TOP 09: Navrhneme vládě ošetřovné ve výši 80 % mzdy. Nesmíme rodiny nechat padnout do finanční tísně

23. 3. 2020

Sněmovna v úterý projedná vládní návrh zákona o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na této schůzi předloží dva pozměňovací návrhy tohoto zákona. Kladou si za cíl zvýšení výše ošetřovného a rozšíření ošetřovného pro rodiče, kteří se starají o děti s handicapem.

Pozměňovací návrh předsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéty Pekarové Adamové mění výši ošetřovného po dobu trvání mimořádných opatření ze současných 60 % denního vyměřovacího základu na 80 % denního vyměřovacího základu.

„Musíme být solidární k lidem, pro které se stane ošetřovné jedinou formou jejich mzdy. Pozměňovací návrh předkládáme také vzhledem k tomu, že je velmi složité odhadnout, jak dlouho mimořádná opatření potrvají. Pro tuto výjimečně složitou situaci navrhujeme ošetřovné ve výši 80 % mzdy. Lidé současný stav nezpůsobili sami, tudíž bychom jim měli být maximálně nápomocni, aby jej důstojně překonali,” vysvětluje logiku svého pozměňovacího návrhu Markéta Pekarová Adamová.

Už v tuto chvíli je totiž naprosto jasné, že se vládní opatření dotýká velkého množství občanů. Podle vládních údajů se zmíněné mimořádné opatření týká 760 tisíc dětí, respektive odhadem 403 tisíc domácností, z toho je cca 181 tisíc rodin závislých na čerpání dávky.

„I proto není výše ošetřovného v částce 60 % denního vyměřovacího základu dostačující. Navíc se jedná o redukovaný denní vyměřovací základ,” dodává předsedkyně TOP 09.

„Nemůžeme dopustit, aby tolika rodinám hrozila finanční tíseň a chudoba. To by znamenalo výraznou ránu nejen pro českou ekonomiku, ale i pro mezilidské vztahy,” dodává Pekarová Adamová.

Navrhujeme změnit věkovou hranici pro rodiče pečující o děti s handicapem

Vláda sice pamatovala na rodiče dětí starších 13 let, které jsou závislé na pomoci jiné osoby ve stupni I. a jsou umístěné nebo denně navštěvují zařízení sociálních služeb. Ovšem nezabývala se dětmi se stejnými potřebami, které dochází do školského zařízení. Takové děti sice dochází do školy, oproti dětem bez handicapu však nyní nemohou zůstat doma samy.

Druhý pozměňovací návrh předsedkyně TOP 09 rozšiřuje okruh osob s nárokem na ošetřovné také o osoby, které nemohou vykonávat v zaměstnání práci z důvodu péče o děti se zdravotními či jinými handicapy starší 13 let.

„Věková hranice není pro tyto rodiny nastavena správně. Navrhujeme nárok na ošetřovné také pro zaměstnance, kteří nemohou vykonávat zaměstnání z důvodu péče o osobu ve věku nad 13 let ve stupni I postižení,” vysvětluje poslankyně Pekarová Adamová.

Zpravidla se jedná o děti s různým stupněm mentálního postižení, poruchou autistického spektra, ADHD, smyslovým postižením, či těžšími kombinovanými handicapy. Tyto děti jsou závislé na pomoci jiné osoby i v pozdějším věku.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme