Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Vláda by měla zvýšení daní kompenzovat snížením jiných daní

14. 5. 2019
Pokud to vláda a ministerstvo zdravotnictví myslí vážně, klesnou jiné daně, aby se nezvýšila obecně daňová zátěž obyvatel.

TOP 09 navrhuje zrušit EET pro ambulantní lékaře

16. 4. 2019
TOP 09 navrhuje, aby soukromí lékaři, kteří mají smlouvy s pojišťovnami, jejichž hotovostní příjmy nepřesahují 10 % obratu, neměli povinnost evidovat tržby pomocí EET.
Číst více

Kalousek má protinávrh k daňové reformě Schillerové

5. 3. 2019
My nemůžeme souhlasit s tím, aby ti, co pracují, nesli ze svých výplat veškerou zátěž zdravotního pojištění za šest milionů těch, kteří ekonomicky aktivní nejsou.
Číst více

Zdravotnictví je Titanikem české politiky. Pouhý populismus k záchraně stačit nebude

12. 12. 2018
Je opravdu nezbytně nutné zahájit debatu o připojištění a o reformě zdravotnictví. Pasažéři na Titaniku také nevěděli těsně před nárazem, ale ani po nárazu do ledovce, jak je situace zlá.

TOP 09 navrhuje více peněz na vzdělání mladých lékařů

4. 12. 2018
Až o sto milionů korun více na vzdělání mladých lékařů navrhne TOP 09 při projednávání státního rozpočtu na příští rok.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09