Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Heger: Praktičtí lékaři mají dostat přidáno

9. 10. 2017
Můj otec byl venkovský praktik a vím, jak je to důležitá práce. Vím, jak jsou praktici cenění v cizině. Pokud bych do toho mohl ještě někdy mluvit, tak bych rozhodně přidával.

Heger: Nadstandardy by zdravotnictví prospěly

29. 9. 2017
Levicové strany jsou jednoznačně proti, avšak přibývá těch stran, které vidí, že bylo špatně to úplně zrušit a že jistá míra nějaké spoluúčasti by měla být. My bychom sázeli na nadstandardy, kde je obrovský prostor.
Číst více

Heger: Na stavu zdravotnictví je třeba intenzivně pracovat

14. 9. 2017
V našem zdravotnictví je obrovský defekt, a to nemluvím o cenotvorbě v oblasti klinických výkonů. Tam jsou velké problémy se seznamem výkonů, velké nesrovnalosti, které se postupně snižují. Stav není zdaleka dokonalý a je na něm potřeba velmi intenzivně pracovat.
Číst více

Zdravotnictví potřebuje systém měření jeho kvality

16. 8. 2017
Pořád nemáme systém, který by plošně pokryl úplně celou medicínu. Existuje například skvělý systém měření výsledků kardiochirurgických intervencí, ale to je zrovna věc, která funguje velmi dobře. Potřebovali bychom měřit výsledky ve všeobecné chirurgii.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09