Soudnictví - justice

Český právní systém představuje nepřehlednou a rozsáhlou směsici převážně regulačních a sankčních předpisů, postihujících takřka veškeré možné oblasti lidského jednání. V praxi již vlastně není možné, aby se kdokoliv bezchybně orientoval v celém právním řádu a měl o něm dokonalý přehled, a to včetně odborníků a profesionálů. Jednou z příčin tohoto stavu je mylná domněnka, že každý negativně vnímaný jev lze vyřešit zákonem. Proto zrušíme zbytečné předpisy a povinnosti. Zbytečné povinnosti jsou zejména takové, které zatěžují adresáty bez zjevného pozitivního účinku pro stát a jeho občany a pouze zaměstnávají nadbytečný úřednický aparát.

Rozbujení právního řádu bude zabráněno dodržováním pravidla, že s každou novou regulací dojde ke zrušení alespoň jedné stávající.

Naše postoje k soudnictví a justici a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2017. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu soudnictví - justice.

Plíšek: Úniky ze spisů jsou dnes smutným fenoménem

24. 8. 2017
Zadání ze strany sněmovny je, že máme řešit neoprávněné úniky z vyšetřovacích spisů. To je smutný fenomén dneška. Komise nemůže zjišťovat způsob pořízení nahrávky, na druhou stranu máme v rukou výsledek šetření policie.

Ministr Pelikán se chová jako podnikový právník Agrofertu

22. 8. 2017
Jako ministr bych si nikdy takové výroky nedovolil. Pan ministr se chová jako podnikový právník Agrofertu, nikoliv jako hlava justice, která má ztělesňovat nestrannost, objektivitu a zákonnost orgánů činných v trestním řízení.

Plíšek: Ministr Pelikán vzdoruje vyšetřovací komisi

22. 8. 2017
Komise má nějaké zadání od Poslanecké sněmovny. Nějak se jmenuje. Šetří úniky informací z živých vyšetřovacích spisů a jejich možné zneužití k diskreditaci politické konkurence nebo k destabilizaci demokratického právního řádu.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09