Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Kalousek: Členství v NATO je pro naši bezpečnost klíčové

1. 10. 2018
My chceme být skutečně ukotveni v západoevropských strukturách. Tam vidíme z hlediska bezpečnosti, tak hospodářské spolupráce klíčovou roli v tom, že jsme členy jak NATO, jako politicko-obranného paktu, tak Evropské unie.
Číst více

Langšádlová: Zdržuje se vydání zprávy o extremismu kvůli SPD?

20. 9. 2018
Je pravda, že důvodem pro stažení z jednání Bezpečnostní rady státu bylo to, že Kancelář prezidenta republiky měla připomínky k hodnocení strany SPD jako strany extremistické?

Langšádlová: Naše závazky vůči NATO bychom měli plnit

28. 8. 2018
V tomto souhlasím s prezidentem Trumpem, který, přestože se chová v mnoha oblastech velmi nefér, tak v této otázce je na místě, aby všichni dávali odpovídající částku. V našem případě je to asi polovina toho, k čemu jsme se zavázali.

Štětina: Je čas posílit kybernetické kapacity EU

14. 6. 2018
Europoslanci přijali rezoluci, ve které volají po zajištění větší bezpečnosti kybernetického prostoru a s ní spojenými dopady na obranyschopnost EU. Poslanci vítají iniciativu Evropské komise týkající se kybernetické bezpečnosti na podporu kybernetické obrany EU.
Číst více

Langšádlová: Řešení migrace je na africkém kontinentě

12. 6. 2018
Ve chvíli, kdy už jsou migranti u italských břehů, tak řešením je spolupráce s libyjskou pobřežní stráží. Řešení je dokonce na jižní libyjské hranici, protože lidé, kteří do Evropy přicházejí, nejsou z Libye. Jsou to převážně lidé ze střední Afriky.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09