Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Langšádlová: Vůči hybridním hrozbám musí být ČR odolnější

18. 12. 2019
Když se podíváte do zpráv našich služeb, tak se tam velmi často hovoří o tom, že Rusko a Čína mají největší snahu rozvracet náš ústavní systém a ohrožovat nás v demokratickém vývoji.
Číst více

TOP 09: Čína je bezpečnostní hrozbou, proto budeme opět prosazovat vznik vyšetřovací komise

17. 12. 2019
Vzhledem k opakovaným zjištěním působení Číny v České republice budou poslanci TOP 09 na aktuálním jednání Poslanecké sněmovny prosazovat vytvoření vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů.
Číst více

Pospíšil: Vláda musí říct, co udělala proto, aby eliminovala bezpečnostní rizika spojená s firmou Huawei

22. 7. 2019
Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v reakci na nová podezření kolem čínské firmy Huawei vyzývá českou vládu, aby jasně řekla, co udělala proto, aby eliminovala rizika spojená s firmou Huawei. Reaguje tak na informace, které v pondělí zveřejnil server iRozhlas.cz. Podle těch společnost Huawei v Česku sbírá citlivá data na své zákazníky, zejména na úředníky a podnikatele, a vzápětí je předává čínské ambasádě.

TOP 09 dnes vysloví vládě nedůvěru

26. 6. 2019
My poslanci dnes máme možnost vyjádřit nedůvěru vládě Andreje Babiše a nedůvěru tomu, jakým způsobem vládne.
Číst více

Pospíšil: Jsem rád, že občanům není jedno, kdo této zemi vládne

24. 6. 2019
Včerejší demonstrace jsou potvrzením toho, že jsou to reálné velké problémy, reálné kauzy Andreje Babiše a nikoliv politické hry na půdě Poslanecké sněmovny.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09