Energetika

Co prosadíme

• Vhodný energetický mix s postupným utlumováním provozu uhelných elektráren a navyšováním podílu obnovitelných zdrojů.
  • Prodloužení životnosti stávajících bloků a přípravu výstavby dalších jaderných bloků v Dukovanech.
  • Energetické úspory.
  • Cenově dostupnou energii pro podnikatele a domácnosti.

Co nepřipustíme

• Zákaz jaderné energie.
  • Ovlivňování regulátora politickými nebo podnikatelskými vlivy.
  • Ohrožení surovinové a energetické bezpečnosti ČR.

Stabilní, bezpečný a ekonomicky efektivní přístup k energiím a strategickým surovinám představuje nezbytnou podmínku hospodářské, bezpečnostní a politické stability naší země. Proto budeme usilovat o vytváření strategických zásob surovin, podporovat recyklační technologie a spolupracovat s EU na jejich bezpečném zajištění. Zároveň je však nutné skloubit energetickou soběstačnost a snižování emisí škodlivých látek. Toho bude dosaženo snižováním podílu uhelných elektráren v energetickém mixu ČR a navyšováním výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Naše postoje k energetice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v těchto kapitolách naší VIZE 2030Moderní hospodářství a Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu energetiky.

Adamová: Energetickým šmejdům konečně odzvoní

11. 11. 2019
Všichni o tomto problému víme, vláda tvrdí, že je to její „priorita“ už od dubna, ale konkrétní řešení stále nepředložila. Proto nám v TOP 09 došla trpělivost a předložili jsme s kolegy vlastní návrh zákona, který energetickým šmejdům konečně odzvoní.
Číst více

TOP 09: Stop „energetickým šmejdům“

7. 11. 2019
Poslanci TOP 09 dnes představili návrh novely energetického zákona. Ta omezuje nekalé praktiky takzvaných „energetických šmejdů,“ kteří často nabízejí dodávky energií za neetických podmínek.

Langšádlová: Ekologický problém jménem elektrárna Počerady

1. 10. 2019
Pokud do konce tohoto roku představenstvo společnosti ČEZ nerozhodne jinak, přejde stará hnědouhelná elektrárna Počerady dle smlouvy z roku 2013 automaticky do vlastnictví společnosti Czech Coal podnikatele Pavla Tykače, a to za dvě miliardy korun.
Číst více

Niedermayer: Babiš dělá neskutečně chyb, brzdí záchranu krajiny, kroky vlády by měl řešit Ústavní soud

13. 8. 2019
Žádný politik si nemůže dovolit říct, že sucho není problém, ale o zemědělství se vláda bavit nechce. Jde o zájmy premiéra spojené i s dotacemi pro velké firmy.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

24. 4. 2019
Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09