Opozice představila společné návrhy pomoci firmám i OSVČ

6. 4. 2020

Čelní představitelé opozičních stran (TOP 09, KDU-ČSL, ODS, Piráti a STAN) prezentovali návrhy ke zlepšení stávajících vládních zákonů. Pozměňovací návrhy opozice se týkají zejména firem a OSVČ a jejich možností získání státní podpory i doposud opomenutých skupin. TOP 09 bude požadovat úhradu jednoho z fixních nákladů a totiž nájmů pro všechny, kteří museli po celou dobu trvání mimořádných nařízení své provozovny zavřít. Návrh za TOP 09 představila na společné tiskové konferenci předsedkyně strany a poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

„Ekonomika se bude z dopadů pandemie, nouzového stavu a mimořádných krizových opatření vzpamatovávat ještě hodně dlouho. Naší společnou snahou teď musí být tyto dopady minimalizovat a pomoci přežít živnostníkům a firmám a tím i zachovat pracovní místa,“ říká Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 právě proto navrhuje jednak mírně navýšit kompenzační bonus a také kompenzovat ztrátu podnikatelů úhradou 80 %, respektive 100 % nákladů za nájem provozovny po celou dobu trvání omezení (80% náhrada se týká provozoven, které byly otevřeny, ale ve výrazně omezeném režimu). „Pokládám úhradu části fixních nákladů za naprostou nezbytnost,“ říká předsedkyně TOP 09.

Moratorium na neplacení nájmů by přeneslo odpovědnost státu na soukromé majitele

„Jednorázové příspěvky naprosté většině živnostníků a podnikatelů nebudou na krytí fixních nákladů stačit. Náš návrh si klade za cíl zabránit zániku takových provozů a živností, které jsou kvůli nařízením nuceny svou výdělečnou činnost výrazně omezit,“ říká předsedkyně TOP 09. „Ostatně obdobná opatření už zavádějí naši zástupci i mimo celostátní úroveň. Starostové z TOP 09 v řadě měst a obcí prosadili odpuštění splátek nájmů v obecních prostorách po dobu trvání karenčních opatření. Vláda chce přenést odpovědnost ze státu na soukromé majitele moratoriem na neplacení nájmů. Nejen, že jde o příliš velký zásah do soukromoprávních vztahů, ale také přenáší břemeno na jinou skupinu, na majitele nemovitostí. Nejedná se o řešení problému, jen jeho přesunutí,” dodává Pekarová Adamová.

„Společně s dalšími opozičními stranami jsme připravili hned několik změn vládou předkládaných zákonů. Prosazujeme, aby pomoc státu byla rychlá a efektivní, týkala se skutečně všech, kteří ji potřebují,” vysvětluje aktivitu opozice předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Opozice společně také navrhuje, aby bonusy náležely i těm OSVČ, které činnost vykonávají jako činnost vedlejší při zaměstnání (výše bonusu by v jejich případě byla poloviční). Taktéž se opozice shodla na podpoře zaměstnaných také na DPČ a DPP. Společný návrh opozice také upravuje vládní návrh kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními. Na prvních 250 zaměstnanců včetně by činila míra podpory 100 % z uznatelných výdajů a nad tento počet činila míra podpory 80 % z uznatelných výdajů. Návrhy opozice také počítají s prodloužením podpory i po 30. 4.

Sněmovna bude jednat v úterý 7. 4. a ve středu 8. 4. Zákony může ve stavu legislativní nouze překládat pouze vláda. V úterý bude Sněmovna rozhodovat o prodloužení nouzového stavu. Ihned po skončení této schůze bude následovat schůze k vládním návrhům. Zákonodárci se sejdou kvůli mimořádným bezpečnostním opatřením zhruba v polovičním počtu.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: