× Pohněme s tím. Společně!

Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Růžička: Každý den, kdy děti mohou být ve škole, je dobrý

24. 9. 2020
Myslím si, že každý den, kdy děti mohou být ve škole, je po tom, co jsme zameškali, dobrý. Jsou školy, které mají třetinu tříd v karanténě a pak jsou školy, které mají v karanténě pět nebo dvě tři děti.
Číst více

Inkluzivní vyhláška limituje děti, rodiče i školy. Vyzvali jsme ministra školství k nápravě

22. 9. 2020
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala na dnešním setkání ministra školství Roberta Plagu, aby jeho resort dostatečně projednal plánované změny v nové inkluzivní vyhlášce s odbornou veřejností.

Niedermayer: Škola v době pandemie

17. 9. 2020
Nicméně hlavní a nejdůležitější je jasný návod pro ředitele, co dělat, když se stane A, B, C, D. Ten zatím ale bohužel chybí.
Číst více

Senátoři TOP 09 podpoří, aby lidé v karanténě mohli volit, budou dále prosazovat i korespondenční volbu

20. 8. 2020
Senátoři se na dnešním jednání budou zabývat návrhem zákona o zvláštních způsobech hlasování. Ten by umožnil při podzimních volbách hlasovat i lidem v karanténě. Normu včera schválila Poslanecká sněmovna.

Czernin: V Paříži pro české vysvědčení

9. 7. 2020
Jako senátor se zabývám spoluprací s našimi krajany žijícími v zahraničí, a mám tak příležitost obdivovat mnoho krajanských projektů. Jeden z nejúžasnějších je projekt Česká škola bez hranic v Paříži.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09