Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Starosta Kolář o aféře Hlubuček: Jak může někdo být tak blbej?
30. 6. 2022

Starosta Kolář o aféře Hlubuček: Jak může někdo být tak blbej?

Starosta Prahy 6 a poslanec Ondřej Kolář se pyšní na území Ruska statutem zločince. V pořadu Epicentrum okomentoval i snahy o ukončení války. Podle něj bychom měli zvolit vojenské vítězství. Vyjádřil se i kauze Dozimetr, která zamávala hlavním městem.

Propraná stoka aneb Jak snížit riziko korupce
29. 6. 2022

Propraná stoka aneb Jak snížit riziko korupce

Zdá se to k nevíře, ale po všech těch korupčních skandálech, které naše země zažila, se najdou stále další lidé, kteří to, jak vidno, na delší dobu úspěšně zkusí. A krom okradeného státu a firem tím též podpoří nedůvěru lidí v politiku a možná motivují další k témuž.

Celý článek
Pekarová Adamová: Hnutí ANO v čele s obžalovaným Babišem nepřevzalo zodpovědnost za své kauzy a jen křičí, že je to účelovka
28. 6. 2022

Projde jméno kandidáta na ministra školství Vladimíra Balaše? Je a bude to poslední vládní změna kvůli korupční kauze Dozimetr kolem politiků hnutí STAN? Hostem Interview ČT24 byla šéfka TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pospíšil: Rusko páchá na Ukrajině genocidu
17. 5. 2022

Pospíšil: Rusko páchá na Ukrajině genocidu

Zločiny páchané na Ukrajině musí být vyšetřeny a viníci postaveni před soud. I o tom mluvil náš europoslanec Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře.

Tomáš Czernin: Ukrajinci bojují i za naši svobodu
16. 3. 2022

Tomáš Czernin: Ukrajinci bojují i za naši svobodu

Ruská agrese představuje nebezpečí pro celou Evropu. Jen s naší pomocí má Ukrajina šanci Putina porazit. Cesta premiéra Fialy do Kyjeva podle Tomáše Czernina jasně ukázala, že Ukrajince neopustíme.