Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Základem obrany zůstane členství v NATO, v němž musíme plnit své závazky. Obranu zajistí moderní profesionální armáda, vnitřní bezpečnost koordinované složky integrovaného záchranného systému. Budeme se zasazovat o to, aby si NATO nadále zachovalo politickou soudržnost a schopnost geopoliticky sjednocovat Západ proti vnějším hrozbám (zejména Rusku), ale zároveň zrychlilo své rozhodování.

Svět se mění, přicházejí nové bezpečnostní hrozby. Posílíme proto investice do výzkumu, vývoje a nákupu obranných a bezpečnostních technologií (umělá inteligence, bezpilotní systémy, vesmírné technologie, kybernetická obrana), které mají i civilní využití a pomohou zvyšovat technologickou úroveň české ekonomiky. ČR bude kromě svých spojenců v NATO a EU spolupracovat s dalšími perspektivními partnery (Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan).

EU poskytuje rámec i pro naši bezpečnost, především v oblasti boje s organizovanou kriminalitou, terorismem a zajišťováním stability na evropských hranicích. Budeme usilovat o to, aby pro tyto kapitoly bylo v rámci EU vyčleněno dostatečné množství peněz.

Postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v kapitole SPOLU pro bezpečnou zemi volebního programu 2021. Další naše postoje a návrhy najdete v programovém materiálu Myslíme na budoucnost.

Babiš je bezpečnostní riziko, míní Pekarová Adamová
14. 3. 2024

Babiš je bezpečnostní riziko, míní Pekarová Adamová

Bezpečnostní hrozby pro Česko jsou jediným bodem návrhu programu nadcházející mimořádné schůze poslanců. Na úterní odpoledne ji z podnětu koaličních zákonodárců svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. V Událostech, komentářích sdělila, že bezpečnostním rizikem je i šéf opozičního ANO Andrej Babiš.

Celý článek
Markéta Pekarová Adamová o šrapnelu ve vládě i
29. 2. 2024

Markéta Pekarová Adamová o šrapnelu ve vládě i "faulu" Rakušana

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru se Světlanou Witowskou v pořadu Spotlight mluví o uplynulém jednání premiérů Visegrádské skupiny, jak se staví k pomoci válkou zasažené zemi sami Češi nebo i o vztazích uvnitř vládní koalice.

Celý článek
Niedermayer: Prioritou EU má být posílení bezpečnosti a konkurenceschopnosti
23. 2. 2024

Niedermayer: Prioritou EU má být posílení bezpečnosti a konkurenceschopnosti

Posílení bezpečnosti a ochrany hranic, posílení konkurenceschopnosti evropských podniků a také oblast zdravotnictví a ochrany zdraví, zahrnující společné nákupy léků a vytvoření pobídek pro investice. Těmto prioritním oblastem by se měl podle názoru Luďka Niedermayera věnovat Evropský parlament (EP) v nové složení po červnových volbách.

Celý článek
Kolář: Ruské majetky v Česku jsou hrozba a mají se vyvlastnit. Peníze z kompenzací by mohly jít Ukrajině
20. 2. 2024

Kolář: Ruské majetky v Česku jsou hrozba a mají se vyvlastnit. Peníze z kompenzací by mohly jít Ukrajině

Poslanec za TOP 09 Ondřej Kolář spolu s bývalými diplomaty Vladimírem Votápkem a Michalem Žantovským připravili návrh zákona, který by umožnil vyvlastnit nemovitosti cizích států v České republice, pokud tyto státy znamenají bezpečnostní hrozbu.

Celý článek
Ondřej Kolář: Sebereme odvahu k vyvlastnění ruského majetku. Český dům v Moskvě nepotřebujeme
1. 2. 2024

Ondřej Kolář: Sebereme odvahu k vyvlastnění ruského majetku. Český dům v Moskvě nepotřebujeme

Podcast (Ne)bezpečí s poslancem Ondřejem Kolářem z TOP 09 o návrhu na vyvlastnění ruských nemovitostí v ČR, vztazích Prahy s Moskvou a kritice ministra Lipavského

Poslechněte si podcast (Ne)bezpečí s poslancem Ondřejem Kolářem z TOP 09 o návrhu na vyvlastnění ruských nemovitostí v ČR, vztazích Prahy s Moskvou a kritice ministra Lipavského.

Celý článek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme