Kdo jsme

dotPředsednictvo

Předsednictvo je statutárním orgánem strany, skládá se z čestného předsedy, předsedy strany, prvního místopředsedy, až čtyř místopředsedů, až pěti členů předsednictva strany, a dále z předsedů klubu poslanců a klubu senátorů, vedoucího národní delegace v poslaneckém klubu Evropského parlamentu a předsedy Klubu starostů TOP 09, z.s., pokud jsou členy strany. Předsednictvo zejména předkládá výkonnému výboru návrh ročního rozpočtu a výroční finanční zprávu, ke schválení směrnice, řády a statuty; schvaluje metodické pokyny, pozastavuje činnost místního či regionálního výboru.

dotVýkonný výbor

Členy výkonného výboru jsou předsednictvo strany, patnáct členů volených na celostátním sněmu, a dále členové vlády, poslanci a senátoři Parlamentu ČR, poslanci Evropského parlamentu, primátor hl. m. Prahy a hejtmani krajů, pokud jsou členy strany. Výkonný výbor zejména schvaluje návrh ročního rozpočtu a výroční finanční zprávu strany, rozhoduje o kandidátních listinách pro volby do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu a kandidátech do Senátu, rozhoduje o volebních a povolebních koalicích, schvaluje řády, směrnice a statuty, na návrh předsedy nebo prvního místopředsedy jmenuje a odvolává generálního sekretáře.

dotCelostátní revizní komise

Celostátní revizní komise kontroluje finanční, hospodářskou a správní činnost strany. Řídí se ve své činnosti statutem, který schvaluje výkonný výbor. Předseda celostátní revizní komise podává zprávu výkonnému výboru o činnosti komise a předkládá ke schválení potřebné návrhy a opatření. Zprávu o činnosti předkládá rovněž celostátnímu sněmu. Skládá se z předsedy a dvou členů.

dotSmírčí výbor

Smírčí výbor zejména rozhoduje ve sporech mezi členy a orgány, jakož i ve sporech mezi členy navzájem a orgány navzájem na krajské a celostátní úrovni a o odvolání proti vyloučení ze strany; je odvolacím orgánem strany a jeho rozhodnutí je konečné; podává závazný výklad stanov; rozhoduje o souladu vnitrostranických norem se stanovami strany. Smírčí výbor se řídí ve své činnosti rozhodčím řádem a statutem, které schvaluje výkonný výbor. Předseda smírčího výboru podává zprávu o činnosti výkonnému výboru strany a předkládá ke schválení potřebné návrhy a opatření. Zprávu o činnosti rovněž předkládá celostátnímu sněmu.

dotProgramová rada a expertní komise

Expertní komise jsou sběrným místem názorů členů strany a poradním orgánem předsednictva strany. Návrhy a připomínky k daným oblastem mohou podávat jak jednotlivé organizace, tak i členové strany.

Předsedové expertních komisí spolu s předsednictvem strany zasedají v programové radě, kolektivním orgánu, kde se jednotlivé návrhy diskutují a připomínkují, následně z nich vznikají finální programové dokumenty.

dotPoslanci

Ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR bylo v roce 2013 zvoleno za TOP 09 26 poslanců a poslankyň, z nichž dvacet jedna jsou členové TOP 09, dva členové STAN (hnutí Starostové a nezávislí), jeden SLK (Starostové pro Liberecký kraj) a jeden je bez politické příslušnosti. Jeden poslanec klub opustil a jedna poslankyně naopak v průběhu volebního období do klubu vstoupila.

dotSenátoři

V rámci senátního klubu Starostové a nezávislí působí celkem sedm senátorů, kteří byli zvoleni za TOP 09 nebo s podporou TOP 09.

dotEuroposlanci

Ve volbách do Evropského parlamentu byli v roce 2014 zvoleni za TOP 09 a Starosty a nezávislé čtyři poslanci, kteří se ujali svého mandátu na zahájení první schůze EP v novém pětiletém funkčním období 1. července 2014. Všichni jsou zařazeni do největší politické skupiny v EP - Poslaneckého klubu Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů).

dotKlub starostů TOP 09

Cílem vzniku Klubu starostů TOP 09 je sdružení komunálních politiků zvolených za TOP 09, jejich vzájemná výměna zkušeností, získávání nových poznatků a přinášení nových témat pro komunální i celostátní politiku na základně praxe a konzervativních hodnot TOP 09.

TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09