Veřejná správa je služba občanům a podnikatelům. Tuto službu musíme zefektivnit a digitalizovat, abychom srovnali krok se službami v soukromém sektoru. Každý občan si ale bude moci vybrat, jakou formou chce se státem komunikovat – digitální i papírová komunikace budou vždy rovnocenné. Stávající zákon o právu na digitální služby, na němž jsme se aktivně podíleli, tyto principy garantuje, a proto jej do puntíku naplníme.

Stejně důležitým cílem je zeštíhlení státní správy. Znamená to méně úředníků a byrokracie, rušení zbytečných zákonů a konec neodůvodněné centralizace. Všechny tyto kroky omezí nadbytečné úřední zásahy do života, protože stát je tu pro občany, ne naopak.

Posílíme důvěru v transparentní rozhodování úřadů. Díky digitalizaci a jednoduššímu fungování státu bude veřejná správa odpovědnější, profesionálnější a hospodárnější než dnes a občan nad jejím fungováním bude mít mnohem větší kontrolu. Stát v této oblasti zodpovídá především za kvalitní legislativu – inovace vznikají přirozeně v soukromé sféře a naším úkolem je, aby transparentně posunuly dopředu i veřejný sektor. Konkurenceschopnost České republiky tak vzroste a všem se nám to vyplatí.

Postoje k veřejné správě a návrhy řešení naleznete v plné šíři v kapitole Státní správa pro 21. století volebního programu 2021.

Volby do Senátu na Benešovsku: Hrabu vyzve hokejová legenda Hašek
24. 7. 2024

Volby do Senátu na Benešovsku: Hrabu vyzve hokejová legenda Hašek

V druhém textu ze série mapující pozoruhodné volební souboje před senátními volbami míříme na Benešovsko. Na podzim si to zde totiž o hlasy voličů rozdají senátor Zdeněk Hraba za ODS, Helena Válková za hnutí ANO a Dominik Hašek za TOP 09. „Cítím, že teď je ten nejvhodnější čas,“ říká pro INFO.CZ hokejová legenda.

Votice: Když nahradí službu veřejnosti boj o moc, končí demokracie
9. 7. 2024

Votice: Když nahradí službu veřejnosti boj o moc, končí demokracie

„Když se z politiky vytratí služba veřejnosti a převáží boj o moc těch, kteří jsou ve vedení, končí demokracie,“ říká v rozhovoru pro FinTag někdejší dlouholetý starosta středočeského města Votice a poslanec za TOP 09 Jiří Slavík.

TOP 09 navrhuje „optimalizaci“ samospráv a rušení radnic
1. 7. 2024

TOP 09 navrhuje „optimalizaci“ samospráv a rušení radnic

Systém místních samospráv v České republice je přehnaně rozdrobený a tím pádem neefektivní. V rozhovoru pro Echo24 to řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a autor návrhu na „optimalizaci“ fungování obcí Jan Jakob. Samosprávy by se podle něj neměly nutit do slučování či rušení, spíše je na základě pozitivní motivace a nových povinností přimět k dobrovolné spolupráci.

Celý článek
ODS a TOP 09 budou v Plzeňském kraji kandidovat společně. Chtějí zabránit další stagnaci kraje
26. 6. 2024

V úterý 24. června podepsali zástupci krajských organizací Martin Baxa (ODS) a Ilona Jehličková (TOP 09) koaliční smlouvu o společné kandidatuře do krajských voleb v Plzeňském kraji. Podpisem ji stvrdili i celostátní předsedové stran Petr Fiala a Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 má plán, jak vesnice zbavit starostů i úředníků a ušetřit
25. 6. 2024

TOP 09 má plán, jak vesnice zbavit starostů i úředníků a ušetřit

Obec, jež sama nedokáže zajistit základní služby, jako je třeba mateřská škola, nemá samostatně existovat.