Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Langšádlová: Útok v Sýrii je potřeba vyšetřit

12. 4. 2018
Důležité je to vyšetřit. Tomu mělo přispět navržené usnesení na půdě OSN. A to bylo vetováno Ruskem. Situace je tragická. Syřané jsou již mnoho let vystavováni obrovskému tlaku a nebezpečí, a to jak ze strany svého vůdce, tak donedávna ze strany Islámského státu.

Kalousek: Zpráva OLAF potvrzuje práci české policie

9. 1. 2018
Jestli má nějaký význam, tak v tom, že nezávislá evropská autorita ve svých závěrech potvrzuje, že práce české policie není žádná účelovka, že je to nestranná, korektní a objektivní práce, protože OLAF v podstatě říká to samé, co má česká policie ve spise.
Číst více

Občané mají právo vědět, z čeho je jejich premiér podezřelý

4. 1. 2018
Z celé zprávy byl víceméně zveřejněn jeden odstavec, a i odborníci na trestní právo dneska jasně říkají, že celá zpráva mohla být klidně zveřejněna. Měly být případně pouze začerněny osobní údaje a informace, které podléhají speciálnímu právnímu režimu.

Kalousek: Lidé mají právo znát zprávu OLAF

3. 1. 2018
Všichni mlží a kroutí se, jelikož ten podvodník, který ukradl padesát milionů, je předseda vlády. Na základě zprávy OLAF to ví celá Evropská unie, mají ji k dispozici všechny členské státy Evropské unie.
Číst více

Musíme se zaměřit na budoucnost nejmladších generací

3. 1. 2018
Krom reformy penzí považuji za důležitou reformu školství, zaměřit se na budoucnost nejmladších generací. Aby mladí lidé obstáli v rychle se proměňujícím světě, neměli by se donekonečna učit jen formou memorování.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09