Co prosadíme

• Odstraníme zbytečnou byrokracii, zavedeme jednotné inkasní místo a jednotné kontrolní místo.
  • Zřídíme ONE STOP SHOP pro malé podnikatele.
  • Zrušíme EET.
  • Zjednodušíme a zlepšíme fungování pracovního trhu.
  • Podpoříme inovace v malých a středních firmách.

Co nepřipustíme

• Zvýhodňování velkých korporací na úkor malých a středních podniků.
  • Nedovolíme státní správě, aby z vlastní iniciativy zpřísňovala dohodnuté evropské normy a pravidla.
  • Nedovolíme oligopolům, aby zneužívaly své postavení na trhu.
  • Nesmyslné a nevyvážené sankce a šikanu firem a občanů kontrolními a represivními orgány.
  • Neustálé změny podmínek pro podnikání.

Udržitelné zvyšování životní úrovně našich občanů je jedním z hlavní cílů naší politiky. Osvědčeným způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout, je využití aktivity, schopností a nasazení našich podnikatelů a zaměstnanců soukromého i veřejného sektoru. Stát jejich úsilí může vypomáhat pouze nastavováním a vymáháním adekvátních a přehledných pravidel. Státní intervence mohou být přístupné pouze v oblastech, kde soukromý sektor není nebo nemůže dostatečně přispívat k vytváření konkurence.

Naše postoje k hospodářské politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní hospodářství.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu hospodářské politiky.

Niedermayer: Euro by mohlo přispět k růstu naší ekonomiky
30. 11. 2023

Niedermayer: Euro by mohlo přispět k růstu naší ekonomiky

Pravidelné vládní rozhodování, zda se vydat k euru, či nikoliv, bude letos rušnější než v minulosti. Část vládní koalice totiž nesdílí tradiční českou „opatrnost“, ne-li až „skepsi“ ke vstupu do eurozóny. Zároveň má naše ekonomika vážné potíže s růstem, a jakkoliv přijetí eura „nedělá ze Zimbabwe Švýcarsko“, byl by to příspěvek k vyššímu růstu v budoucnu.

Celý článek
Senátorský klub ODS a TOP 09: Novela školského zákona nás dostane do standardů 21. století
29. 11. 2023

Na programu 19. schůze horní parlamentní komory byla ve středu například volba členů Rady České televize, návrh zákona o státní sociální podpoře nebo návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. Plénum také projednalo důležitou novelu o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací neboli liniový zákon.

Celý článek
Koalice SPOLU: Konsolidace veřejných financí není příjemná, ale nezbytně nutná. Odpovědný státní rozpočet jde ve Sněmovně do finále
28. 11. 2023

Poslanci ve středu projednají zákon o státním rozpočtu. Vedle rozpočtu se budou zabývat také zákonem o investičních společnostech a investičních fondech, který by podpořil rozvoj kapitálového trhu v České republice a kultivoval tak podmínky na kapitálových trzích.