Soudnictví - justice

Český právní systém představuje nepřehlednou a rozsáhlou směsici převážně regulačních a sankčních předpisů, postihujících takřka veškeré možné oblasti lidského jednání. V praxi již vlastně není možné, aby se kdokoliv bezchybně orientoval v celém právním řádu a měl o něm dokonalý přehled, a to včetně odborníků a profesionálů. Jednou z příčin tohoto stavu je mylná domněnka, že každý negativně vnímaný jev lze vyřešit zákonem. Proto zrušíme zbytečné předpisy a povinnosti. Zbytečné povinnosti jsou zejména takové, které zatěžují adresáty bez zjevného pozitivního účinku pro stát a jeho občany a pouze zaměstnávají nadbytečný úřednický aparát.

Rozbujení právního řádu bude zabráněno dodržováním pravidla, že s každou novou regulací dojde ke zrušení alespoň jedné stávající.

Naše postoje k soudnictví a justici a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu soudnictví - justice.

Pospíšil: Soudy mají konat neodkladně

22. 9. 2017
Vnímám to tak, že žaloba na soudkyni z kauzy Jany Nečasové měla být podána dříve a konečné slovo tam budou mít soudci. Trošku mě překvapuje jiná věc, že předseda městského soudu, který má pravomoc podat kárnou žalobu, tvrdí, že už měsíce tu kauzu zkoumá.

Kalousek: S ANO ani KSČM nelze spolupracovat, pouze bojovat

19. 9. 2017
Za TOP 09 říkám, že je pro nás nemyslitelné, abychom měli vládní spolupráci se dvěma subjekty, které chtějí mnohem autokratičtější systém správy země, než je parlamentní demokracie, a to jsou bezpochyby komunisté a hnutí ANO.

Plíšek: (Ne)závislí na státu

18. 9. 2017
Pokud si občan zvykne na pravidelnou pomoc státu a přestane být odpovědný sám za sebe, stagnuje. Podobně začínající živnostník. Nechce záviset na státu, a přesto v základních informacích a službách závislý je.

Pospíšil: EP přijímá usnesení, které se dotýká i Babiše

14. 9. 2017
Evropský parlament bude hlasovat o zprávě o odpovědnosti, transparentnosti a integritě v orgánech EU. Zpráva vyzývá ke změně pravidel lobbování, definice střetu zájmů v rámci Evropského parlamentu, zvýšení transparentnosti v rámci evropských institucí.
Číst více

Plíšek: Musíme zamezit únikům z policejních spisů

14. 9. 2017
Vadí mi, že se v některých médiích objevují citlivé informace z vyšetřovacích spisů bez konkrétního jmenování zdrojů. Tento způsob informování může být zavádějící, protože není zřejmé, kdo novináři informaci dal.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09