Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

TOP 09 podpoří vyšší ošetřovné a odložení 3. a 4. vlny EET

24. 3. 2020
Sněmovna dnes projedná vládní návrhy zákonů v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na této schůzi předloží dva pozměňovací návrhy Zákona o úpravách v sociálním zabezpečení.
Číst více

Růžička: Trpíme nejvíce tím, že mladí lidé nechtějí učit

2. 3. 2020
Víme, jak málo chodí lidi z pedagogických fakult učit a ono se jim není možné divit, protože to není otázka toho, jaký mám teď plat, ale i jaké mám sociální postavení mezi svými spolužáky z gymnázia.

TOP 09: Věříme, že kolegové vznik komise konečně podpoří

28. 1. 2020
Věřím, že kolegové napříč poslaneckými kluby vznik komise podpoří, jelikož je v zájmu nás všech, ochraňovat demokratické principy.
Číst více

Růžička: Když stát vsadí na vzdělání

4. 12. 2019
Já jsem byl vždycky zastáncem toho, že se má posilovat všeobecné vzdělávání. Protože nikdo nemůže tvrdit, že ví, co ti, kterým je dnes patnáct, budou dělat za třicet let.

TOP 09: Přidejte se k nám

26. 11. 2019
Přeji si, aby TOP 09 byla atraktivní pro lidi, kteří se zajímají o politické dění, ať už na komunální nebo celorepublikové úrovni.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09