Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Kania: Máme čtrnáct vzdělávacích politik, školský systém je roztříštěný

8. 1. 2019
Nemá univerzitní tituly, podnikání ve školství vymyslel na páté avenue a úspěch si tvrdě odpracoval. „Kdybych vystudoval školy, nikdy bych takovou ‚hloupost‘ neudělal. Vůbec jsem nevěděl, co všechno se může stát a tak jsem se ničeho nebál. A vyšlo to," říká o budování sítě škol Ondřej Kania.

Růžička: Budoucnost musíme řešit teď

7. 1. 2019
Studenti se ve školách připravují na současná zaměstnání, která ovšem za 20 let z velké části zaniknou, upozorňuje Jiří Růžička, prvním místopředseda Senátu PČR a bývalý ředitel gymnázia Gymnázia Jana Keplera. Problémy českého školství se podle něj řeší pomalu, nebo vůbec.
Číst více

Adamová: Dětské skupiny bychom měli podporovat

10. 9. 2018
Myslím si, že je to skvělé doplnění péče a je důležité, abychom to financování, které případně skončí z evropských fondů, byli schopni nahradit, protože už jich dneska je bezmála tisíc. Bylo by potřeba ještě dalších několik stovek, aby byly schopny pokrýt veškerou poptávku.
Číst více

Vácha: O předškolním vzdělávání si mají rozhodovat rodiče

13. 8. 2018
My zastáváme názor, že o předškolním vzdělávání si mají rozhodovat rodiče, měla by o tom rozhodnout svobodná vůle rodičů, jestli dítě pošlou do školky nebo ne. Tím myslíme i poslední rok předškolního vzdělávání.

Priority TOP 09 pro kvalitnější školství

2. 7. 2018
Různorodost škol, důraz na jazykovou gramotnost, schopnost studentů komunikovat a učit se, ale také dostatek škol a klasických i alternativních školek v místě, kde děti a žáci bydlí. To jsou priority, které u příležitosti konce školního roku představili experti TOP 09.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09