× Pohněme s tím. Společně!

Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Odmítáme vládní distanc od střetu zájmů premiéra i situace na Karvinsku

7. 7. 2020
TOP 09 bude na dnešní schůzi Sněmovny požadovat zařazení mimořádného bodu, v rámci kterého by poslanci projednali vládní odmítnutí rezoluce Evropského parlamentu vymezující se proti střetu zájmů premiéra Babiše.

Návrhy TOP 09 v době koronakrize

5. 6. 2020
TOP 09 proto navrhla opatření v mnoha oblastech, které byly a nadále jsou koronakrizí nejvíce postiženy. Jejich podpora je důležitá pro fungování ekonomiky státu, zachování kulturní diplomacie, ale také pro zjednodušení života mnoha občanů.
Číst více

Plány vlády? Stamiliardové deficity a jednorázová řešení

2. 6. 2020
Deficit se jenom v květnu vyšplhal na více než 157 miliard, což je historicky nejhorší výsledek za dobu existence České republiky.
Číst více

Adamová: Co to znamená, že ze stránek hnutí ANO zmizel Prymula?

25. 5. 2020
Ještě před týdnem byste v ní našli i náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Dnes už tam jeho jméno chybí.

Adamová: Vytvoření nové trafiky pro pana Prymulu budí mnoho otázek

21. 5. 2020
Ukazuje se, že pro pana Babiše má pan Prymula velkou cenu, protože byl ochoten mu tvořit novou trafiku, ačkoliv hnutí ANO se vůči trafikám zásadně vymezovalo.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09