Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Schwarzenberg: ČSSD opět kapitulovala před hnutím ANO

8. 11. 2018
Tady kapitulovala zase jednou sociální demokracie před hnutím ANO. Jasně se projevuje, že v této vládě má pouze pan Babiš co říkat. Ostatní musejí poslouchat.
Číst více

Niedermayer: Naše společnost je plná zkreslených informací

25. 10. 2018
Postoj ČR k eurozóně je jen malá část většího problému nazvaného „hledání správného vztahu k EU“, říká europoslanec Luděk Niedermayer. Česká debata o tématech jako finanční pomoc Řecku nebo řízení s Maďarskem je podle něj plná zkreslených informací.

TOP 09: Navrhujeme systémový růst příspěvku na péči

23. 10. 2018
TOP 09 souhlasí, aby stát navýšil příspěvek na péči ve IV. stupni závislosti u osob v domácí péči, jak navrhuje senátní verze zákona o sociálních službách. Zároveň však předkládá pozměňovací návrh, tak aby byl také navýšen příspěvek na péči pro osoby ve všech stupních závislosti.
Číst více

Langšádlová: Útok na české vojáky musíme vyhodnotit

23. 10. 2018
Je potřeba vyhodnotit to, co se událo. Z informací, které jsou v tuto chvíli dostupné, se zdá, že jsou dvě verze. Byl to útok od afghánského vojáka. Tam je otázkou, jestli to bylo nějaké osobní selhání, pokus o odvetu, nebo je tam varianta, že by to byl příslušník Talibánu.

Kalousek: Členství v NATO je pro naši bezpečnost klíčové

1. 10. 2018
My chceme být skutečně ukotveni v západoevropských strukturách. Tam vidíme z hlediska bezpečnosti, tak hospodářské spolupráce klíčovou roli v tom, že jsme členy jak NATO, jako politicko-obranného paktu, tak Evropské unie.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09