Energetika

Co prosadíme

• Vhodný energetický mix s postupným utlumováním provozu uhelných elektráren a navyšováním podílu obnovitelných zdrojů.
  • Prodloužení životnosti stávajících bloků a přípravu výstavby dalších jaderných bloků v Dukovanech.
  • Energetické úspory.
  • Cenově dostupnou energii pro podnikatele a domácnosti.

Co nepřipustíme

• Zákaz jaderné energie.
  • Ovlivňování regulátora politickými nebo podnikatelskými vlivy.
  • Ohrožení surovinové a energetické bezpečnosti ČR.

Stabilní, bezpečný a ekonomicky efektivní přístup k energiím a strategickým surovinám představuje nezbytnou podmínku hospodářské, bezpečnostní a politické stability naší země. Proto budeme usilovat o vytváření strategických zásob surovin, podporovat recyklační technologie a spolupracovat s EU na jejich bezpečném zajištění. Zároveň je však nutné skloubit energetickou soběstačnost a snižování emisí škodlivých látek. Toho bude dosaženo snižováním podílu uhelných elektráren v energetickém mixu ČR a navyšováním výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Naše postoje k energetice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v těchto kapitolách naší VIZE 2030Moderní hospodářství a Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu energetiky.

Konkurenceschopní budeme jen díky inovacím

29. 11. 2018
Pokud má být Evropa konkurenceschopná, tak nemůže být konkurenceschopná v tepelných elektrárnách nebo v těžbě uhlí. Evropa musí být konkurenceschopná v inovacích.
Číst více

Rozhodnutí o nových jaderných blocích bychom měli odložit

17. 9. 2018
Rozhodnutí o nových jaderných blocích odložit. Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09), někdejšího viceguvernéra ČNB, nyní ale není vhodná doba rozhodovat o takové nákladné a riskantní investici.
Číst více

Niedermayer: Energeticky efektivní budovy uspoří lidem peníze

17. 4. 2018
Evropský parlament dnes potvrdil svoji dohodu s členskými státy na nové legislativě, jejímž cílem je zvýšit energetické úspory v budovách.

Niedermayer: Čistá energie s reálnými cíli je budoucnost EU

17. 1. 2018
Evropský parlament dnes přijal svůj postoj k energetickému balíčku zaměřenému na zvýšení energetické účinnosti, efektivní využívání obnovitelných zdrojů a správu energetické unie.

Memorandum o ochraně životního prostředí pro TOP 09

7. 9. 2017
Skupina tří exministrů a další experti, kteří se zabývají ochranou životního prostředí, předali dnes osobně předsedovi TOP 09 zásadní dokument. Memorandum o životním prostředí ukazuje směr i konkrétní priority, které by se měly do budoucna realizovat v ochraně přírody České republiky.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09