České předsednictví jasně ukázalo, že už se před totalitními mocnostmi z východu sklánět nebudeme. V mezinárodních vztazích máme opět rovná záda. Naším úkolem však zůstává jednat takovým způsobem, abychom i nadále zůstali respektovaným členem Evropské unie i NATO.

Česká zahraniční politika bude pevná, předvídatelná a srozumitelná. Musí být jasné, že se opírá o základní struktury Evropské unie a NATO. Je třeba posilovat regionální vazby, a to zejména na Německo, Slavkovský formát či Pobaltí spíše než na země Visegradské čtyřky. Tento spolek by měl v současné situaci naopak znovu definovat své cíle a v nejlepším případě se zevnitř přestavět, protože v současné chvíli Česku neumí přinést užitek, který se od něj očekával.

Přes překážky se hůř sprintuje. Absence eura hází českým firmám a rychlému růstu ekonomiky klacky pod nohy. A přínos by měl i pro fyzické osoby, třeba díky půjčkám a hypotékám s lepší sazbou. Proto chceme zrychlit jeho zavedení tak, aby tato konkurenční nevýhoda zmizela nejpozději v roce 2030.

Máme volební program koalice SPOLU do Evropského parlamentu 2024 Bezpečná Evropa – Silnější Česko.

Další naše postoje a návrhy k Evropské unii naleznete v programových materiálech Myslíme na budoucnost a Česko musí zrychlit.

Spolu je jediným vyzyvatelem ANO, říká Pekarová. Piráti a STAN nám po volbách nekoukali na záda
21. 6. 2024

Koalice Spolu je jediným skutečným vyzyvatelem nejsilnějšího opozičního hnutí ANO, myslí si předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Podle ní výsledky evropských voleb skončily tak, že STAN ani Piráti nekoukají koalici její strany, ODS a lidovci „na záda“. Zároveň ji ovšem zamrzelo, že rozdíl mezi vítězným ANO a druhou koalicí Spolu nebyl nakonec menší.

Celý článek
Volby podle Niedermayera opanovala témata, která s europarlamentem úplně nesouvisí
16. 6. 2024

V Evropském parlamentu (EP) má za sebou už deset let a před sebou dalších pět. Po opětovném zvolení Luděk Niedermayer v Interview ČT24 uvedl, že volby do EP podle něj opanovala témata, která s europarlamentem úplně nesouvisí. Anebo nejsou těmi, která budou hýbat evropskou politikou. Na mysli měl témata spalovacích motorů a elektromobilů.

Z radnice v Bubenči až do Bruselu. Stojíme na prahu nové éry, říká Kolář
13. 6. 2024

Z radnice v Bubenči až do Bruselu. Stojíme na prahu nové éry, říká Kolář

Dvě volební období stál v čele radnice Prahy 6. Jím vedené zastupitelstvo rozhodlo v roce 2019 o odstranění sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Bubenči. Po necelých třech letech v Poslanecké sněmovně teď Ondřej Kolář míří do Bruselu jako nový europoslanec. „Evropa musí mít velmocenské ambice,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Celý článek
V koalici Spolu změny neplánujeme. Jsme jediná alternativa proti slovenskému scénáři, tvrdí Pekarová
12. 6. 2024

V koalici Spolu změny neplánujeme. Jsme jediná alternativa proti slovenskému scénáři, tvrdí Pekarová

Neztrácí TOP 09 v koalici svoji identitu? „Koalice Spolu je za mě jednoznačně funkční projekt, nejenom na jedny volby. Už jsme vyhráli nejen sněmovní volby, ale i senátní a v koalici Spolu budeme pokračovat,“ říká předsedkyně TOP 09 i Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Celý článek
Niedermayer: Pro zrušení zákazu spalovacích motorů by v Evropě musela být většina. Nevím, jak to chtějí zařídit
11. 6. 2024

„Volby skončily překvapením či určitým otřesem v některých velkých zemích, ale zajímavé je, že složení parlamentu podle politických skupin se mění relativně málo,“ podotýká Luděk Niedermayer, který svůj mandát v Evropském parlamentu letos obhájil už podruhé v řadě.