020
TOP 09 se zcela zásadně vymezuje proti nově představenému zákonu o centralizaci hygienických stanic, který vytváří bezprecedentně nejmocnější úřad v zemi.
Číst více

SPOLU: Chceme prošetřit možný střet se zákonem o ČT a teprve poté volit nové členy Rady ČT

13. 4. 2021
Koalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se vážně obává o nezávislost veřejnoprávní televize. Zástupci koalice to řekli na tiskové konferenci v souvislosti s projednáváním volby čtyř nových členů Rady ČT.
Číst více

SPOLU: Vyzýváme premiéra k odložení volby radních ČT, je ohrožena nezávislost ČT

28. 3. 2021
Poslanecká sněmovna má v dubnu volit čtyři nové členy Rady České televize. Koalice SPOLU považuje výběr některých kandidátů do Rady ČT za mimořádné ohrožení nezávislosti veřejnoprávní České televize.
Číst více

Czernin: Nebojme se mít strach. Ale zvládneme to i vládě navzdory

20. 3. 2020
Přátelé, nebojme se mít strach. Překonávejme ho společně, pomocí potřebnějším, ohleduplností jeden k druhému. A neztrácejme při tom optimismus.

Senátoři TOP 09 podpoří ústavní stížnost kvůli zdanění církevních restitucí

2. 5. 2019
Senátoři TOP 09 se připojí ke stížnosti k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o zdanění církevních restitucí, která vzniká na půdě Senátu.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram EPP

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09