Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Onkologické centrum? Teprve když má každý prvoligista stadion, dává smysl stavět národní v Praze
13. 7. 2021

Tady není důvod budovat nějaký centrální ústav. Pokud mají všechny prvoligové fotbalové kluby špičkové stadiony, pak je čas na debatu, jestli nevybudovat nějaký megastadion v Praze, který by sloužil třeba pro pořádání mistrovství světa.

Celý článek
Anticovid tým: Nové onkologické centrum v Praze může ohrozit fungování stávajících onkologických center
8. 7. 2021

Anticovid tým koalice SPOLU se na svém posledním jednání věnoval zejména plánu na budování nového onkologického centra v nemocnici na Vinohradech, který avizoval premiér Andrej Babiš.

Celý článek
AntiCovid tým: Chceme od ministra zdravotnictví slyšet, jak bude přes prázdniny využívat pandemický stav
29. 6. 2021

Na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny chce koalice SPOLU diskutovat o tom, jak hodlá vláda fungovat přes léto s ohledem na nemoc covid-19.

Celý článek
AntiCovid tým: Je na čase zrušit pandemický stav!
16. 6. 2021

AntiCovid tým: Je na čase zrušit pandemický stav!

Incidence nemoci covid-19 nadále klesá, což znamená, že situace se vrací k normálu. Koalice SPOLU tak požaduje debatu o tom, zda je nadále nutné prodlužovat pandemický stav.

Celý článek
Válek: Arenberger do voleb nejspíš nevydrží. Ministra ale může dělat klidně sněhulák
20. 5. 2021

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) do voleb pravděpodobně nevydrží, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Vlastimil Válek.