Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Ministerstvo musí kontrolovat, jestli lidé dostávají péči, za kterou platí
13. 10. 2021

První věc, která je nezbytná, je dotlačit pojišťovny, aby se chovaly jako pojišťovny, a nejen jako ti, kteří převádí peníze. Měly by kontrolovat dostupnou a kvalitní péči a chybí-li někde něco z toho, pojišťovny by měly sankcionovat.

Celý článek
Co nastane, až bude 75 procent proočkovaných? Začneme někdy uznávat protilátky? AntiCovid tým se ptá vlády na pět klíčových otázek
17. 9. 2021

AntiCovid tým koalice SPOLU chce znát od vlády odpovědi na zásadní otázky, které se týkají vývoje epidemie na podzim letošního roku.

Celý článek
SPOLU: VZP chystá volební kampaň hnutí ANO za veřejné peníze. Musí se tím zabývat zdravotní výbor
15. 9. 2021

Zdravotní výbor by se měl podle SPOLU zabývat brožurou VZP, která je podle zástupců předvolebním materiálem hnutí ANO. Podle SPOLU se jedná o zneužívání veřejných peněz a závažných onemocnění k předvolební kampani.

Celý článek
Válek: V Česku je stále velký počet seniorů, kteří nejsou očkovaní. Ministerstvo nepřipouští debatu o protilátkách
2. 9. 2021

Kvůli tomu, že ministerstvo opakovaně odmítá připustit debatu o protilátkách, netušíme, zda je takto ohrožená skupina občanů nějak chráněná.

Celý článek
Anticovid tým: Nesmíme omezovat výuku. Děti se mají vzdělávat, ne být předmětem průzkumu šíření COVIDu
1. 9. 2021

Apelujeme na vládu, aby v žádném případě již nepostupovala cestou plošných uzávěr. Škody způsobené nejen v rámci vzdělávání, ale i psychosociálního vývoje dětí nelze dále prohlubovat.