× Pohněme s tím. Společně!

Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Hybridní hrozba vyvolává v lidech přesvědčení, že kolem nich je jen nespravedlnost

29. 7. 2020
Hybridní hrozba je manipulace života v zemi v mnoha kontextech. Nemůžeme si myslet, že hybridní hrozba z Ruska má vyvolat obraz skvělého Ruska - ta hrozba vyvolává pocit špatného Česka, špatné Evropské unie, slabé demokracie, bezmoci.
Číst více

Odmítáme vládní distanc od střetu zájmů premiéra i situace na Karvinsku

7. 7. 2020
TOP 09 bude na dnešní schůzi Sněmovny požadovat zařazení mimořádného bodu, v rámci kterého by poslanci projednali vládní odmítnutí rezoluce Evropského parlamentu vymezující se proti střetu zájmů premiéra Babiše.
Číst více

Žantovský: Vládní nařízení připomínala totalitu, množí se ohrožování svobody

29. 6. 2020
Stále si myslím, že se valná část polistopadového vývoje odvíjela správným směrem, ale v poslední době se množí příznaky ohrožování toho vůbec nejzákladnějšího, v čem spočíval ten étos listopadu 89, a sice svobody.
Číst více

Langšádlová: Zahraniční investice mohou být pro Česko hrozbou, zejména ty čínské

26. 6. 2020
Jedním z rizik jsou i zahraniční investice. To je velmi časté u Číny, kde je to nastaveno tak, že mají zákon, podle kterého je každá firma povinna předávat informace bezpečnostním složkám.
Číst více

Nedopustíme, aby hybridní hrozby ohrožovaly budoucnost České republiky a jejich občanů

16. 6. 2020
Česká republika je jedním z cílů hybridních útoků. Ty jsou dlouhodobým ohrožením bezpečnosti i nezávislosti země.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09