Doprava

Co prosadíme

• Ročně uvedeme do provozu zhruba 70 km dálnic.
  • Zrychlíme rekonstrukce a přestavby silnic 1. třídy.
  • Připravíme realizaci rychlých železničních spojení včetně speciálního zákona.
  • Připravíme projekt e-dálnice.

Co nepřipustíme

• Výstavbu kanálu Labe – Odra – Dunaj.
  • Krácení prostředků na dopravní infrastrukturu ve prospěch spotřeby.
  • Zvýhodňování státních dopravců před soukromými.

Kvalitní infrastruktura představuje páteř prosperující ekonomiky. Při její výstavbě je potřeba zohlednit nejnovější technologické trendy a plánovat strategicky. Dopravní dostupnost totiž představuje klíčovou podmínku rozvoje jednotlivých regionů. Naprostou nutností je dobudovat propojení České republiky se sousedními zeměmi pomocí sítě dálnic a železnic. Vzhledem k vysokým finančním nákladům a častému protahování doby stavby je potřeba, aby se partnerem státu při infrastrukturních projektech staly soukromé společnosti.

Naše postoje k dopravě a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030: Moderní hospodářství.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu dopravy.

Senátoři TOP 09: Státní zastupitelství musí zůstat nezávislé

14. 8. 2019
Senát projedná na srpnové schůzi návrh novely zákona o státním zastupitelství, který vznikl přímo v Senátu, jedním z předkladatelů je i první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

TOP 09: Na silnicích prvních tříd má zůstat nulové mýtné

11. 7. 2019
Bývalý ministr dopravy Daniel Ťok v minulosti přislíbil, že na silnicích prvních tříd nebude zavedeno mýto. Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík se nechystá tuto dohodu dodržet a chce zavést mýto na některých silnicích první třídy. Politici TOP 09 trvají na dodržení dohody, protože v opačném případě dojde k výraznému nárůstu dopravy na některých nezpoplatněných hlavních tazích a s tím budou spojeny další komplikace.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

24. 4. 2019
Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.

TOP 09: Naši starostové mají řešení, změna zákona uklidí obce a města

2. 10. 2018
Radní TOP 09 z Prahy 10 ve spolupráci se zákonodárci navrhují změnu zákona, která vyřeší problém s autovraky v ulicích ve všech obcích a městech. Dnes totiž nemá žádná radnice šanci nechat odtáhnout i zcela nepojízdné auto, protože nesplňuje zákonnou definici pro vrak.

Niedermayer: Čistota půl zdraví

1. 10. 2018
Evropská unie chystá výrazné zpřísnění norem u osobních aut. Pokud příští týden projdou připravené návrhy, budou nově vyráběná auta spotřebovávat podstatně méně fosilních paliv a emisemi zatíží méně životní prostředí.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09