Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Ženíšek: Lekce politické kultury z Rakouska

23. 5. 2019
Zatímco v České republice bývalý agent STB „nikdy neodstoupí“, v Rakousku stačí jedna aféra k rezignaci vicekancléře a rozpadu vlády.
Číst více

Pospíšil: Vyzývám ministra zahraničí, aby konal ve věci nezákonně zadržených aktivistů na Krymu

22. 5. 2019
Europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil ve středu vyzval v otevřeném dopise českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, aby se sešel se svým ruským protějškem a vyzval ho, ať Rusko propustí 24 politických vězňů ze Simferopolu.

Ženíšek: Čínská katastrofa na pokračování

2. 5. 2019
Cesta prezidenta Miloše Zemana do Číny je minulostí, takže se můžeme podívat, co nám přinesla. Od začátku do konce byla cesta do Číny katastrofou.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

24. 4. 2019
Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.

Ženíšek: ANO 5 let na ministerstvu obrany řeší dokola stejné věci

13. 3. 2019
Před pěti lety, když jsme slavili 15 let našeho členství v NATO, tak jsme vedli úplně podobnou diskusi nad stejnými akvizicemi. Vrtulníky, bojová vozidla pěchoty, radiolokátory a po pěti letech, kdy hnutí ANO vede tento rezort, jsme úplně na stejném bodě.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09