Radoměřská: Koupi Jindřišské věže si Praha 1 nemůže dovolit

7. 12. 2022

(přepis rozhovoru pro ČT24)

Jindřišská věž, kterou prodává pražské arcibiskupství, je na území Prahy 1. Je možné, že by ji odkoupila vaše městská část nebo hlavní město?

Pro nás by to samozřejmě byla ideální varianta. Tak nákladnou koupi si ale bohužel asi nemůžeme dovolit, byť o tom bude rozhodovat teprve zastupitelstvo. Hlavní město má samozřejmě mnohem větší prostředky a možnosti. Nicméně si dokážu dobře představit, že by městská část objekt měla v péči a spravovala, podobně jako mnoho jiných nemovitostí.

O prodeji věže jste dříve řekla: „Pokud žádají takto vysokou cenu, padá i otázka, k čemu církev potřebuje takový majetek.“ Jako kdybyste tam cítila nějakou čertovinu.

Takhle to vyjádření míněno nebylo. Je samozřejmě pravda, že církev je vždy velmi pečlivě zkoumána a vždy je na ni kladen mnohem větší požadavek mravnosti i v rámci obchodního jednání. To je pochopitelné a je to tak, myslím, zcela v pořádku. Na druhou stranu se domnívám, že prodat cokoli nejvyšší nabídce není ve finále nic nemravného.

Vystudovala jste teologii a v minulosti jste pracovala jako kastelánka, takže k této problematice máte blízko. Jak na vás tedy současná majetková strategie církve působí?

Ta strategie mi přijde naprosto relevantní pro současnou dobu. Majetky, které církev měla, spravovala a shromažďovala, byly vždy podloženy velkými majetky, které také vynášely peníze. Například ještě před 1. pozemkovou reformou to byly velké pozemkové majetky, které dovolovaly církvi udržovat si i takto nákladné majetky. Pokud se chce věnovat duchovní službě, ke které je ze své podstaty určena, tak se majetků zbavuje, aby neměla tu zátěž. V tom smyslu je současná strategie v pořádku.

Nejsme tady v situaci, která možná ukazuje na to, že církevní restituce mohly být udělány jinak a lépe? Církvi se vrátily majetky, ale moc se neřešilo, co bude poté, až církev nebude od státu nic dostávat. Nemohlo to být nějak jinak?

Restituce tak, jak byla nastavena, byla nastavena správně. Církev dostala zpátky to, co jí náleželo, ač můžeme debatovat, že to zdaleka nebylo všechno a zdaleka ne v kvalitě, ve které to bylo zabaveno. Na církvi teď v rámci přechodné doby až do roku 2030 je se s tím popasovat tak, aby byla finančně soběstačná. A to jsou právě ty kroky, které teď církev dělá.

Zdroj: Česká televize, Události, komentáře, 5.12.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme