Energetika

Co prosadíme

• Vhodný energetický mix s postupným utlumováním provozu uhelných elektráren a navyšováním podílu obnovitelných zdrojů.
  • Prodloužení životnosti stávajících bloků a přípravu výstavby dalších jaderných bloků v Dukovanech.
  • Energetické úspory.
  • Cenově dostupnou energii pro podnikatele a domácnosti.

Co nepřipustíme

• Zákaz jaderné energie.
  • Ovlivňování regulátora politickými nebo podnikatelskými vlivy.
  • Ohrožení surovinové a energetické bezpečnosti ČR.

Stabilní, bezpečný a ekonomicky efektivní přístup k energiím a strategickým surovinám představuje nezbytnou podmínku hospodářské, bezpečnostní a politické stability naší země. Proto budeme usilovat o vytváření strategických zásob surovin, podporovat recyklační technologie a spolupracovat s EU na jejich bezpečném zajištění. Zároveň je však nutné skloubit energetickou soběstačnost a snižování emisí škodlivých látek. Toho bude dosaženo snižováním podílu uhelných elektráren v energetickém mixu ČR a navyšováním výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Naše postoje k energetice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v těchto kapitolách naší VIZE 2030Moderní hospodářství a Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu energetiky.

Memorandum o ochraně životního prostředí pro TOP 09

7. 9. 2017
Skupina tří exministrů a další experti, kteří se zabývají ochranou životního prostředí, předali dnes osobně předsedovi TOP 09 zásadní dokument. Memorandum o životním prostředí ukazuje směr i konkrétní priority, které by se měly do budoucna realizovat v ochraně přírody České republiky.
Číst více

Kučera: Nejlepší je energie, která se nemusí vyrobit

1. 8. 2017
Energetická náročnost české ekonomiky se za poslední čtvrtstoletí snížila asi o polovinu. Stále ale máme značné rezervy. Za stejné období totiž podobně klesla energetická náročnost i v nejvyspělejších zemích západní Evropy.

Niedermayer: Nové energetické štítky v EU

13. 6. 2017
Evropský parlament dnes přijal nová pravidla pro označování elektrických spotřebičů energetickým štítky. Upravená stupnice od energeticky nejúčinnějších výrobků v kategorii A po nejméně účinné v kategorii G bude lépe odpovídat zlepšování energetické účinnosti výrobků a usnadní rozhodování spotřebitelů.

4 Moderní hospodářství

Vyspělý svět vstoupil v prvních dekádách tohoto století do éry 4. průmyslové revoluce. Stále větší objem lidských pracovních aktivit je dnes prováděn pomocí internetu. Vznikají nové globální sítě založené na propojení výrobních zařízení do kyberneticko-fyzických systémů CPS (Cyber-Physical Systems).
Číst více

Kučera: Utratit státní rozpočet za solární energii je nehoráznost

29. 11. 2016
Nehorázně vysoká podpora nenávratně zdiskreditovala obnovitelné zdroje v očích veřejnosti. Na podporách solární energie bude vyplaceno 1,2 bilionu korun. To je celý jeden státní rozpočet.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09