Kultura, média a církve

Co prosadíme

• Na našich školách budeme předávat hodnoty evropské kultury humanismu, vycházejícího z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.
  • Garantované výdaje ze státního rozpočtu na podporu kultury v jednotlivých letech: 2018 – 0,8 %, 2019 – 0,9 %, 2020 – již na cílové 1 % výdajů státního rozpočtu.
  • Spolupráci se zástupci občanských aktivit jako s respektovanými partnery státu a samospráv. Občanskou aktivitu budeme podporovat ve všech oblastech společenské činnosti.
  • Podporu církví v jejich celospolečensky prospěšné činnosti v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb.

Co nepřipustíme

• Nepřistoupíme na naivní multikulturalismus. Respekt k odlišným kulturám neznamená vzdát se základů evropské, tedy naší kultury.
  • Nedopustíme, aby jediný výjimečný umělecký talent musel zanechat své činnosti ze sociálních či ekonomických důvodů.
  • Chátrání architektonických památek a ostatního kulturního dědictví naší země.
  • Privatizaci, ani politické ovlivňování médií veřejné služby.

Kulturní identita, předávaná z generace na generaci, je klíčová pro vybudování soudržné, odolné a sebevědomé společnosti. Naše identita je jasně zakotvena v evropských kulturních hodnotách vycházejících z tradice humanismu, pramenících z antiky a židovsko-křesťanského duchovního odkazu. Hmotné i nehmotné kulturní ostatky je nutné nikoli pouze opečovávat, ale také aktivně předávat dalším generacím. Pro tento účel hodláme vyčlenit adekvátní finanční prostředky – nejméně 1 % výdajů státního rozpočtu. Podpoříme otevření kulturních institucím mladým lidem, rozvoj kreativních míst v obcích bez ohledu na jejich velikost a občanskou aktivitu ve všech sférách lidské činnosti.

Naše postoje ke kultuře, médiím a církvi a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu kultury.

Adamová: Dofinancování sociálních služeb má být pro vládu prioritou

30. 5. 2019
Že budou chybět peníze v sociálních službách jsme věděli už i při schvalování rozpočtu, proto jsme předkládali různé pozměňovací návrhy.

Pospíšil: Odchod ministra Staňka je správný krok

15. 5. 2019
Myslím si, že je rozumné, že pan ministr se rozhodl takto odejít a vyhodnotil situaci tak, že je pro jeho osobní integritu a zachování důstojnosti dobré resort opustit.

Senátoři TOP 09 podporují nezávislá média

12. 6. 2019
 Senátoři TOP 09 pokládají nezávislá veřejnoprávní média za jeden ze základních pilířů demokratické společnosti.
Číst více

Kalousek: Předčasné volby by nic nezměnily

21. 3. 2018
Současná situace směřuje k tomu, že ČSSD vstoupí do vlády s hnutím ANO, říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. V takovém případě budou sociální demokraté pouze „fíkovým listem“.

Senátoři TOP 09 podpoří ústavní stížnost kvůli zdanění církevních restitucí

2. 5. 2019
Senátoři TOP 09 se připojí ke stížnosti k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o zdanění církevních restitucí, která vzniká na půdě Senátu.
Číst více

Feri: Stát jen vrací to, co bylo za komunismu ukradeno

24. 4. 2019
Nabořovat tento dlouhá léta vybojovávaný kompromis a konsenzus je naprosto nestoudné, snad skoro stejně jako hovořit o tom jako o daru.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09