Naše děti budou čelit zcela odlišným výzvám než předešlé generace a škola je na ně musí připravit. Poslední rok ukázal nejen naše slabiny, ale i obrovský potenciál učitelů a žáků. Musíme brát vážně výstrahy, které se zejména v době pandemie ukázaly, a musíme do puntíku využít možnosti, které moderní doba nabízí. Nic z toho se ale neobejde bez velkých investic do školství. Z místa se pohneme jen v případě, pokud poskytneme školám dostatečný materiální základ pro moderní výuku. 

Pokud budou platy učitelů odpovídat náročnosti povolání a budou atraktivní i pro mladé lidi. Pokud budeme ochotni změnit přístup a zbavit se neduhů, které si celý systém nese ještě z minulého režimu. Pokud dětem předáme kompetence, které potřebují pro život v době, která se nikdy v historii neměnila tak rychle jako dnes. Proto je třeba změnit celý přístup, nenutit děti, aby se učily kvůli známkám, ale motivovat je k zájmu o poznávání nových věcí. V tom mohou pomoci také rodiče, kteří by měli mít více možností, jak se podílet na vzdělávání svých potomků. Digitalizace, modernizace školství, nové přístupy a podpora růstu potenciálu nejen žáků a studentů, ale také učitelů a ředitelů škol, to je cesta, kterou se chce vydat TOP 09, a která dovede české školství do 21. století.  Nechceme, aby v Česku přibývalo dělníků, ale chceme vyučit šikovné řemeslníky. 

TOP 09 i z těchto důvodů prosazuje novelu zákona o pedagogických pracovnících. Tento zákon garantuje učitelům důstojné platy i profesní růst. Výše jejich odměn bude díky zákonu v kompetenci ředitelů. Zákon tak učitelům garantuje plat ve výši 130 procent průměrné mzdy a stanovuje jasné podmínky pro učitele „nepedagogy“.

Další postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v kapitole Vzdělaná a kulturní společnost volebního programu 2021.

Ministryně Langšádlová se setkala s mladými vědci z ČVUT
14. 3. 2024

Ministryně Langšádlová se setkala s mladými vědci z ČVUT

V úterý 12. března se uskutečnil v Hrzánském paláci pracovní brunch s mladými úspěšnými vědkyněmi a vědci z Českého vysokého učení technického v Praze, který uspořádala  ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Po obsáhlé diskusi s ministryní pokračoval program tzv. speed-datingem, kde měli badatelé možnost se setkat ve formátu krátkých rozhovorů s novináři a popularizátory vědy. 

Celý článek
Markéta Pekarová Adamová o šrapnelu ve vládě i
29. 2. 2024

Markéta Pekarová Adamová o šrapnelu ve vládě i "faulu" Rakušana

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru se Světlanou Witowskou v pořadu Spotlight mluví o uplynulém jednání premiérů Visegrádské skupiny, jak se staví k pomoci válkou zasažené zemi sami Češi nebo i o vztazích uvnitř vládní koalice.

Celý článek
„Dnešním mladým bych nic takového nepřál,“ sdělil senátor Czernin na konferenci Zločiny komunismu
26. 2. 2024

„Dnešním mladým bych nic takového nepřál,“ sdělil senátor Czernin na konferenci Zločiny komunismu

Pod záštitou místopředsedy Senátu Tomáše Czernina se v Hlavním sále uskutečnila konference pro studenty s názvem „Zločiny komunismu“. Hlavními tématy byly osudy Jana Palacha, Jana Zajíce a jejich následovníků. Studenti a zástupci paměťových organizací diskutovali také o hrůzných událostech po únoru 1948.

Celý článek
Ministryně Langšádlová uspořádala kulatý stůl Rovné příležitosti jako cesta k excelenci
24. 2. 2024

Ministryně Langšádlová uspořádala kulatý stůl Rovné příležitosti jako cesta k excelenci

Ve čtvrtek 22. února se uskutečnil v Hrzánském paláci v Praze kulatý stůl pracovní skupiny Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Lidé ve vědě, který uspořádala ministryně Helena Langšádlová. Cílem odborného setkání bylo vytvořit prostor pro diskusi o aktuálních výzvách a krocích na národní i institucionální úrovni ve sféře rovných příležitostí.

Celý článek
Niedermayer: Prioritou EU má být posílení bezpečnosti a konkurenceschopnosti
23. 2. 2024

Niedermayer: Prioritou EU má být posílení bezpečnosti a konkurenceschopnosti

Posílení bezpečnosti a ochrany hranic, posílení konkurenceschopnosti evropských podniků a také oblast zdravotnictví a ochrany zdraví, zahrnující společné nákupy léků a vytvoření pobídek pro investice. Těmto prioritním oblastem by se měl podle názoru Luďka Niedermayera věnovat Evropský parlament (EP) v nové složení po červnových volbách.

Celý článek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme