× Pojďte do toho s námi.

Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Byl bych rád, kdyby Rusko s námi nezacházelo jako s bývalou kolonií

10. 2. 2021
Nejsem pro to, abychom vstoupili do Společenství nezávislých států, ale byl bych rád, kdyby se k nám Rusové chovali, jako se chovají k Dánům nebo Belgičanům nebo Portugalcům. Ne, aby s námi zacházeli jako se svojí bývalou kolonií.

Niedermayer: Navalnyj, paláce v Rusku a Putin

4. 2. 2021
Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj a jeho Fond boje s korupcí zveřejnili výsledky pátrání, které se týkalo luxusního paláce na pobřeží Černého moře, který dle jejich vyšetřování patří Vladimiru Putinovi.
Číst více

SPOLU: Na mimořádné schůzi chceme projednat odškodňovací zákon, korespondenční volbu ze zahraničí a zjednodušení výměny průkazek ZTP

27. 1. 2021
ODS, KDU-ČSL, TOP 09 svolaly na čtvrtek mimořádnou schůzi Sněmovny, na které chtějí projednat odškodňovací zákon, korespondenční volbu ze zahraničí a snazší výměnu průkazek ZTP.
Číst více

Cvičné letouny: v Itálii to jde, proč ne v Česku?

4. 2. 2021
Italská společnost Leonardo dodala první dva cvičné proudové letouny M-345 tamnímu letectvu, jež dosud objednalo 18 z celkového počtu 45 letadel, které aktuálně poptává. Itálie tak podporuje svůj obranný průmysl.
Číst více

Otys: Armádě chybí deset miliard a Metnar jen mlží kolem své rezignace

22. 1. 2021
Ministr obrany Metnar kalí vodu kolem své rezignace. Mezitím nečinnost jeho úřadu ohrožuje celý český obranný průmysl a tím také podnikatelské prostředí i strategické zájmy naší země.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09