TOP 09 podpoří vyšší ošetřovné a odložení 3. a 4. vlny EET

24. 3. 2020

Sněmovna dnes projedná vládní návrhy zákonů v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na této schůzi předloží dva pozměňovací návrhy Zákona o úpravách v sociálním zabezpečení. Kladou si za cíl zvýšení ošetřovného a rozšíření ošetřovného pro rodiče, kteří se starají o děti s handicapem. Dále pak sněmovna projedná vládní návrh zákona o zvláštních pravidlech pro přijímání k některým druhům vzdělávání a k jejich ukončování ve školním roce 2019/2020. Trváme na tom, že by se studenti měli dozvědět co nejdříve, jaká bude podoba jejich maturitní zkoušky.

Pozměňovací návrh předsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéty Pekarové Adamové mění výši ošetřovného po dobu trvání mimořádných opatření ze současných 60 % denního vyměřovacího základu na 80 % denního vyměřovacího základu. Druhý pozměňovací návrh předsedkyně TOP 09 rozšiřuje okruh osob s nárokem na ošetřovné také o osoby, které nemohou vykonávat v zaměstnání práci z důvodu péče o děti starší 13 let se zdravotními či jinými handicapy.

„Musíme být mnohem solidárnější, než jak navrhuje vláda. Žádný rodič si současné obtíže nezpůsobil sám, a proto bychom jim měli pomoci projít nelehkou situací co možná nejlépe. Nesmíme je nechat upadnout do existenčních problémů. Naše návrhy pomůžou alespoň částečně doplnit už tak zdecimované rodinné rozpočty a lépe zvládnout výpadek příjmu,“ vysvětluje poslankyně Pekarová Adamová.

TOP 09 bude i na schůzi Sněmovny nadále trvat na  skutečném odkladu 3. a 4. fáze EET, která se mimo jiné týká i lékařů. „Elektronická evidence tržeb výrazně ztěžuje život nejen podnikatelům. Rostou jim náklady a povinnosti. Domnívám se, že v současné krizi jim naopak musíme podat pomocnou ruku. Zavádění 3. a 4. vlny nestačí odsunout jen o tři měsíce po skončení nouzového stavu, protože živnostníci se budou s následky současné krize potýkat mnohem déle, to už je teď naprosto jasné. Navrhneme několik variant odkladu 3. a 4. vlny EET, ale samozřejmě za nejlepší považujeme její úplné zrušení,“ dodává předsedkyně TOP 09.

Studenti musí znát svou budoucnost co nejdříve

Sněmovna ve stavu legislativní nouze projedná vládní návrh zákona o zvláštních pravidlech pro přijímání k některým druhům vzdělávání a k jejich ukončování v letošním školním roce. „Maturantům tedy nezávidím. Nejdříve žili v nejistotě, jestli se otevřou školy. Pokud vydrží zavřené do 1. června, maturitní výsledky vzejdou z jejich tří předchozích vysvědčení. To je výrazná změna pravidel hry během jejího průběhu. Nepočítali s tím a jejich známky podle toho mohou vypadat,“ říká poslanec TOP 09 Dominik Feri.

„Ideální plošné řešení zřejmě neexistuje. Trváme však na tom, aby byla vláda vůči studentům férová a transparentní. Všichni maturanti si zaslouží vědět, jakou podobu bude mít zkouška, která možná ovlivní jejich budoucí život. Na sklonku března je to doslova za pět minut dvanáct,“ dodává Feri.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09