Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Langšádlová: Musí se investovat do vědy, aby Evropa obstála proti Číně!
10. 5. 2022

Langšádlová: Musí se investovat do vědy, aby Evropa obstála proti Číně!

Měli bychom se ale ještě více zapojovat do celoevropských projektů, být aktivnější v čerpání peněz z evropského fondu Horizon Europe a opravdu být součástí společného výzkumného prostoru. Ten předpokládá, že budeme sdílet fyzické kapacity různých infrastruktur, a že tu bude i velká mobilita pracovníků v rámci Evropy. To je cesta, jak být společně silnější a obstát ve velké konkurenci Číny, Indie či dalších zemí.

Langšádlová: Putin musí před soud
4. 4. 2022

Langšádlová: Putin musí před soud

Helena Langšádlová patří ve vládě k těm, kteří před Ruskem už léta varují. Byla u založení spolku Přátelé svobodného Ruska a iniciovala vznik komise proti hybridním hrozbám.

Langšádlová: Volný pohyb osob potřebuje i věda, jinak Číně nelze čelit
14. 2. 2022

Langšádlová: Volný pohyb osob potřebuje i věda, jinak Číně nelze čelit

Mělo by se více koordinovat využívání všech evropských kapacit, musíme o kontinentu uvažovat i ve vědě jako o jednom celku. Budeme tak více konkurenceschopní, například vůči Číně, která dynamicky roste.

Celý článek
Senátorský klub ODS a TOP 09: Schválili jsme zákon o mimořádném ředitelském volnu a distanční výuce
3. 2. 2022

Senátoři na dnešní schůzi schválili zákon o mimořádném ředitelském volnu a distanční výuce ve školách. Návrh zákona již dříve schválila jednomyslně Poslanecká sněmovna.

Celý článek
Langšádlová: Se Zemanem se v mnohém neshodnu, spojuje nás vztah k Izraeli. Kampaň vůči Lipavskému je nefér
14. 12. 2021

I společenská potřeba se mění, v tuto chvíli se budeme koukat na to, jestli cíle stanovené v této strategii odpovídají potřebám naší společnosti. Když uvidíme, že nějakou oblast nepokrývá, uděláme v ní úpravy a přehodnotíme ji.