Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Langšádlová: Syrským sirotkům bychom měli dát šanci

20. 9. 2018
Od počátku krize jsem říkala, že se máme zaměřit na pomoc těm nejzranitelnějším a nejpronásledovanějším. A mezi ně bezpochyby nezletilé děti patří. Myslím si, že teď je jasné, že část těch dětí je již v Evropě, jsou v Schengenu a uvízly v táborech.

Niedermayer: Souznění. Až na migraci

19. 9. 2018
Dnešní svět stojí na dohodnutých pravidlech, vzájemné pomoci a solidaritě. Aby tomu tak bylo, je zejména v zájmu menších a středních zemí, které by jinak mohly být ohrožovány těmi velkými. Takovýto svět je tedy jednoznačně v našem zájmu.

TOP 09: Nejsme cyničtí sobci, přijmout sirotky je správné

18. 9. 2018
Předsednictvo TOP 09 dnes oficiálně vyzvalo premiéra a vládu k přijetí syrských sirotků. Strana je proti kvótám a vždy prosazovala důslednou ochranu vnějších hranic Evropské unie, prověřování žadatelů o azyl a pomoc v zemích, odkud přichází migranti.

Langšádlová: Naše závazky vůči NATO bychom měli plnit

28. 8. 2018
V tomto souhlasím s prezidentem Trumpem, který, přestože se chová v mnoha oblastech velmi nefér, tak v této otázce je na místě, aby všichni dávali odpovídající částku. V našem případě je to asi polovina toho, k čemu jsme se zavázali.

Pospíšil: K hrdinům z Afgánistánu mám velkou úctu

6. 8. 2018
Afghánistán je jedním z míst, kde terorismus bují. Pokud tam naši vojáci bojují za mír a za svobodu, tak bojují i za nás a jsou tak bojovníky proti terorismu. Vůči takovým lidem je třeba mít velkou úctu.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09