Zahraniční a obranná politika

Co prosadíme

• Navrácení ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokratizace a transformační politiky ve světě.
  • Rozvíjení a prohlubování transatlantických vazeb, které představují jednu z garancí pro rozvoj liberální demokracie v ČR.
  • Rozvoj politické a ekonomické spolupráce a udržování přátelských vztahů, zejména se sousedními státy.
  • Navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.
  • Česká zahraniční politika musí být dlouhodobě konzistentní – budeme usilovat o spolupráci mezi vládou a opozicí v zahraničních otázkách.

Co nepřipustíme

• Vystoupení z NATO.
  • Odstoupení od protiruských sankcí, dokud nebudou naplněny Minské dohody a Krym navrácen Ukrajině.
  • Servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva, nerespektují mezinárodní právo a nechovají se jako zodpovědný člen mezinárodního společenství.
  • Nedopustíme, aby zvyšující se míra nejistoty v mezinárodním prostředí narušila hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí obyvatel ČR.
  • Zahraniční politiku, která by se stala obětí vnitropolitických stranických soupeření.

Česká republika potřebuje promyšlenou a efektivní zahraniční politiku, jejímž východiskem je členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Budeme proto dbát na plnění závazků, které pro nás plynou ze členství v těchto mezinárodních organizacích, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Současně budeme usilovat o to, aby prezentace našich zahraničně politických zájmů byla jednotná. Dále pak budeme podporovat prohlubování spolupráce s Německem a zkvalitňování visegrádské spolupráce, které mají pro ČR klíčový význam. V celosvětovém měřítku pak budeme usilovat o podporu lidských práv.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Bezpečí a zahraniční politika.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Pospíšil: Místo kvót musíme bránit hranice v severní Africe

15. 12. 2017
Obrana má být, že budeme lépe hlídat severní hranici v Africe a budeme pomáhat v zemích odkud odcházejí. To není o tom jenom izolovat bohatou Evropu. Systémy, které navrhuje třeba Visegrád a o kterých se bavíme i na půdě parlamentu, budou Evropany něco stát.

Pospíšil: TOP 09 bude tvořit mix zajímavých osobností

29. 11. 2017
TOP 09 nebude jedna osoba, ale tým lidí, z nichž každý má jiný věk, jinou profesní i politickou historii – a tím pádem vytvoříme mix zajímavých osobností. To je také mým cílem, otevřít strukturu.
Číst více

Pospíšil: V regionech potřebujeme zajímavé osobnosti

28. 11. 2017
Musíme začít oslovovat v regionech zajímavé osobnosti, které vyznávají podobné hodnoty jako my. Nabídnout jim spolupráci a nabídnout jim třeba účast na komunálních kandidátkách. To se mnou musí ale dělat naši regionální členové.
Číst více

Langšádlová: Scénář „Směr Kreml“

27. 11. 2017
Výsledky voleb v kombinaci s prezidentem a ruskou propagandou před námi otevřely černý scénář našeho budoucího vývoje. Musíme o něm otevřeně hovořit a současně pokud nám záleží na naší demokratické budoucnosti a prozápadní orientaci naší země, udělat vše pro to, aby nenastal.
Číst více

EU musí věnovat lidským právům pozornost

23. 11. 2017
Čeští poslanci Jaromír Štětina, Jiří Pospíšil a Luďek Niedermayer (všichni TOP 09) protestují proti tomu, aby byl prezident Běloruska Aleksander Lukašenko zván na nadcházející summit Východního partnerství, který se koná v pátek 24. listopadu v Bruselu.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09