Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Kalousek: Potřebujeme okamžik národního probuzení

13. 5. 2019
Nutně bychom potřebovali okamžik národního probuzení, aby si lidé uvědomili, co jim hrozí. To, že nám za pět let v okolních zemích ujel vlak ve všech oblastech, které budou předurčovat naši konkurenceschopnost.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

24. 4. 2019
Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.
Číst více

Jiří Pospíšil vyzval prezidenta Zemana i premiéra Babiše k zásahu proti aktivitám ruských tajných služeb

4. 4. 2019
Již řadu let na bezpečnostní rizika spojená s aktivitami velvyslanectví Ruské federace upozorňuje Bezpečnostní informační služba.
Číst více

Pospíšil: Faltýnek ohrožuje pověst nezávislého úřadu

28. 3. 2019
Zakladní problém celé kauzy je, že vysoký politik pan Faltýnek jedná v citlivém tendru bez zmocnění. A pokud veřejně potvrdil, že neměl žádné zmocnění od ministra dopravy, tak ostatní věci už jsou pouze detaily.
Číst více

Evropská platforma vydala prohlášení k boji proti dezinformacím

27. 3. 2019
Problematiku záměrného šíření dezinformací považujeme za prostředek informační války, kterým se cizí mocnosti snaží ovlivňovat vnitřní bezpečnost našeho státu i celé Evropské unie.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09