Soudnictví - justice

Co prosadíme

• Zrušení zbytečných regulací. Za každou novou regulaci zrušíme alespoň jednu stávající.
  • Posílení kárné odpovědnosti soudců a státních zástupců.
  • Posílení odpovědnosti státu za nezákonně udělené pokuty.
  • Vytvoření informačního systému obsahujícího seznam povinností pro podnikatele.
  • Zrychlení soudního řízení zavedením závazných lhůt pro vydávání soudních rozhodnutí, zejména v rodinném, obchodním a občanském právu.

Co nepřipustíme

• Nebudeme navrhovat ani schvalovat zbytečné regulace.
  • Nebudeme navrhovat ani schvalovat zákony odporující demokratickému právnímu státu.
  • Nedopustíme, aby se stát choval k občanovi jako vrchnost.
  • Zpochybnění systému zastupitelské parlamentní demokracie.
  • Posilování práv dlužníků na úkor věřitelů.

Důvěra občanů ve spravedlnost stojí na srozumitelnosti zákonů, vymahatelnosti práva a transparentním rozhodování soudů. Současný český právní systém však představuje nepřehlednou a rozsáhlou směsici převážně regulačních a sankčních předpisů, ve kterých se nevyznají ani odborníci. Proto zrušíme zbytečné předpisy a budeme rozbujení právního řádu bránit pravidlem, že za každou novou regulaci zrušíme alespoň jednu stávající. Prioritou je zrychlení práce soudů a zvýšení kárné odpovědnosti soudců a žalobců. Za naprosto klíčové považujeme, aby k ústavním změnám docházelo pouze výjimečně a teprve po důkladné debatě s odbornou i laickou veřejností.

Naše postoje k soudnictví a justici a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Další potřebné informace a vize do budoucna se dočtete i v příslušné kapitole naší VIZE 2030Moderní stát.

Níže najdete nejvýznamnější články k tématu soudnictví - justice.

Kysela: Referendum může rozbít náš ústavní systém

14. 2. 2018
Buď je to obava politiků rozhodnout, tudíž hledají někoho, na koho by tu odpovědnost přenesli, anebo je to snaha se vlichotit do přízně voličů, vyhranit je vůči establishmentu, vyhranit je vůči elitám a na tom získávat body.

Chceme spravedlivější Česko

13. 2. 2018
Poslanci TOP 09 předloží trojici zákonů, která přinese spravedlivější přístup státu ke studentům, matkám a dalším občanům. Stát by měl být férový, ať už se to týká daní, výhod nebo vztahu svých zaměstnanců vůči občanům. To se jako TOP 09 snažíme měnit, říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Pospíšil: Za TOP 09 chtějí do Senátu kandidovat zajímavé osobnosti

5. 2. 2018
TOP 09 má tu výhodu, že je konsolidovaná, že nemá žádné vnitřní spory. Máme od voleb 500 nových přihlášek. Je zájem stavit kandidátky. TOP 09 začíná znovu nabírat dech. Sám vidím, jak je důležité, když vede strana vnitřní debaty nad programem a nad konkrétními návrhy zákonů.
Číst více

Nejvyšší státní zástupce musí být nezávislý na politice

23. 1. 2018
Základním předpokladem pro to, abychom žili v právním státě, je nezávislá justice. TOP 09 reaguje na tvrzení premiéra z hnutí ANO, že je možné si v České republice objednat trestní stíhání.
Číst více

Pospíšil: Státní zástupci nepatří do holdingu

10. 1. 2018
Zásadní zpráva, která dnes tak nějak ve stínu OLAFu a dalšího zapadla. Ministr Robert Pelikán se chystá předložit nový zákon o státním zastupitelství, podle kterého by jak on sám říká došlo k přesoutěžení všech vedoucích státních zástupců.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09