Zahraniční a obranná politika

Celý svět se dramaticky mění, což se odráží v zahraniční politice. Mezinárodní politický řád, v němž hlavní roli sehrávaly liberální demokracie, je pod tlakem autoritářských mocností jako Číny nebo Ruska, které usilují o nové uspořádání světa. Krize v evropském sousedství navíc ukazují, že ani náš region nebude vůči těmto proměnám zcela imunní. Kromě proměny bezpečnostního prostředí a světového mocenského uspořádání se lidstvo potýká s globálními změnami klimatu, rychlým demografickým růstem, mezinárodní migrací či nástupem nových technologií. Dnešní svět je propojenější než kdykoli dříve a krize v jedné jeho části, ať už bezpečnostní, ekonomická či klimatická, ovlivňuje celé lidstvo. Chce-li se Česká republika bezpečně rozvíjet, bez promyšlené a aktivní zahraniční politiky toho nedosáhne.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Ženíšek: Pro naše spojence musíme být čitelní

23. 8. 2017
Jsou to konkrétní politiky, které musí být s tou zemí spojeny a musí být naprosto čitelné a konzistentní. Ostatní státy musí vědět, o co nám vlastně jde a co hájíme.
Číst více

Pospíšil: Opatření proti terorismu musí být dlouhodobá

21. 8. 2017
Do budoucna se útoky budou bohužel asi opakovat. Můžeme udělat maximum pro to, aby se jejich počet snížil. Jenom populista a lhář by ale mohl tvrdit, že takovýto útok už nikdy nenastane.Budeme na to muset reagovat dlouhodobými permanentními opatřeními.

Ženíšek: Ambasádu v Sýrii bychom měli stáhnout

9. 8. 2017
Stále se ptám na konečnou strategii nebo cíl, proč jsme se rozhodli zůstat tam jako jediní v rozporu k pozici Evropské unie. Pokud máme jako cíl, že pomáháme nebo jsme hybatelem, tak jím nejsme. Pokud je to kalkul, že z toho pak budou výhody, tak se velmi spálíme.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09