× Staňte se našimi členy!

Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Růžička: Když stát vsadí na vzdělání

4. 12. 2019
Já jsem byl vždycky zastáncem toho, že se má posilovat všeobecné vzdělávání. Protože nikdo nemůže tvrdit, že ví, co ti, kterým je dnes patnáct, budou dělat za třicet let.

TOP 09: Přidejte se k nám

26. 11. 2019
Přeji si, aby TOP 09 byla atraktivní pro lidi, kteří se zajímají o politické dění, ať už na komunální nebo celorepublikové úrovni.
Číst více

Růžička: Ve školství nejsou finance na modernizování výuky

19. 11. 2019
To znamená, že ne jenom není na platy učitelů, ale není ani na to, aby se výuka modernizovala, není na věci, které já považuji za velmi důležité a vzrůstá podíl neformálního vzdělávání.
Číst více

Pospíšil: Vláda ubírá lidem v době ekonomického růstu

11. 11. 2019
Je to vytahování peněz občanům z kapsy, a jestli to má název poplatek, nebo daň, to už je úplně jedno. Takže 10 miliard ubíráte lidem v době ekonomického růstu, místo abyste daně snižovali.
Číst více

TOP 09: Navrhujeme více peněz na odměny učitelů a žádné populistické slevy na jízdné

5. 11. 2019
„Nabízeli jsme věcné jednání o konkrétních návrzích a vládní koalice místo toho, aby naši nabídku využila, tak flagrantně porušila zákon o jednacím řádu, aby silou prohlasovala zvýšení daní tuto středu.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09