Co prosadíme

• Srozumitelně definujeme nárok pacienta na rozsah zdravotní péče v rámci veřejného zdravotního pojištění.
  • Umožníme zavedení nadstandardů ve zdravotnictví s možností sjednání dobrovolného zdravotního připojištění.
  • Posílíme kompetence praktických lékařů a zdravotních pojišťoven tak, aby mohli zajišťovat komplexní péči o pacienta a pomáhali mu při rychlém a hladkém průchodu zdravotním systémem.
  • Mezi priority zařadíme podporu péče o seniory a chronicky nemocné a podporu důstojné péče o umírající, včetně domácí péče.
  • Budeme pokračovat v centralizaci náročné zdravotní péče a vzácných onemocnění, ale zároveň podpoříme dostupnost základní péče v odlehlých lokalitách.
  • Napříč vládními resorty podpoříme motivaci ke zdravému způsobu života a k dostatečné fyzické aktivitě v každém věku a výchovu dětí ke zdraví.

Co nepřipustíme

• Zhoršení dostupnosti zdravotní péče u sociálně slabých, kteří ji skutečně potřebují.
  • Nezodpovědné zacházení s financemi veřejného zdravotního pojištění u pojišťoven, u poskytovatelů péče i u pojištěnců, kteří zdravotní péči zneužívají.
  • Privatizaci fakultních nemocnic ani dalších nemocnic páteřní sítě.
  • Pokračování nedostatečného odměňování a pracovního přetěžování zdravotníků, zejména v nepřetržitých provozech.
  • Další chaotické změny vzdělávání v lékařských i nelékařských oborech.
  • Zdržování reformy psychiatrické péče a jejího propojení se sociální sférou.

Jedním z významných problémů českého zdravotnictví je nedostatečná efektivita poskytování zdravotní péče. Zvýšíme ji revizí a posílením kompetencí lékařských i nelékařských pracovníků, aby byly v souladu s jejich vzděláním, odbornou praxí a profesním postavením, a také posílením elektronizace zdravotnictví, která zajistí lepší fungování celého systému a ulehčí organizační a administrativní práci zdravotníků. Důležitou je pro nás i otázka financování zdravotnictví. Zajistíme dostatečný růst podílu HDP plynoucího do zdravotnictví. Více financí chceme do zdravotnictví přinést mj. zvýšenou spoluúčastí pacientů, která efektivně omezí šedou ekonomiku v českém zdravotnictví. Pro udržitelnost spoluúčasti vytvoříme ohleduplný sociální strop, který umožní přístup k nezbytné péči každému.

Naše postoje ke zdravotnictví a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Zdravotní péče.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zdravotnictví.

Válek: Situace na trhu s léky se postupně stabilizuje
26. 1. 2023

Válek: Situace na trhu s léky se postupně stabilizuje

Do Česka tento týden dorazila také urychlená dodávka 100 tisíc balení antibiotik. Do lékáren budou příští týden distributory zaváženy napříč skupinami antibiotik nejen mimořádné dodávky, ale i ty plánované, které se daří urychlovat.

Celý článek
SPOLU a PirSTAN: Mimořádná schůze Sněmovny je součást neslušné a velmi nízké kampaně
17. 1. 2023

Poslanci se sešli na mimořádné schůzi, jejímž cílem je ze strany opozice vyvolat hlasování o nedůvěře. Podle koaličních představitelů se ale jedná o součást neslušné a velmi nízké kampaně hnutí ANO.

Nikotinové sáčky se dočkají regulace. Lidé mladší 18 let si je legálně nekoupí
12. 1. 2023

Nikotinové sáčky se dočkají regulace. Lidé mladší 18 let si je legálně nekoupí

Sněmovna schválila v prvním čtení návrh, který vyřeší zřejmě největší nedostatek dosavadní legislativy, a to dostupnost sáčků pro děti a dospívající do 18 let. K těm by se nikotinové sáčky nově neměly vůbec legálně dostat.

Válek: Problém s dostupností léků intenzivně řešíme
10. 1. 2023

Válek: Problém s dostupností léků intenzivně řešíme

S nedostatkem léků se potýká celá Evropa. V Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek však ujistil, že se snaží potíže co nejvíce zmírnit a objednal přípravky z mimoevropských zemí.

Celý článek
Koalice SPOLU: Přijetí novely zákona o České televizi a Českém rozhlase je pro odolnost veřejnoprávních médií nezbytné
10. 1. 2023

Poslance v řádném sněmovním týdnu čeká přijetí novely zákona o České televize a Českém rozhlase. Jako přednostní bod na plénu byla zařazena novela o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.