Soudnictví - justice

Český právní systém představuje nepřehlednou a rozsáhlou směsici převážně regulačních a sankčních předpisů, postihujících takřka veškeré možné oblasti lidského jednání. V praxi již vlastně není možné, aby se kdokoliv bezchybně orientoval v celém právním řádu a měl o něm dokonalý přehled, a to včetně odborníků a profesionálů. Jednou z příčin tohoto stavu je mylná domněnka, že každý negativně vnímaný jev lze vyřešit zákonem. Proto zrušíme zbytečné předpisy a povinnosti. Zbytečné povinnosti jsou zejména takové, které zatěžují adresáty bez zjevného pozitivního účinku pro stát a jeho občany a pouze zaměstnávají nadbytečný úřednický aparát.

Rozbujení právního řádu bude zabráněno dodržováním pravidla, že s každou novou regulací dojde ke zrušení alespoň jedné stávající.

Naše postoje k soudnictví a justici a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu soudnictví - justice.

Plíšek: Za úniky z vyšetřovacích spisů je odpovědná vláda

19. 7. 2017
Kdyby vláda a ministr spravedlnosti, kteří za to mají politickou odpovědnost, udělali jasná opatření, ať už v působnosti státního zastupitelství, aby se dnes a denně na běžícím pásu nezveřejňovaly závažné informace z živých vyšetřovacích kauz, nemusely by komise existovat.
Číst více

Plíšek: Stát musí zajistit nezbytný servis pro podnikatele

12. 7. 2017
Říká se, že nejhorší je neříci jasně, co chci, a přitom to tvrdě vyžadovat. Tak se dnes chová stát k českým podnikatelům. Přitom logika by velela přesně stanovit vše, co je nutné, srozumitelně to zveřejnit, a teprve pak to v minimálním počtu kontrol vyžadovat.
Číst více

Plíšek: Výjimky z registru smluv jsou nepřijatelné

27. 6. 2017
Ze Senátu máme vrácenou poslaneckou novelu. Dodnes jsme o ní nehlasovali, což je snad poprvé, kdy jsme se nevyjádřili ve sněmovně k verzi, která se vrátila ze Senátu. Hlavní ale je, že odmítáme nové výjimky z registru smluv.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09