Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Kalousek: Vláda zneužívá krizové situace, Metnarův návrh by umožnil zavést diktaturu

2. 4. 2020
Zkrátka je tu celá řada kroků vlády, kdy si opravdu nemůžeme být jisti, co je krok nezbytný a co je krok účelový, kdy se nouzová situace pouze využívá.

TOP 09: Na COVID-19 nesmí umřít demokracie ani naše firmy

2. 4. 2020
Stát by měl do výroby ochranných pomůcek maximálně zapojit české firmy. Pomohlo by to ve zdravotnictví i domovech pro seniory.
Číst více

Zveřejněte cenu a podmínky objednávek z Číny a využívejte české dodavatele, žádá premiéra předsedkyně TOP 09

31. 3. 2020
Požádala jsem premiéra, aby vláda a jednotlivá ministerstva byla transparentní a uveřejňovala na webu Úřadu vlády přehled všech relevantních nabídek, které vládní instituce přijaly a na jejichž základě zboží objednaly.

TOP 09: Věříme, že kolegové vznik komise konečně podpoří

28. 1. 2020
Věřím, že kolegové napříč poslaneckými kluby vznik komise podpoří, jelikož je v zájmu nás všech, ochraňovat demokratické principy.

Langšádlová: Vůči hybridním hrozbám musí být ČR odolnější

18. 12. 2019
Když se podíváte do zpráv našich služeb, tak se tam velmi často hovoří o tom, že Rusko a Čína mají největší snahu rozvracet náš ústavní systém a ohrožovat nás v demokratickém vývoji.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09