× Pojďte do toho s námi.

Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Investiční dohoda EU a Číny měla klást větší důraz na lidská práva

19. 1. 2021
Evropská unie a Čína dojednaly dohodu o investicích, která upravuje vzájemný vstup investorů z obou regionů na trhy. Dohoda však nezavazuje Čínu k ukončení praktik, které porušují lidská práva.
Číst více

MS v ledním hokeji do Minsku nepatří. Prestižní sportovní soutěže nesmějí být kulisou pro potlačování lidských práv a občanských svobod

1. 12. 2020
Celý svět sleduje protesty občanské společnosti v Bělorusku, které jsou násilně potlačované ze strany státní moci. V téže zemi by mělo proběhnout Mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2021.
Číst více

Czernin: Domnívám se, že se prezident dopouští velezrady. Rozkrytí práce BIS by zdiskreditovalo její práci na léta dopředu

30. 11. 2020
Senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin hodlá projednat postup prezidenta vůči BIS na nadcházející schůzi Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost a na jednání Senátního klubu ODS a TOP 09.
Číst více

Otys: Armádě chybí deset miliard a Metnar jen mlží kolem své rezignace

22. 1. 2021
Ministr obrany Metnar kalí vodu kolem své rezignace. Mezitím nečinnost jeho úřadu ohrožuje celý český obranný průmysl a tím také podnikatelské prostředí i strategické zájmy naší země.

TOP 09: Sněmovna se musí distancovat od žaloby vlády na Evropskou komisi

11. 2. 2020
Poslanci TOP 09 nesouhlasí s žalobou, kterou podala vláda České republiky na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert, a navrhnou zařazení mimořádného bodu na jednání Poslanecké sněmovny.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09