× Pohněme s tím. Společně!

Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Prymula je voják a umí velet. Vojtěch plnil Babišovy příkazy

24. 9. 2020
Realita je jasná, premiér rozhodl, že Vojtěch odstoupí. Ten na slovo poslouchá, takže odstoupil a hotovo.

Otys: Společně s Andrejem jsme to nezvládli

22. 9. 2020
Druhá vlna epidemie koronaviru nás zastihla stejně nepřipravené, ba dokonce snad ještě nepřipravenější než ta první na jaře.
Číst více

Válek: Vláda musí sjednotit postoj a začít jednat

14. 9. 2020
Je ale naprostá katastrofa, že rozdílná stanoviska mají členové vlády, premiér a koordinátoři jmenování vládou (prof. Prymula) a ministerstvem zdravotnictví.
Číst více

Kalousek: Nemůžete se nechat řídit jedním bláznivým chlapem a nemehly

14. 9. 2020
Vláda se chová populisticky a reaktivně a ustupuje tlaku veřejnosti. Přece se nemůžete nechat řídit jedním bláznivým chlapem, který rozhoduje podle toho, jak mu řekne Mára Prchal.
Číst více

Budeme po vládě chtít jasnou strategii pro boj s covidem

10. 9. 2020
TOP 09 bude na dnešní schůzi požadovat, aby vláda prozradila své nejbližší plány pro omezení šíření viru. Také navrhne prodloužení kompenzačního bonusu pro OSVČ z oblastí živé kultury.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09