Bezpečnost, boj s kriminalitou a korupcí

Co prosadíme

• Odpovědnost konkrétního policisty za konkrétní lokalitu. Budeme prosazovat princip intenzivní spolupráce a komunikace Policie ČR s veřejností.
  • Analýzu nových bezpečnostních hrozeb, například v drogové nebo kybernetické oblasti. Na základě těchto analýz budeme schopni efektivně chránit ohrožené cíle.
  • Zdokonalování systému fyzické i kybernetické ochrany kritické infrastruktury.
  • Vedle pravicového a levicového extremismu se budeme věnovat přípravám a snižování rizik islámského extremismu, který tvoří dominantní podhoubí pro teroristické aktivity v Evropě.

Co nepřipustíme

• Cílené zneužívání policejních pravomocí a omezování osobních svobod, které by vedly k ustavení policejního státu.
  • Vznik vyloučených lokalit s vlastním „právním“ systémem, v nichž by stát nebyl schopen prosazovat právo.
  • Přijetí legislativy obsahující zásahy do občanských práv a svobod a soukromí občanů.
  • Etablování ozbrojených paramilitárních skupin, postavených na extremistických základech a odmítajících demokratické zřízení a euroatlantické ukotvení.

Organizovaný zločin a s ním spojená korupce představují jednu z největších hrozeb pro stabilitu ekonomiky a celého demokratického zřízení. V současné době bezprostřední nebezpečí představuje také terorismus a využívání organizovaného zločinu cizími mocnostmi. Tyto aktivity mohou v extrémním případě způsobit rozpad právního státu. Úkolem státu není pouhá obrana, ale spíše razantní ofenzíva proti všem formám organizovaného zločinu a terorismu. Toto úsilí může být úspěšné pouze, pokud bude koordinované jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Bezpečnostní opatření však musí být pečlivě zvažována, jelikož musí sloužit zájmům občanů a nesmí nepřijatelnou měrou zasahovat do jejich práv a svobod.

Naše postoje k bezpečnosti a boji s kriminalitou a korupcí a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu bezpečnosti.

Langšádlová: Naše závazky vůči NATO bychom měli plnit

28. 8. 2018
V tomto souhlasím s prezidentem Trumpem, který, přestože se chová v mnoha oblastech velmi nefér, tak v této otázce je na místě, aby všichni dávali odpovídající částku. V našem případě je to asi polovina toho, k čemu jsme se zavázali.

Štětina: Je čas posílit kybernetické kapacity EU

14. 6. 2018
Europoslanci přijali rezoluci, ve které volají po zajištění větší bezpečnosti kybernetického prostoru a s ní spojenými dopady na obranyschopnost EU. Poslanci vítají iniciativu Evropské komise týkající se kybernetické bezpečnosti na podporu kybernetické obrany EU.
Číst více

Langšádlová: Řešení migrace je na africkém kontinentě

12. 6. 2018
Ve chvíli, kdy už jsou migranti u italských břehů, tak řešením je spolupráce s libyjskou pobřežní stráží. Řešení je dokonce na jižní libyjské hranici, protože lidé, kteří do Evropy přicházejí, nejsou z Libye. Jsou to převážně lidé ze střední Afriky.
Číst více

Skalický: Bude Česko dál spolehlivým partnerem?

30. 5. 2018
Spolehlivost je schopnost splnit to, co slíbím. Když jste spolehlivý, tak máte dobrou pověst a vysoké renomé. Jsem rád, že žiji v zemi, která má tento kredit a nedokáži si představit, že by to bylo jinak.
Číst více

Za teroristický útok musí být viník vždy potrestán

28. 5. 2018
Je třeba si vždycky vzít konkrétní okolnosti toho případu. Pokud někdo úmyslně sestřelí letadlo s civilisty, je to teroristický útok, musí být potrestán a je jedno, kdo to udělá. V tomto případě důkazy ukazují, že to jsou Rusové.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09