Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Senátoři TOP 09 podpoří opatření vlády pro boj s epidemií koronaviru

25. 3. 2020
Senát na své schůzi projedná návrhy opatření, které přijala Poslanecká sněmovna v režimu legislativní nouze. Senátoři TOP 09 podpoří smysluplná opatření, která pomohou situaci efektivně zvládnout.
Číst více

Ženíšek: Členství v NATO není samozřejmost. Jsme na prahu geopolitických konfliktů

24. 3. 2020
Pokud se hlavním terčem strategie úspor po odeznění všech opatření proti koronaviru stanou armádní rozpočty, může se to především Evropě neblaze vymstít.
Číst více

Niedermayer: Nastal čas na šrotovné? Jak koronavirus ovlivňuje nejen českou ekonomiku

9. 3. 2020
Zatímco Evropa se dostává do první fáze snahy o zvládnutí infekce nového viru, zdá se, že v Číně postupně dochází k obratu směrem „k normálu“.

TOP 09: Sněmovna se musí distancovat od žaloby vlády na Evropskou komisi

11. 2. 2020
Poslanci TOP 09 nesouhlasí s žalobou, kterou podala vláda České republiky na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert, a navrhnou zařazení mimořádného bodu na jednání Poslanecké sněmovny.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

24. 4. 2019
Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09