Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Langšádlová: V infrastruktuře komunikačních technologií Evropa zaspala

21. 3. 2019
Je dobré si uvědomit, že v případě telekomunikačních technologií jde také o naší bezpečnost.
Číst více

Proti terorismu se musí bojovat všemi prostředky

18. 3. 2019
Měla by tu být společnost a instituce, které jasně sdělí, že schvalovat teroristické útoky je trestné.
Číst více

Faltýnkova kauza zpochybňuje soutěž i výběr dodavatele mýta

15. 3. 2019
Věci, které probíhají, jsou závažné. Pokud se prokáží, zpochybní to celou soutěž a výběr dodavatele.

Pospíšil: EU musí v kauze Huawei a kyberbezpečnosti postupovat jednotně

13. 2. 2019
Ostře sledovanou kauzou Huawei se ve středu bude zabývat Evropský parlament ve Štrasburku. Europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil vyzve EU k jednotnému postupu.

Kybernetickou bezpečností a kauzou „Huawei“ se bude zabývat Evropský parlament

12. 2. 2019
Z iniciativy europoslance TOP 09 Luďka Niedermayera v Evropském parlamentu ve středu proběhne rozprava a poté na březnové schůzi hlasování o usnesení k “technologickým bezpečnostním rizikům”.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09