Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace projednala Analýzu stavu českého výzkumu, vývoje a inovací
19. 12. 2022

Za účasti ministryně pro vědu, výzkum a inovace a předsedkyně Rady Heleny Langšádlové se uskutečnilo zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Rada otevřela diskusi k materiálu „Analýza stavu výzkumu, vývoje a inovací ČR a jejich srovnání se zahraničím v roce 2021".

Celý článek
Předsedkyně RVVI Helena Langšádlová předala Ivanu Boháčkovi ocenění za popularizaci vědy a výzkumu
25. 11. 2022

Laureátem ceny za propagaci nebo popularizaci vědy a výzkumu se stal Ivan Boháček, dlouholetý redaktor časopisu Vesmír. Slavnostního předávání se zúčastnila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Langšádlová: Spojení biologického centra a přírodovědecké fakulty je výjimečné
21. 11. 2022

Langšádlová: Spojení biologického centra a přírodovědecké fakulty je výjimečné

Propojení biologického centra Akademie věd a přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity je podle ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové na české úrovni výjimečné. Spolupráci mezi pracovišti a podporu multidisciplinarity považuje za základní principy do budoucna.

Celý článek
TOP 09 představila tři pilíře směřování: prozápadní orientaci, zavedení eura do roku 2030 a ochranu životního prostředí
7. 11. 2022

TOP 09 si na programové konferenci vytyčila jasné programové priority na následující roky v nejdůležitějších oblastech. Během dvou dnů zaznívaly na konferenci s mottem „Vyvést zemi z krize.” názory na energetickou krizi, ruskou invazi na Ukrajinu i klimatické změny.

Ministr Válek se setkal se svým ukrajinským protějškem v Kyjevě
2. 11. 2022

Ministr Válek se setkal se svým ukrajinským protějškem v Kyjevě

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při vládní cestě do Kyjeva jednal se svým ukrajinským protějškem, Viktorem Ljaškem. Zúčastnil se také společného jednání vlád obou zemí i jednání s ukrajinským prezidentem Zelenským.