× Pojďte do toho s námi.

Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Maturantům musí být umožněna výuka seminářů i po návratu do škol

21. 11. 2020
Podporujeme proto Asociaci ředitelů gymnázií ČR. Apelujeme na ministerstvo, aby přehodnotilo tyto kroky a umožnilo prezenční výuku maturitních ročníků v obvyklých skupinách.
Číst více

Senátorský klub ODS a TOP 09: Podporujeme distanční výuku i zkoušení na vysokých školách

19. 11. 2020
Senátoři ODS a TOP 09 vyzývají vládu, aby upravila vládní opatření pro obchody tak, aby platilo pro všechny obchodní řetězce, malé prodejny a živnostníky stejně. Upozorňují na situaci v radě ČT, která je velmi znepokojující.
Číst více

TOP 09, ODS a KDU ČSL zveřejnily své podmínky pro eventuální podporu nouzového stavu

19. 11. 2020
Koaliční partneři TOP 09, ODS a KDU-ČSL se shodli na tom, že prodloužení nouzového stavu mohou podpořit pouze za splnění několika podmínek.

Ředitel roku Jan Grulich: Role učitele je naprosto nezastupitelná

13. 11. 2020
Pětačtyřicetiletý Jan Grulich do školy, které nyní řediteluje, chodil jako žák. A přiznává, že v ředitelně, kde má svoji kancelář, před mnoha lety stál a „vyfasoval“ ředitelskou důtku.
Číst více

Růžička: Každý den, kdy děti mohou být ve škole, je dobrý

24. 9. 2020
Myslím si, že každý den, kdy děti mohou být ve škole, je po tom, co jsme zameškali, dobrý. Jsou školy, které mají třetinu tříd v karanténě a pak jsou školy, které mají v karanténě pět nebo dvě tři děti.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09