Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Napravujeme nedostatky v povinném očkování

21. 1. 2020
Ve Sněmovně dnes prošel druhým čtením návrh zákona o ochraně veřejného zdraví vč. pozměňovacích návrhů, které předložila skupina poslanců pod vedením místopředsedy TOP 09 Vlastimila Válka.
Číst více

Adamová: Karenční doba zabraňovala ve zneužívání nemocenské

8. 1. 2020
Nerada bych, aby z tweetu vyznělo, že lékaři jsou nezodpovědní nebo neumí poznat pacienta, který simuluje. Ale samotní lékaři i pan předseda asociace praktických lékařů říkají, že v některých případech je nasimulování nemoci velmi snadné.
Číst více

Reforma zdravotnictví potřebuje konsensus politických stran

2. 12. 2019
Proč dnes chtějí všechna pracoviště školit? No protože potřebují sehnat absolventy! Ne proto, že by je chtěli vzdělávat, ale protože jim chybí doktor v provozu. Tady – už v samotném začátku –  vidím obrovskou systémovou chybu.
Číst více

Válek: Pokud by prezident užíval psychofarmaka, je to problém

25. 10. 2019
Pokud má člověk, ať dělá jakoukoliv profesi, nějaké onemocnění nebo nějakou poruchu, která ovlivňuje to, aby tu profesi mohl dělat kvalitně, tak pak je samozřejmě v zájmu těch, pro kterou tu profesi dělá.
Číst více

Válek: Úhradová vyhláška je přežitek, nutný je restart zdravotnického systému

14. 10. 2019
Návrh, který bude prosazovat TOP 09, je provázat platby za státní pojištěnce na aritmetický průměr za 8 let nominálního růstu HDP.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09