České předsednictví jasně ukázalo, že už se před totalitními mocnostmi z východu sklánět nebudeme. V mezinárodních vztazích máme opět rovná záda. Naším úkolem však zůstává jednat takovým způsobem, abychom i nadále zůstali respektovaným členem Evropské unie i NATO.

Česká zahraniční politika bude pevná, předvídatelná a srozumitelná. Musí být jasné, že se opírá o základní struktury Evropské unie a NATO. Je třeba posilovat regionální vazby, a to zejména na Německo, Slavkovský formát či Pobaltí spíše než na země Visegradské čtyřky. Tento spolek by měl v současné situaci naopak znovu definovat své cíle a v nejlepším případě se zevnitř přestavět, protože v současné chvíli Česku neumí přinést užitek, který se od něj očekával.

Přes překážky se hůř sprintuje. Absence eura hází českým firmám a rychlému růstu ekonomiky klacky pod nohy. A přínos by měl i pro fyzické osoby, třeba díky půjčkám a hypotékám s lepší sazbou. Proto chceme zrychlit jeho zavedení tak, aby tato konkurenční nevýhoda zmizela nejpozději v roce 2030.

Máme volební program koalice SPOLU do Evropského parlamentu 2024 Bezpečná Evropa – Silnější Česko.

Další naše postoje a návrhy k Evropské unii naleznete v programových materiálech Myslíme na budoucnost a Česko musí zrychlit.

Volby podle Niedermayera opanovala témata, která s europarlamentem úplně nesouvisí
16. 6. 2024

V Evropském parlamentu (EP) má za sebou už deset let a před sebou dalších pět. Po opětovném zvolení Luděk Niedermayer v Interview ČT24 uvedl, že volby do EP podle něj opanovala témata, která s europarlamentem úplně nesouvisí. Anebo nejsou těmi, která budou hýbat evropskou politikou. Na mysli měl témata spalovacích motorů a elektromobilů.

Z radnice v Bubenči až do Bruselu. Stojíme na prahu nové éry, říká Kolář
13. 6. 2024

Z radnice v Bubenči až do Bruselu. Stojíme na prahu nové éry, říká Kolář

Dvě volební období stál v čele radnice Prahy 6. Jím vedené zastupitelstvo rozhodlo v roce 2019 o odstranění sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Bubenči. Po necelých třech letech v Poslanecké sněmovně teď Ondřej Kolář míří do Bruselu jako nový europoslanec. „Evropa musí mít velmocenské ambice,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Celý článek
V koalici Spolu změny neplánujeme. Jsme jediná alternativa proti slovenskému scénáři, tvrdí Pekarová
12. 6. 2024

V koalici Spolu změny neplánujeme. Jsme jediná alternativa proti slovenskému scénáři, tvrdí Pekarová

Neztrácí TOP 09 v koalici svoji identitu? „Koalice Spolu je za mě jednoznačně funkční projekt, nejenom na jedny volby. Už jsme vyhráli nejen sněmovní volby, ale i senátní a v koalici Spolu budeme pokračovat,“ říká předsedkyně TOP 09 i Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Celý článek
Niedermayer: Pro zrušení zákazu spalovacích motorů by v Evropě musela být většina. Nevím, jak to chtějí zařídit
11. 6. 2024

„Volby skončily překvapením či určitým otřesem v některých velkých zemích, ale zajímavé je, že složení parlamentu podle politických skupin se mění relativně málo,“ podotýká Luděk Niedermayer, který svůj mandát v Evropském parlamentu letos obhájil už podruhé v řadě.

Celý článek
Jedině spolu teď máme opravdovou šanci vyhrát! Koalice SPOLU uzavřela kampaň do Evropského parlamentu společnou grilovačkou v pražské Grébovce
6. 6. 2024

Všech 14 krajů. Přes 40 000 najetých kilometrů. 132 navštívených měst a vesnic. 178 navštívených firem a podniků. 3 500 vydaných porcí jídla na společných grilovačkách. 10 000 rozdaných balónků. 257 pohlazených zvířátek. 754 podaných rukou. To byla úspěšná kampaň SPOLU do Evropského parlamentu v číslech. Jdeme do finále a jedině SPOLU teď máme opravdovou šanci vyhrát!