Vzdělání, věda a výzkum

Vzdělání je ta nejlepší investice

Co prosadíme

• Vysokou profesionalitu a s ní související důstojnou, společenskou i příjmovou pozici ředitelů, učitelů, ale i nepedagogických pracovníků.
  • Zvýšení odpovědnosti rodičů za vzdělávání jejich dětí. Odpovědnost školy a rodiny musí být vyvážená.
  • Zavedeme systém půjček a grantů pro uhrazení nákladů na vysokoškolské studium.
  • Vzdělání je nejlepší investice do budoucnosti, a proto umožníme vysokým školám zavést školné.

Co nepřipustíme

• Rezignaci na snahy posílit finanční ohodnocení pracovníků ve školství a prosadit moderní pedagogické postupy.
  • Zbavení odpovědnosti rodičů za výchovu a vzdělávání jejich dětí.
  • Nedovolíme, aby jediný talent ztratil přístup ke vzdělání ze sociálních důvodů.
  • Omezování výdajů na vědu a výzkum.

Vzdělávání, věda a výzkum musí být prioritou, která se jasně odráží v závazném navýšení rozpočtů. Rozvoj vzdělané, samostatné a zodpovědné osobnosti je zárukou rozvoje jedince i celé společnosti. K tomu jsou zapotřebí kvalitní výuka a kvalitní učitelé. Prosadíme proto moderní výukové metody podle principu „méně memorování, více kreativity“ a navýšíme platy učitelů, aby patřili k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Za vzdělání dítěte, zejména předškolní, jsou ale odpovědní i jeho rodiče. Chceme rodičům dát větší zodpovědnost i větší svobodu tím, že zrušíme povinný poslední rok v mateřské škole. Stát by za rodiče neměl rozhodovat, co je pro dítě dobré. A protože je vzdělání investicí do budoucnosti, chceme umožnit vysokým školám zavést školné.

Naše postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Vzdělaná společnost.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu vzdělání, vědy a výzkumu.

Helena Langšádlová: Doktorandy je třeba lépe ohodnotit
19. 9. 2022

Helena Langšádlová: Doktorandy je třeba lépe ohodnotit

Doktorandy je třeba lépe ohodnotit, říká ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Žádoucí je podle ní také uznání studia doktorandů jako pracovní praxe a zavedení mateřské dovolené pro doktorandky.

Celý článek
Platy nelze zvyšovat skokově, prioritou jsou mladí lékaři a nezdravotničtí pracovníci, říká Válek
14. 7. 2022

Ministr Válek chce zvýšit platy nezdravotnickým pracovníkům a mladým lékařům. V rozhovoru pro Zdravotnický deník hovoří dále o valorizaci plateb za státní pojištěnce, jednodenní péči i o tom, proč mu nechybí náměstek pro zdravotní péči.

Celý článek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupil v Evropském parlamentu k prioritám českého předsednictví v Radě EU
12. 7. 2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes představil priority CZ PRES v oblasti zdravotnictví před Výborem pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a zodpověděl dotazy poslanců Evropského parlamentu.

Předsedkyně Sněmovny na Konferenci mládeže: Jste hybateli demokratických změn
11. 7. 2022

Předsedkyně Sněmovny na Konferenci mládeže: Jste hybateli demokratických změn

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na půdě Sněmovny zahájila Konferenci mládeže. Ta je pořádána Fórem občanské společnosti Východního partnerství. Jde o první akci konanou v Poslanecké sněmovně během předsednictví ČR v Radě EU.

Langšádlová: Mám recept, jak z Česka udělat mozkovnu
3. 6. 2022

Langšádlová: Mám recept, jak z Česka udělat mozkovnu

Česká republika musí mít ambici zařadit se mezi evropskou špičku v oblasti excelence, vědy, výzkumu a inovací. Hostem Ptám se já byla ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová.