Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Lockdown nebude, ale opatření přijdou
15. 5. 2022

Válek: Lockdown nebude, ale opatření přijdou

Podzimní vlna covidu je nevyhnutelná, Češi se však nemusí bát dalších lockdownů. V nedělní Partii Terezie Tománkové to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Preventivních vyšetření prsu ubývá. České poslankyně to chtějí změnit
11. 5. 2022

Preventivních vyšetření prsu ubývá. České poslankyně to chtějí změnit

U příležitosti Českého dne proti rakovině se poslankyně Parlamentu ČR spojily s Ministerstvem zdravotnictví a organizací Loono v rámci osvětové kampaně s názvem „Poznej (si) prsa.“

Celý článek
Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Chceme zrušit EET a ukončit tak obtěžování aktivních podnikatelů
3. 5. 2022

Poslanci vládní koalice před začátkem jednání Sněmovny představili priority pro dnešní mimořádnou schůzi.

Pekarová Adamová: Chceme rodičům usnadnit návrat do práce
2. 5. 2022

Pekarová Adamová: Chceme rodičům usnadnit návrat do práce

Toto je věc, kterou prosazuji mnoho let, a jsem velice ráda, že teď, když jsme ve vládě, ji můžeme realizovat. Protože je to konkrétní pomoc lidem v takové podobě, aby se mohli postarat o své živobytí a své rodiny.

Válek: Očkování proti covidu bude pravidelně
22. 4. 2022

Válek: Očkování proti covidu bude pravidelně

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal další plány s očkováním proti covidu-19, koho se bude týkat a zda ovlivní cestování. Zmínil také, kde by mohly respirátory zůstat povinné po delší dobu.