Kultura, média a církve

Co prosadíme

• Na našich školách budeme předávat hodnoty evropské kultury humanismu, vycházejícího z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.
  • Garantované výdaje ze státního rozpočtu na podporu kultury v jednotlivých letech: 2018 – 0,8 %, 2019 – 0,9 %, 2020 – již na cílové 1 % výdajů státního rozpočtu.
  • Spolupráci se zástupci občanských aktivit jako s respektovanými partnery státu a samospráv. Občanskou aktivitu budeme podporovat ve všech oblastech společenské činnosti.
  • Podporu církví v jejich celospolečensky prospěšné činnosti v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb.

Co nepřipustíme

• Nepřistoupíme na naivní multikulturalismus. Respekt k odlišným kulturám neznamená vzdát se základů evropské, tedy naší kultury.
  • Nedopustíme, aby jediný výjimečný umělecký talent musel zanechat své činnosti ze sociálních či ekonomických důvodů.
  • Chátrání architektonických památek a ostatního kulturního dědictví naší země.
  • Privatizaci, ani politické ovlivňování médií veřejné služby.

Kulturní identita, předávaná z generace na generaci, je klíčová pro vybudování soudržné, odolné a sebevědomé společnosti. Naše identita je jasně zakotvena v evropských kulturních hodnotách vycházejících z tradice humanismu, pramenících z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu. Hmotné i nehmotné kulturní ostatky je nutné nikoli pouze opečovávat, ale také aktivně předávat dalším generacím. Pro tento účel hodláme vyčlenit adekvátní finanční prostředky – nejméně 1 % výdajů státního rozpočtu. Podpoříme otevření kulturních institucím mladým lidem, rozvoj kreativních míst v obcích bez ohledu na jejich velikost a občanskou aktivitu ve všech sférách lidské činnosti.

Naše postoje ke kultuře, médiím a církvi a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu kultury.

Senátoři TOP 09: Zvyšování daní nepodpoříme, růst rodičovské ano

4. 12. 2019
Plénum Senátu projedná na své první prosincové schůzi velký daňový balíček, který obsahuje problematické zdanění finančních rezerv pojišťoven, navýšení správních poplatků za vklad do katastru, zvýšení spotřební daně na tabák či sazeb na loterie.

Kolář: Na Babiše a Zemana je potřeba vytáhnout jejich vlastní zbraně

21. 10. 2019
Jeden z důvodů Babišova úspěchu je to, že mluví ve zkratkách, má líbivá témata a armádu marketérů a trollů, kteří pro ně pracují. Nijak mi to nekonvenuje, ale způsob, jak porazit Babiše a Zemana, je vytáhnout na ně jejich zbraně.

TOP 09 nepodpoří návrh státního rozpočtu

22. 10. 2019
Budeme navrhovat přepracování státního rozpočtu s návrhem, aby výdaje i saldo byly o 20 miliard nižší a podíl investičních výdajů vůči celkovým výdajům byl alespoň 10 %.

Senátoři TOP 09 podporují nezávislá média

12. 6. 2019
 Senátoři TOP 09 pokládají nezávislá veřejnoprávní média za jeden ze základních pilířů demokratické společnosti.

Senátoři TOP 09 podpoří ústavní stížnost kvůli zdanění církevních restitucí

2. 5. 2019
Senátoři TOP 09 se připojí ke stížnosti k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o zdanění církevních restitucí, která vzniká na půdě Senátu.
Číst více

Feri: Stát jen vrací to, co bylo za komunismu ukradeno

24. 4. 2019
Nabořovat tento dlouhá léta vybojovávaný kompromis a konsenzus je naprosto nestoudné, snad skoro stejně jako hovořit o tom jako o daru.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09