Zahraniční a obranná politika

Celý svět se dramaticky mění, což se odráží v zahraniční politice. Mezinárodní politický řád, v němž hlavní roli sehrávaly liberální demokracie, je pod tlakem autoritářských mocností jako Číny nebo Ruska, které usilují o nové uspořádání světa. Krize v evropském sousedství navíc ukazují, že ani náš region nebude vůči těmto proměnám zcela imunní. Kromě proměny bezpečnostního prostředí a světového mocenského uspořádání se lidstvo potýká s globálními změnami klimatu, rychlým demografickým růstem, mezinárodní migrací či nástupem nových technologií. Dnešní svět je propojenější než kdykoli dříve a krize v jedné jeho části, ať už bezpečnostní, ekonomická či klimatická, ovlivňuje celé lidstvo. Chce-li se Česká republika bezpečně rozvíjet, bez promyšlené a aktivní zahraniční politiky toho nedosáhne.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Ženíšek: Zemský ráj to na pohled

19. 7. 2017
Evropská unie nikdy nebude pozemským rájem, ale zároveň je to jediná alternativa pro stabilní existenci v Evropě. V české hymně se zpívá o zemském ráji, ale je otázkou, jestli se nám ho dosud někdy podařilo vytvořit. Řekl bych, že nikoliv. Žijeme v reálném světě, kde si musíme svou pozici vybudovat.
Číst více

Schwarzenberg: Vstup do eurozóny by nám prospěl

17. 7. 2017
Naše hospodářství je tak silné, že bychom měli vstoupit do eurozóny. Přijmout euro by bylo velmi dobré rozhodnutí pro náš průmysl. Měli bychom se stát součástí hlavního proudu a nezůstat na okraji Evropy, jako ostatní státy, které se tomu vyhýbají.
Číst více

Vláda si podkopala argumentaci, že kvóty nefungují

13. 7. 2017
"Česká vláda hloupě přijala jasné politické usnesení, že v žádném případě uprchlíky brát nebudeme. Byla to víceméně předvolební agitace sociální demokracie a hnutí ANO," uvedl europoslanec Jiří Pospíšil.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09