Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Pomáháme vědě, přidáváme učitelům a lidem v sociálních službách

12. 12. 2017
TOP 09 navrhne konkrétní změny ve státním rozpočtu na příští rok. Její poslanci chtějí například změnit rozdělování peněz na vědu nebo více peněz pro učitele a pracovníky v sociálních službách.
Číst více

Kalousek: Od montoven musíme přejít k ekonomice nápadů

2. 10. 2017
Musíme přejít od levných montoven k ekonomice nápadů s vysokou přidanou hodnotou lidské práce. To je samozřejmě běh na dlouhou trať a vyžaduje to změnu celé řady politik, nejenom hospodářské, ale i politiky vědy, výzkumu, vzdělávání.
Číst více

Adamová: Kalousek by byl skvělý premiér

25. 9. 2017
Kalousek je nahraditelný, stejně jako každý. Ale věřím, že to vůbec nebudeme muset řešit. Miroslav Kalousek je pro TOP 09 velkým přínosem. Myslím si, že by Kalousek byl skvělý premiér. A i když ho třeba mnozí nemají v lásce, nikdo lepší tu rozhodně není.
Číst více

Adamová: Zajistíme více peněz pro české školství

25. 9. 2017
Během 4 let došlo ke zvýšení počtu státních zaměstnanců přes 30 tisíc, což jsou v rozpočtu miliardové položky. Na jejich platy bylo potřeba přes 37 miliard korun ročně. To jsou priority této vlády. Nikoli peníze do školství a na vysoké školy, které jsou opravdu potřeba.
Číst více

Kalousek: Chceme vládu práva, ne vládu vůdců

9. 9. 2017
Jde o rozhodnutí, zda tu budeme držet masarykovskou demokracii, nebo přejdeme k oligarchii putinovského typu, zda bude platit vláda práva, nebo vláda vůdců.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09