Doprava

Česká doprava potřebuje celkový restart. Dálniční síť je i po mnoha desítkách let budování nedokončená, silnice nižších tříd vůbec neodpovídají dopravním nárokům současnosti a jsou příčinou velkého počtu dopravních nehod s tragickými následky. Řada obcí a měst je zatížena negativními dopady dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí. Železniční doprava dlouhodobě zaostává za vyspělými zeměmi, nereaguje na moderní trendy a měnící se poptávku cestujících. Špatná dopravní obslužnost vede k vylidňování některých jinak atraktivních regionů a ke koncentraci obyvatel v předměstích. Nákladná modernizace železničních koridorů není dokončená a nepřinesla efekty, které se od ní očekávaly. Dále zaostáváme v aplikacích moderních telematických systémů. Legislativa pro dopravní investice je složitá. Kombinací občanského odporu, špatné kvality práce investorů a nevýkonné státní správy byla výstavba dopravní infrastruktury téměř paralyzována.

Bouřlivý rozvoj technologií a služeb v posledním desetiletí přináší zásadní inovace i do oblasti dopravy (samoovládací auta, systémy dynamického řízení, metro bez řidiče, chytré navigační systémy, sdílené služby). Jako automobilová a historicky i železniční velmoc se nechceme těmto novinkám bránit, ale sebevědomě jim jít vstříc. Vytvoříme podmínky, aby tyto moderní technologie a služby mohly být rozvíjeny a aby nositeli těchto inovací byly české firmy.

Naše postoje k dopravě a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu dopravy.

Horáček: Novela stavebního zákona výstavbu nezrychlí

28. 6. 2017
V novele se vůbec neřešila například distribuční síť. To trápí úplně všechny. Vůbec tam není zavedeno, že by měla nějaká omezení, že by to bylo nové pravidlo. Například ČEZ, například plynárenské společnosti, omezují celá města a obce.
Číst více

Laudát: Výstavba českých dálnic potřebuje urychlit

18. 2. 2017
Tato vláda sice začala za více než tříletý mandát budovat nějaké úseky, nicméně je to stále málo. Jestli chceme ukončit trápení, které se jmenuje výstavba české dálniční sítě v roce 2030, tak by mělo být za každý rok stále rozestavěno asi o 90 kilometrů navíc.
Číst více

Laudát: Moderní výběr mýta stojí na satelitním systému

9. 2. 2017
Dnes už je potřeba dělat plošnou dopravní politiku pouze se satelitním systémem. Osazovat to mýtnými branami je v české podobě velmi nákladné.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09