Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

V Praze proběhlo neformální jednání ministrů zdravotnictví členských států EU
9. 9. 2022

V Praze proběhlo neformální jednání ministrů zdravotnictví členských států EU

Hlavními tématy byly evropská pomoc ukrajinskému zdravotnímu systému, očkování a důvěra v něj, boj s rakovinou a závěry červencové onkologické konference českého předsednictví.

Válek: Proti covidu je klíčové očkování a efektivní léky
2. 9. 2022

Válek: Proti covidu je klíčové očkování a efektivní léky

Modifikované vakcíny a účinná antivirotika, to jsou naše nejlepší zbraně při boji s covidem, říká ministr zdravotnictví Válek. Plošné testování ani povinné roušky podle něj nemají smysl, nejdůležitější je proočkovat rizikovou populaci.

Vlastimil Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září
28. 8. 2022

Vlastimil Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září

Některé nemocnice mají smlouvy na dodávky energií uzavřené jen do konce roku. V krajním případě jim tak hrozí, že od ledna budou odpojeny od sítě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se proto v Otázkách Václava Moravce zavázal, že dodávky energií do fakultních nemocnic vyřeší do konce září.

Celý článek
Válek: V covidu jsme se neřídili vědou, už žádná opatření a omezení, budeme jen očkovat a léčit
25. 8. 2022

Budu tlačit na kvalitu, říká ministr zdravotnictví profesor Vlastimil Válek /TOP 09/ o svém přístupu ke zdravotnickým zařízením v dalších měsících. Chce, aby ta kvalitní, kam chodí lidé, dostávala víc peněz a aby pojišťovny neproplácely zbytečné úkony.

V ČR je od 15. srpna možné registrovat se na 4. dávku očkování proti covid-19
17. 8. 2022

V ČR je od 15. srpna možné registrovat se na 4. dávku očkování proti covid-19

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vyhlásil spuštění registrace na očkování proti covidu druhou posilovací dávkou. Společně s tím Ministerstvo  představilo kampaň na podporu očkování s heslem „Očkujeme se pro život beze strachu".