Zahraniční a obranná politika

Celý svět se dramaticky mění, což se odráží v zahraniční politice. Mezinárodní politický řád, v němž hlavní roli sehrávaly liberální demokracie, je pod tlakem autoritářských mocností jako Číny nebo Ruska, které usilují o nové uspořádání světa. Krize v evropském sousedství navíc ukazují, že ani náš region nebude vůči těmto proměnám zcela imunní. Kromě proměny bezpečnostního prostředí a světového mocenského uspořádání se lidstvo potýká s globálními změnami klimatu, rychlým demografickým růstem, mezinárodní migrací či nástupem nových technologií. Dnešní svět je propojenější než kdykoli dříve a krize v jedné jeho části, ať už bezpečnostní, ekonomická či klimatická, ovlivňuje celé lidstvo. Chce-li se Česká republika bezpečně rozvíjet, bez promyšlené a aktivní zahraniční politiky toho nedosáhne.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Niedermayer: ČR je na přijetí eura skvěle připravena

22. 9. 2017
Je pravda, že z ekonomického hlediska jsme na euro opravdu mimořádně dobře připravení. A z eura by naše ekonomika měla podle mne nemalý prospěch. Ale ekonomické argumenty bohužel vyklidily pole těm politickým.
Číst více

Ženíšek: Musíme si udržet prozápadní směřování a demokracii

22. 9. 2017
Teď se odehrává zápas o zachování naší prozápadní orientace a zachování demokratického systému. Navrhujeme dvě zásadně odlišné oblasti. První je naše čitelnost ve vztahu k otázce povolební spolupráce s hnutím ANO a druhou naprosto odlišný postoj směrem k Evropské unii.

Kalousek: S ANO ani KSČM nelze spolupracovat, pouze bojovat

19. 9. 2017
Za TOP 09 říkám, že je pro nás nemyslitelné, abychom měli vládní spolupráci se dvěma subjekty, které chtějí mnohem autokratičtější systém správy země, než je parlamentní demokracie, a to jsou bezpochyby komunisté a hnutí ANO.
Číst více

Kalousek: Chceme vládu práva, ne vládu vůdců

9. 9. 2017
Jde o rozhodnutí, zda tu budeme držet masarykovskou demokracii, nebo přejdeme k oligarchii putinovského typu, zda bude platit vláda práva, nebo vláda vůdců.

Ženíšek: V EU musíme mít partnery

7. 9. 2017
Musíme se snažit přesvědčit naše partnery. Chceme, aby nás vnímali, aby vnímali naše stanoviska, které nejsou špatná. Je dobré říci svůj postoj, ale také je potřeba, aby ten postoj sdílel i někdo jiný. Takto Evropská unie funguje. My se chováme nestrategicky.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09