Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Ambasáda v Jeruzalémě bezpečnost nezvýší

16. 5. 2018
Místo ambasády není pro Izrael životně důležité. Bezpečnost ani jednoho Izraelce se nezvýší tím, že se velvyslanectví přesune. Naopak, jak jsme teď viděli v dramatických záběrech, zvyšuje se napětí. To je jeden z důvodů, proč bych byl proti tomu.
Číst více

Schwarzenberg: Náš prezident pracuje pro cizí mocnosti

9. 5. 2018
Zahraničním spojencům bych jasně řekl, že zpráva, která zda je a kterou pan prezident Zeman bohužel svévolně šíří, aby podpořil Moskvu, není pravda. To, co pan prezident řekl, poškodilo Českou republiku a posloužilo to zájmu Moskvy a Kremlu.

Výroky prezidenta Zemana jsou pro Česko nebezpečné

7. 5. 2018
De facto jsme díky výroku prezidenta Zemana vtaženi do mezinárodní přestřelky mezi Velkou Británií a Ruskem a stáváme se tak aktéry mezinárodního incidentu, který se rozhořel poté, co došlo k útoku na agenta na území Velké Británie.

Ženíšek: NATO garantuje naši bezpečnost

12. 10. 2017
NATO představuje pro ČR nenahraditelnou bezpečnostní garanci – i proto bychom se měli chovat jako zodpovědní partneři a urychleně zvýšit výdaje na obranu na 2 % HDP.
Číst více

Gábor: Ministr obrany, jemuž chybí odvaha

29. 9. 2017
Proč ministr obrany vrací peníze zpátky do rozpočtu? Napadá mě snad jen to, že vojenské zakázky jsou vždy trochu „třaskavé“. Takže zde nejspíš jen chybí osobní odvaha, ochota postavit se k potřebám vojska čelem a nákupy prostě provést.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09