Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Anticovid tým: Nesmíme omezovat výuku. Děti se mají vzdělávat, ne být předmětem průzkumu šíření COVIDu
1. 9. 2021

Apelujeme na vládu, aby v žádném případě již nepostupovala cestou plošných uzávěr. Škody způsobené nejen v rámci vzdělávání, ale i psychosociálního vývoje dětí nelze dále prohlubovat.

AntiCovid tým: Školní rok musí začít standardně navzdory covidu
13. 8. 2021

AntiCovid tým: Školní rok musí začít standardně navzdory covidu

Říkáme jasné NE dalšímu plošnému uzavírání škol. Děti patří do lavic a další škody nejen na vzdělávání, ale i sociálních vazbách a zdravém vývoji dětí nesmíme připustit.

Stavební zákon utrpěl v Senátu Waterloo. SPOLU ho nepodpoříme ani v Sněmovně
13. 7. 2021

Stavební zákon utrpěl v Senátu Waterloo. SPOLU ho nepodpoříme ani v Sněmovně

Koalice SPOLU nadále říká jasné NE novému stavebnímu zákonu, který poslancům jednoznačně vrátil Senát. ODS, KDU-ČSL ani TOP 09 nedopustí ani záměr zlikvidovat dětské skupiny.

Celý článek
SPOLU: Vzdělání je naší prioritou! Musíme odstranit covidové dluhy a školy připravit na podzimní výuku
7. 7. 2021

Vzdělání je nejlepší investicí do budoucnosti, a proto na něj klademe v programu koalice SPOLU velký důraz. Žáci se musí naučit kritickému myšlení, finanční gramotnosti a znát moderní dějiny.

Celý článek
AntiCovid tým: Chceme od ministra zdravotnictví slyšet, jak bude přes prázdniny využívat pandemický stav
29. 6. 2021

Na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny chce koalice SPOLU diskutovat o tom, jak hodlá vláda fungovat přes léto s ohledem na nemoc covid-19.