Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Schwarzenberg: Mladá generace v Íránu má jiné představy než jejich dědové

13. 1. 2020
To, že jednou režim padne je jisté, protože svět se změnil a je úplně jiný, než byl před čtyřiceti lety a mladá generace v Íránu má jiné představy o svém životě než jejich dědové.

TOP 09 vyzývá českou vládu, aby nabídla pomoc Austrálii

7. 1. 2020
Předsednictvo TOP 09 dnes přijalo usnesení, kterým vyzývá vládu České republiky, aby nabídla a poskytla pomoc Austrálii, která je již několik měsíců sužována požáry.
Číst více

Schwarzenberg: Francie je zemí, která nerada věci mění

9. 12. 2019
Francie je země, která je strašně konzervativní. Konzervativní v tom smyslu, že nerada věci mění a vždycky se podle toho zkouší zachovat.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

24. 4. 2019
Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.

Ženíšek: ANO 5 let na ministerstvu obrany řeší dokola stejné věci

13. 3. 2019
Před pěti lety, když jsme slavili 15 let našeho členství v NATO, tak jsme vedli úplně podobnou diskusi nad stejnými akvizicemi. Vrtulníky, bojová vozidla pěchoty, radiolokátory a po pěti letech, kdy hnutí ANO vede tento rezort, jsme úplně na stejném bodě.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09