× Pojďte do toho s námi.

Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Podnikatelé mají právo na odškodnění. Veřejnost musí znát smlouvy na nákup vakcín

26. 1. 2021
Vláda kompenzacím nedala férová pravidla a na řadu podnikatelů nespravedlivě zapomíná. Jejich živnosti, vztahy i celoživotní úspory nedevastuje volná ruka trhu, ale přímý zákaz podnikání.

Anticovid tým: Podpořte nemocnici v Chebu a zveřejňujte počet očkovaných

14. 1. 2021
AntiCovid tým (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) se zabýval alarmující situací v chebské nemocnici a vyjadřuje podporu jejím pracovníkům.
Číst více

AntiCovid tým vyzývá vládu, aby zajistila zahraniční pomoc pro covidové pacienty

14. 1. 2021
Pro řadu nemocnic je situace už dále neudržitelná. Nemocný zdravotnický personál nahrazují vojáci, hasiči a dobrovolníci, kteří však nejsou schopní nabídnout odbornou péči kvalifikované zdravotní sestry nebo lékaře.
Číst více

Otys: Premiér musí přestat lhát. Evropská unie za chaos s očkováním nemůže

11. 1. 2021
Je hezké, že ministerstvo zdravotnictví konečně vytvořilo očkovací plán, po jehož zavedení AntiCovid tým volal už od listopadu. Teď by měl premiér přestat lhát a špinit jak Evropskou unii, tak také opozici.
Číst více

Válek: Veřejnost má právo znát počet očkovaných. Vláda nesmí být tajemná jak hrad v Karpatech

8. 1. 2021
Pojďme v novém roce začít dobrou zprávou – v České republice se konečně očkuje. To je samozřejmě dobře, ale jen začít nestačí.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09