Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Pokud by prezident užíval psychofarmaka, je to problém

25. 10. 2019
Pokud má člověk, ať dělá jakoukoliv profesi, nějaké onemocnění nebo nějakou poruchu, která ovlivňuje to, aby tu profesi mohl dělat kvalitně, tak pak je samozřejmě v zájmu těch, pro kterou tu profesi dělá.
Číst více

Válek: Úhradová vyhláška je přežitek, nutný je restart zdravotnického systému

14. 10. 2019
Návrh, který bude prosazovat TOP 09, je provázat platby za státní pojištěnce na aritmetický průměr za 8 let nominálního růstu HDP.
Číst více

Válek: Systémové změny ve zdravotnictví jsou nutné

11. 10. 2019
Problém je, že se v rozpočtu nepočítá ani se systémovými změnami, které je potřeba udělat. S těmi se mimochodem nepočítá ani ve Strategickém plánu rozvoje péče o zdraví, který je v České republice do roku 2030.
Číst více

Adamová: Strategický plán nepřináší konkrétní řešení

10. 9. 2019
 Je plný vágních formulací, ale neříká, kde konkrétně vzít peníze a co všechno ještě bude potřeba právě z hlediska zdravotnické péče.
Číst více

Heger: Stát by měl do zdravotnictví investovat mnohem více peněz

13. 8. 2019
Dokud se tato tragédie našeho uspořádání nepromění a opravdu do toho zdravotnictví víc peněz, tak jak to odpovídá růstu HDP, nepůjde, bude to problém.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09