Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Ženíšek: NATO garantuje naši bezpečnost

12. 10. 2017
NATO představuje pro ČR nenahraditelnou bezpečnostní garanci – i proto bychom se měli chovat jako zodpovědní partneři a urychleně zvýšit výdaje na obranu na 2 % HDP.
Číst více

Schwarzenberg: Babiš se ohledně sankcí vybarvil do červena

9. 10. 2017
Andrej Babiš by dle mého očekávání nejraději zrušil sankce proti putinovskému Rusku. Jeho hlavní argument je, že sankce nefungují. Sankce ale fungují a je to jedna z mála možností, jak se efektivně postavit agresorovi, který napadá své okolí a ohrožuje naši bezpečnost.

Pospíšil: Násilí v Katalánsku je třeba odsoudit

5. 10. 2017
Myslím tedy, že tento vnitrostátní španělský problém si musí řešit Španělé a Katalánci sami. Musí debatovat o legálnosti referenda. Evropští lídři nemají mlčet, mají odsoudit násilí.
Číst více

Kalousek: Od montoven musíme přejít k ekonomice nápadů

2. 10. 2017
Musíme přejít od levných montoven k ekonomice nápadů s vysokou přidanou hodnotou lidské práce. To je samozřejmě běh na dlouhou trať a vyžaduje to změnu celé řady politik, nejenom hospodářské, ale i politiky vědy, výzkumu, vzdělávání.

Pospíšil: Máme být aktivními hráči EU

27. 9. 2017
Jsem přesvědčený, že máme být aktivními hráči Evropské unie. U každého dalšího integračního prvku ale máme říci ano nebo ne, pokud se to ukáže jako nevýhodné. Nemáme přijímat všechno.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09