Zahraniční a obranná politika

Za základní podmínku důstojného života v prosperující společnosti a v bezpečí považujeme mezinárodní stabilitu a mír. Jsme přesvědčeni, že je v zájmu občanů ČR usilovat o posílení našeho hlasu v EU a směřovat v tomto integračním seskupení k jednotě, která vezme v úvahu i naše specifické zájmy. TOP 09 je přesvědčena, že české národní zájmy obhájíme mnohem lépe v těsném partnerství u společného evropského stolu než politikou, která se společné diskusi vzdaluje a má pro ni pouze slova kritiky. Obranná politika, jejímž cílem je efektivně čelit možnému ohrožení zájmů státu z vnějšku, je svou orientací na spojenectví v NATO a v EU neoddělitelná od politiky zahraniční. Směřuje k naplnění odpovědnosti vlády za vnější bezpečnost tak, jak to stanoví Ústava, zákony a závazky vůči spojencům.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2013. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Ženíšek: Nová Hedvábná stezka je pro Evropu riziko

22. 5. 2017
Hedvábná stezka musí být transparentní. Zatím to vypadá, že to bude spíše jednokolejka směrem na jednu stranu. Evropská unie se k tomu nechce oficiálně připojit. Nechává to pouze na konkrétních zemích.

Potřebujeme zaměstnance z Ukrajiny

12. 5. 2017
Kapacita zastupitelských úřadů na Ukrajině byla navýšena na příchod až 10 tisíc lidí ročně. Toto je však nedostatečné. Vláda před tímto problémem strká hlavu do písku.

Pospíšil: Makedonie je důležitá a chce do EU

2. 5. 2017
Makedonie má klíčovou pozici v případě, že by se opět obnovila trasa migrace do Evropy. Kdyby Turecko vypovědělo smlouvu s Evropskou unií, budou přes Balkán opět mířit stovky tisíc migrantů. Makedonie víceméně jejich nápor zastavila. Tato hranice je pro nás Evropany mimořádně důležitá.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09