Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Proti terorismu se musí bojovat všemi prostředky

18. 3. 2019
Měla by tu být společnost a instituce, které jasně sdělí, že schvalovat teroristické útoky je trestné.

Czernin: Více krajanů k volbám

3. 1. 2019
Rád bych se zasadil o zjednodušení volebního práva. To vidím jako hlubokou jizvu.

TOP 09 navrhne, aby šlo příští rok na obranu o 13 miliard korun více

28. 11. 2018
Vláda dlouhodobě zanedbává výdaje na obranu a bezpečnost. Poslanci TOP 09 proto předloží návrh, který by v rozpočtu na příští rok výdaje na bezpečnost země zvýšil, a to o necelých 13 miliard korun.

Ženíšek: ANO 5 let na ministerstvu obrany řeší dokola stejné věci

13. 3. 2019
Před pěti lety, když jsme slavili 15 let našeho členství v NATO, tak jsme vedli úplně podobnou diskusi nad stejnými akvizicemi. Vrtulníky, bojová vozidla pěchoty, radiolokátory a po pěti letech, kdy hnutí ANO vede tento rezort, jsme úplně na stejném bodě.

TOP 09 navrhuje na státní vyznamenání generála Petra Pavla

12. 3. 2019
V den 20. výročí vstupu České republiky do NATO se TOP 09 rozhodla navrhnout na státní vyznamenání generála a bývalého předsedu vojenského výboru NATO Petra Pavla. Poslanecká sněmovna by návrh na udělení Řádu Bílého lva měla projednat již v dubnu.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09