České předsednictví jasně ukázalo, že už se před totalitními mocnostmi z východu sklánět nebudeme. V mezinárodních vztazích máme opět rovná záda. Naším úkolem však zůstává jednat takovým způsobem, abychom i nadále zůstali respektovaným členem Evropské unie i NATO.

Česká zahraniční politika bude pevná, předvídatelná a srozumitelná. Musí být jasné, že se opírá o základní struktury Evropské unie a NATO. Je třeba posilovat regionální vazby, a to zejména na Německo, Slavkovský formát či Pobaltí spíše než na země Visegradské čtyřky. Tento spolek by měl v současné situaci naopak znovu definovat své cíle a v nejlepším případě se zevnitř přestavět, protože v současné chvíli Česku neumí přinést užitek, který se od něj očekával.

Přes překážky se hůř sprintuje. Absence eura hází českým firmám a rychlému růstu ekonomiky klacky pod nohy. A přínos by měl i pro fyzické osoby, třeba díky půjčkám a hypotékám s lepší sazbou. Proto chceme zrychlit jeho zavedení tak, aby tato konkurenční nevýhoda zmizela nejpozději v roce 2030.

Další naše postoje a návrhy k Evropské unii naleznete v programových materiálech Myslíme na budoucnost a Česko musí zrychlit.

Niedermayer: Prioritou EU má být posílení bezpečnosti a konkurenceschopnosti
23. 2. 2024

Niedermayer: Prioritou EU má být posílení bezpečnosti a konkurenceschopnosti

Posílení bezpečnosti a ochrany hranic, posílení konkurenceschopnosti evropských podniků a také oblast zdravotnictví a ochrany zdraví, zahrnující společné nákupy léků a vytvoření pobídek pro investice. Těmto prioritním oblastem by se měl podle názoru Luďka Niedermayera věnovat Evropský parlament (EP) v nové složení po červnových volbách.

Celý článek
Markéta Pekarová Adamová: Riziko babišismu neskončilo, je ještě naléhavější než kdy předtím
20. 2. 2024

Hnutí ANO ztrácí veškerý ostych a připravuje si půdu pro velkou radikalizaci společnosti. Dělá pro to maximum. Není to u nich novinka, podobné tendence jsme viděli před prezidentskou volbou v kampani Andreje Babiše. Říká v rozhovoru pro FORUM 24+ předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Celý článek
Kolář: Ruské majetky v Česku jsou hrozba a mají se vyvlastnit. Peníze z kompenzací by mohly jít Ukrajině
20. 2. 2024

Poslanec za TOP 09 Ondřej Kolář spolu s bývalými diplomaty Vladimírem Votápkem a Michalem Žantovským připravili návrh zákona, který by umožnil vyvlastnit nemovitosti cizích států v České republice, pokud tyto státy znamenají bezpečnostní hrozbu.

Niedermayer: Spěch po česku aneb „Ne“ na hliněných nohách

Niedermayer: Spěch po česku aneb „Ne“ na hliněných nohách

V květnu uběhne 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Ušli jsme dlouhou cestu, na které se nám mnoho věcí podařilo, a postupně jsme se zařadili do skupiny zemí, kam ostatně nejen hodnotami, ale i geografií patříme. Rozebírá v komentáří náš lídr do evrospkých voleb a europoslanec Luděk Niedermayer.

Vláda udělala další krok k euru. Pekarová Adamová určila konkrétní termín
14. 2. 2024

Vláda udělala další krok k euru. Pekarová Adamová určila konkrétní termín

Vláda ve středu projednávala přijetí eura. Do konce října má Národní ekonomická rada vlády (NERV) vypracovat hodnocení přínosů a rizik přistoupení do kurzovního systému ERM II. TOP 09 chce podle šéfky strany a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové euro přijmout do roku 2030.