Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Pospíšil: Musíme být aktivní a hájit naše zájmy v Bruselu

20. 7. 2018
Poslední dobou, což není pouze Andrej Babiš a další, vidím, že se něco svádí na Brusel, ale do Bruselu nikdo nejezdí nic hájit. My musíme být aktivní a hájit naše zájmy v Bruselu. Nesmíme se bát jít do věcného konfliktu se svými protějšky.
Číst více

Pospíšil: Komunisté budou chod vlády ovlivňovat

19. 7. 2018
Jsem velmi zklamán, že Andrej Babiš  sáhl po spolupráci s komunistickou stranou, že nezvolil jinou variantu, že by sám nebyl premiérem. Hnutí ANO by samozřejmě vládlo, protože vyhrálo volby, ale takováto vláda by mohla být třeba s KDU-ČSL nebo s jinými demokratickými stranami.
Číst více

Adamová: Současný politický vývoj je pro nás nebezpečný

4. 7. 2018
Musíme přesvědčovat voliče o tom, jaká nebezpečí hrozí. Jsem ale přesvědčena, že v 40. letech byla také podpora komunistické strany, aby vládla. Až následně se lidé dozvídali, co všechno se jim mění v jejich dosavadním způsobu života.

Ženíšek: NATO garantuje naši bezpečnost

12. 10. 2017
NATO představuje pro ČR nenahraditelnou bezpečnostní garanci – i proto bychom se měli chovat jako zodpovědní partneři a urychleně zvýšit výdaje na obranu na 2 % HDP.
Číst více

Gábor: Ministr obrany, jemuž chybí odvaha

29. 9. 2017
Proč ministr obrany vrací peníze zpátky do rozpočtu? Napadá mě snad jen to, že vojenské zakázky jsou vždy trochu „třaskavé“. Takže zde nejspíš jen chybí osobní odvaha, ochota postavit se k potřebám vojska čelem a nákupy prostě provést.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09