× Pojďte do toho s námi.

Energetika

Co prosadíme

• Vhodný energetický mix s postupným utlumováním provozu uhelných elektráren a navyšováním podílu obnovitelných zdrojů.
  • Prodloužení životnosti stávajících bloků a přípravu výstavby dalších jaderných bloků v Dukovanech.
  • Energetické úspory.
  • Cenově dostupnou energii pro podnikatele a domácnosti.

Co nepřipustíme

• Zákaz jaderné energie.
  • Ovlivňování regulátora politickými nebo podnikatelskými vlivy.
  • Ohrožení surovinové a energetické bezpečnosti ČR.

Stabilní, bezpečný a ekonomicky efektivní přístup k energiím a strategickým surovinám představuje nezbytnou podmínku hospodářské, bezpečnostní a politické stability naší země. Proto budeme usilovat o vytváření strategických zásob surovin, podporovat recyklační technologie a spolupracovat s EU na jejich bezpečném zajištění. Zároveň je však nutné skloubit energetickou soběstačnost a snižování emisí škodlivých látek. Toho bude dosaženo snižováním podílu uhelných elektráren v energetickém mixu ČR a navyšováním výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Naše postoje k energetice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v těchto kapitolách naší VIZE 2030Moderní hospodářství a Udržitelné životní prostředí.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu energetiky.

Langšádlová: Firma, která dostaví Dukovany, by měla být vybrána až po volbách. Čína a Rusko se tendru účastnit nesmí

9. 12. 2020
Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová bude na dnešním vládním Stálém výboru pro výstavbu jaderných zdrojů požadovat odložení dostavby jaderné elektrárny Dukovany.
Číst více

Vláda hledá inspiraci u Orwella. Ohrazujeme se proti vzniku „superúřadu“ Státní hygienické služby

1. 12. 2020
TOP 09 se zcela zásadně vymezuje proti nově představenému zákonu o centralizaci hygienických stanic, který vytváří bezprecedentně nejmocnější úřad v zemi.

TOP 09: Ohledně dostavby Dukovan panuje mnoho nejasností

26. 11. 2020
Řadu podstatných informací k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech nemají poslanci k dispozici. Vláda by tak měla základní informace poslancům sdělit a zároveň vysvětlit nejasnosti, které kolem dostavby panují.

Adamová: Dostavba Dukovan podle gusta vlády? S Čínou i Ruskem na věčné časy

3. 8. 2020
Poslední půlrok mediální prostor v České republice opanuje téma koronaviru a jeho následků na naši společnost i ekonomiku. Ve stínu tohoto problému se však za mnohem menšího zájmu veřejnosti i médií rozhoduje o nejdůležitější státní zakázce.
Číst více

Rozvoj jaderné energetiky podporujeme, vládní plán dostavby Dukovan nikoliv

15. 7. 2020
TOP 09 považuje jadernou energetiku za strategickou součást energetického mixu České republiky. Současnou podobu vládního plánu dostavby dalšího bloku jaderné elektrárny Dukovany přesto podpořit nemůžeme.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09