České předsednictví jasně ukázalo, že už se před totalitními mocnostmi z východu sklánět nebudeme. V mezinárodních vztazích máme opět rovná záda. Naším úkolem však zůstává jednat takovým způsobem, abychom i nadále zůstali respektovaným členem Evropské unie i NATO.

Česká zahraniční politika bude pevná, předvídatelná a srozumitelná. Musí být jasné, že se opírá o základní struktury Evropské unie a NATO. Je třeba posilovat regionální vazby, a to zejména na Německo, Slavkovský formát či Pobaltí spíše než na země Visegradské čtyřky. Tento spolek by měl v současné situaci naopak znovu definovat své cíle a v nejlepším případě se zevnitř přestavět, protože v současné chvíli Česku neumí přinést užitek, který se od něj očekával.

Přes překážky se hůř sprintuje. Absence eura hází českým firmám a rychlému růstu ekonomiky klacky pod nohy. A přínos by měl i pro fyzické osoby, třeba díky půjčkám a hypotékám s lepší sazbou. Proto chceme zrychlit jeho zavedení tak, aby tato konkurenční nevýhoda zmizela nejpozději v roce 2030.

Další naše postoje a návrhy k Evropské unii naleznete v programových materiálech Myslíme na budoucnost a Česko musí zrychlit.

Markéta Pekarová Adamová: Riziko babišismu neskončilo, je ještě naléhavější než kdy předtím
20. 2. 2024

Hnutí ANO ztrácí veškerý ostych a připravuje si půdu pro velkou radikalizaci společnosti. Dělá pro to maximum. Není to u nich novinka, podobné tendence jsme viděli před prezidentskou volbou v kampani Andreje Babiše. Říká v rozhovoru pro FORUM 24+ předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Celý článek
Kolář: Ruské majetky v Česku jsou hrozba a mají se vyvlastnit. Peníze z kompenzací by mohly jít Ukrajině
20. 2. 2024

Poslanec za TOP 09 Ondřej Kolář spolu s bývalými diplomaty Vladimírem Votápkem a Michalem Žantovským připravili návrh zákona, který by umožnil vyvlastnit nemovitosti cizích států v České republice, pokud tyto státy znamenají bezpečnostní hrozbu.

Niedermayer: Spěch po česku aneb „Ne“ na hliněných nohách

Niedermayer: Spěch po česku aneb „Ne“ na hliněných nohách

V květnu uběhne 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Ušli jsme dlouhou cestu, na které se nám mnoho věcí podařilo, a postupně jsme se zařadili do skupiny zemí, kam ostatně nejen hodnotami, ale i geografií patříme. Rozebírá v komentáří náš lídr do evrospkých voleb a europoslanec Luděk Niedermayer.

Vláda udělala další krok k euru. Pekarová Adamová určila konkrétní termín
14. 2. 2024

Vláda udělala další krok k euru. Pekarová Adamová určila konkrétní termín

Vláda ve středu projednávala přijetí eura. Do konce října má Národní ekonomická rada vlády (NERV) vypracovat hodnocení přínosů a rizik přistoupení do kurzovního systému ERM II. TOP 09 chce podle šéfky strany a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové euro přijmout do roku 2030.

Celý článek
Bezpečná Evropa, silnější Česko. Koalice SPOLU představila hlavní témata úvodní části kampaně
5. 2. 2024

„Bezpečná Evropa, silnější Česko“ – to jsou hlavní témata úvodní části kampaně SPOLU do Evropského parlamentu. Zároveň také zásadní priority, které bude koalice v Evropě prosazovat. Zajistit bezpečí našich občanů, omezit byrokracii pro naše podnikatele a posílit vliv naší země v Evropské unii.