České předsednictví jasně ukázalo, že už se před totalitními mocnostmi z východu sklánět nebudeme. V mezinárodních vztazích máme opět rovná záda. Naším úkolem však zůstává jednat takovým způsobem, abychom i nadále zůstali respektovaným členem Evropské unie i NATO.

Česká zahraniční politika bude pevná, předvídatelná a srozumitelná. Musí být jasné, že se opírá o základní struktury Evropské unie a NATO. Je třeba posilovat regionální vazby, a to zejména na Německo, Slavkovský formát či Pobaltí spíše než na země Visegradské čtyřky. Tento spolek by měl v současné situaci naopak znovu definovat své cíle a v nejlepším případě se zevnitř přestavět, protože v současné chvíli Česku neumí přinést užitek, který se od něj očekával.

Přes překážky se hůř sprintuje. Absence eura hází českým firmám a rychlému růstu ekonomiky klacky pod nohy. A přínos by měl i pro fyzické osoby, třeba díky půjčkám a hypotékám s lepší sazbou. Proto chceme zrychlit jeho zavedení tak, aby tato konkurenční nevýhoda zmizela nejpozději v roce 2030.

Máme volební program koalice SPOLU do Evropského parlamentu 2024 Bezpečná Evropa – Silnější Česko.

Další naše postoje a návrhy k Evropské unii naleznete v programových materiálech Myslíme na budoucnost a Česko musí zrychlit.

V koalici Spolu změny neplánujeme. Jsme jediná alternativa proti slovenskému scénáři, tvrdí Pekarová
12. 6. 2024

V koalici Spolu změny neplánujeme. Jsme jediná alternativa proti slovenskému scénáři, tvrdí Pekarová

Celý článek
Niedermayer: Pro zrušení zákazu spalovacích motorů by v Evropě musela být většina. Nevím, jak to chtějí zařídit
11. 6. 2024

V jednom ohledu dopadly volby do Evropského parlamentu v Česku tak, jako skoro vždycky – tedy jinak, než napovídaly předvolební průzkumy. „Volby skončily překvapením či určitým otřesem v některých velkých zemích, ale zajímavé je, že složení parlamentu podle politických skupin se mění relativně málo,“ podotýká Luděk Niedermayer, který svůj mandát v Evropském parlamentu letos obhájil už podruhé v řadě.

Celý článek
Jedině spolu teď máme opravdovou šanci vyhrát! Koalice SPOLU uzavřela kampaň do Evropského parlamentu společnou grilovačkou v pražské Grébovce
6. 6. 2024

Všech 14 krajů. Přes 40 000 najetých kilometrů. 132 navštívených měst a vesnic. 178 navštívených firem a podniků. 3 500 vydaných porcí jídla na společných grilovačkách. 10 000 rozdaných balónků. 257 pohlazených zvířátek. 754 podaných rukou. To byla úspěšná kampaň SPOLU do Evropského parlamentu v číslech. Jdeme do finále a jedině SPOLU teď máme opravdovou šanci vyhrát!

Celý článek
Revize Green Dealu? Když někde ze snížení emisí ubereme, jinde musíme přidat, jinak to nejde, říká Niedermayer
4. 6. 2024

Příslib zrušení nebo alespoň podstatných změn tak zvané „Zelené dohody“ patří u většiny politiků k téměř k povinné součásti volební kampaně do Evropského parlamentu. Není proto od věci vysvětlit, jak to s tímto „plánem“ je.

Celý článek
Niedermayer: Koalice SPOLU nabízí vysokou kompetenci, výsledky a renomé v Evropském parlamentu
31. 5. 2024

Koalice SPOLU nabízí vysokou kompetenci, výsledky a renomé v Evropském parlamentu.