Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Zjednodušení dokumentace čas zdravotníků neušetří

3. 7. 2018
To, co musí být zachováno a naopak výrazně posíleno, je čas, který věnujeme pacientovi při vysvětlování toho, co ho čeká, aby to pacient pochopil. Z písemného informovaného souhlasu  musí být naprosto jasné, že pacient pochopil, co ho čeká.
Číst více

Válek: Nedostatek nelékařů nevyřeší jen vyšší platy

24. 5. 2018
Rozhodně pomůže opravdu výrazně omezit administrativu, kterou nelékařští pracovníci musí provádět. Sestry dělají spoustu administrativních činnosti, která se vůbec netýká jejich profesního vzdělávání.
Číst více

Válek: Zdravotníci dělají daleko více, než za co jsou placeni

4. 5. 2018
Zdravotní péče se nezhoršila, naopak se zlepšila. Možná se zhoršila dostupnost péče, ale péče se zlepšila proto, že zdravotníci provádí neuvěřitelnou práci, pracují neskutečně kvalitně. Zdravotníci dělají daleko více, než za co jsou placeni. Toto ale nejde do nekonečna.
Číst více

Válek: Nový ředitel ostravské nemocnice by měl přijít zvenčí

25. 4. 2018
Nemyslím si, že osoba, která by byla zaměstnancem této fakultní nemocnice a byla provázána s nějakou skupinou zaměstnanců, by byla v tomto stavu optimálním ředitelem. Já bych to řešil tak, že bych vybíral někoho zvenčí.
Číst více

Válek: Ministra zdravotnictví čeká několik zásadních věcí

3. 4. 2018
Zásadní kámen úrazu vidím v tom, že pan ministr nepřišel z opozice do vlády, ale přišel z koalice do vlády. Jeho strana se na předchozí vládě 4 roky podílela. Čekal bych, že informace o problémech ministerstva zdravotnictví bude mít daleko lepší, než kdyby přišel do vlády z opozice.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09