Za základ demokratické společnosti pokládáme názorovou pluralitu a právo na svobodu projevu. Budeme rozhodně bránit jejich svévolnému omezování ve veřejném i digitálním prostoru.

Budeme důsledně chránit práva účastníků soudních řízení, neboť soudní moc je v první řadě službou spravedlnosti a občanům. Státní zástupce například musí odpovídat za zachování principu presumpce neviny v přípravném řízení. Hromadná řízení mají zase zajistit společný postup těch, kteří mají zájem se domáhat svých práv, nikoli výdělek za jejich zastupování.

Naše země potřebuje konzervativní přístup k Ústavě ČR a Listině základních práv a svobod. Ústava musí být garancí demokratického vývoje naší země a garancí ochrany hodnot, na kterých stojí naše civilizace. K případným změnám ústavních zákonů budeme přistupovat s patřičným respektem. V neposlední řadě zajistíme větší provázanost českých zákonů včetně vztahů k evropské normotvorbě.

Postoje k soudnictví a spravedlnosti a návrhy řešení naleznete v plné šíři v kapitole Reforma státu a práva volebního programu 2021.

Benefity pro pacienty a zkrácení doby oddlužení. Senátoři TOP 09 se podepsali pod důležité zákony
11. 7. 2024

Změny v souvislosti s elektronizací zdravotnictví, zdravotnická dokumentace a telemedicína nebo vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o úpadku a způsobech jeho řešení. I tyto návrhy zákonů zařadil Senát k projednání na své v pořadí 26. schůzi. Na jejich schválení se svými hlasy podíleli i senátoři za TOP 09.

Koalice SPOLU: Média veřejné služby potřebují udržitelný systém financování
10. 7. 2024

Koalice SPOLU: Média veřejné služby potřebují udržitelný systém financování

Během tohoto týdne čekají poslance také dvě mimořádné schůze – ve středu k novelám zákonů o audiovizi a o spotřebních daních a ve čtvrtek k velké mediální novele. Ta počítá se zvýšením koncesionářských poplatků – televizního o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasového o deset korun na 55 korun měsíčně.

Celý článek
Senátoři TOPky vyslovili souhlas se jmenováním soudců Ústavního soudu. Ruku zvedli také pro senátní návrh na udělení nebo propůjčení státních vyznamenání
20. 6. 2024

Na programu 25. schůze Senátu Parlamentu České republiky se jeho členové věnovali schválení návrhů na udělení státních vyznamenání. Hlavním bodem jednání pak bylo vyslovení souhlasu s jmenováním soudců Ústavního soudu na žádost prezidenta republiky Petra Pavla. Tento návrh i další body jednání prošly i díky hlasům senátorů za TOP 09.

Celý článek
Senátoři TOPky prosazují důležité změny. Redefinice znásilnění, ochrana nejkvalitnější zemědělské půdy i lepší dostupnost zubních lékařů prošly našimi hlasy
30. 5. 2024

Senátoři se na své 24. schůzi věnovali podmínkám získání způsobilosti k výkonu lékařské praxe, ochraně nejkvalitnější zemědělské půdy nebo novele trestního zákoníku, jehož součástí je redefinice znásilnění. I pro tyto body zvedli ruku zákonodárci za TOP 09.

Celý článek
„Dnešním mladým bych nic takového nepřál,“ sdělil senátor Czernin na konferenci Zločiny komunismu
26. 2. 2024

Pod záštitou místopředsedy Senátu Tomáše Czernina se v Hlavním sále uskutečnila konference pro studenty s názvem „Zločiny komunismu“. Hlavními tématy byly osudy Jana Palacha, Jana Zajíce a jejich následovníků. Studenti a zástupci paměťových organizací diskutovali také o hrůzných událostech po únoru 1948.