Co prosadíme

• Zavedeme moderní způsob komunikace s úřady (elektronicky, prostřednictvím webu, vzájemná komunikace systémů různých agend).
  • Všechny smlouvy nad 50 000 Kč budou veřejné bez výjimek.
  • Zrušíme neefektivní dotační tituly a ušetřené peníze dáme přímo obcím.
  • Zefektivnění fungování České pošty s cílem zajištění nezbytných služeb pro všechny občany i v menších obcích.

Co nepřipustíme

• Další bujení úřadů a nárůst počtu zbytečných úředníků   .
  • Zavádění výjimek při zveřejňování smluv.
  • Rozrůstání složitého systému dotací.
  • Bujení zcela nesmyslné vedlejší činnosti České pošty.

Občanům musí být zajištěna dostupnost a racionální fungování samospráv a státní správy. Prosadíme proto moderní způsob komunikace s úřady (elektronicky, prostřednictvím webu, vzájemná komunikace systémů různých agend). Současně zajistíme co nejvyšší míru transparentnosti. Prioritou jsou pro nás boj proti korupci a zapojení občanů do kontroly hospodaření veřejného sektoru. Budeme proto pokračovat v procesu, který vede k důslednému rozkrývání konečných vlastníků akciových společností vstupujících do veřejných zakázek a koncesních řízení. Prosadíme, aby do těchto vztahů vstupovaly pouze korporace s průhlednou vlastnickou strukturou.

Naše postoje k veřejné správě a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu veřejné správy.

Starosta Kolář o aféře Hlubuček: Jak může někdo být tak blbej?
30. 6. 2022

Starosta Kolář o aféře Hlubuček: Jak může někdo být tak blbej?

Starosta Prahy 6 a poslanec Ondřej Kolář se pyšní na území Ruska statutem zločince. V pořadu Epicentrum okomentoval i snahy o ukončení války. Podle něj bychom měli zvolit vojenské vítězství. Vyjádřil se i kauze Dozimetr, která zamávala hlavním městem.

Pekarová Adamová: Chceme začít debatu, co stát nemá vlastnit
17. 6. 2022

Pekarová Adamová: Chceme začít debatu, co stát nemá vlastnit

Stát podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nemá vařit pivo ani provozovat hotel. Proto by podle ní měl privatizovat například Budějovický Budvar nebo karlovarský hotel Thermal.

Celý článek
Senátorský klub ODS a TOP 09: Pachatelé válečných zločinů na Ukrajině musí být postaveni před soud
15. 6. 2022

Na dnešním jednání Senátu vystoupí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Po jeho projevu budou senátoři jednat mimo jiné o odsouzení válečných zločinů na Ukrajině. Na pořadu schůze je také novela zákona o střetu zájmů a stavebního zákona.

Koalice SPOLU: Pomůžeme Ukrajincům, kteří to skutečně potřebují
31. 5. 2022

Koalice SPOLU: Pomůžeme Ukrajincům, kteří to skutečně potřebují

Na válečné běsnění, které diktátor Putin na Ukrajině rozpoutal, vláda musela reagovat rychle. Nemohli jsme se k ženám a dětem prchajícím před těmito hrůzami otočit zády. Po více než třech měsících války je na čase upravit parametry a pravidla, kdo naši pomoc potřebuje.