Volby 2010 do zastupitelstev obcí

pátek 15. a sobota 16. října

Jak hlasovat ve volbách do zastupitelstva

Podzimní komunální volby rozhodnou o tom, kdo bude spravovat Vaši obec v následujících čtyřech letech. Volič muže vybírat své zastupitele mezi všemi kandidátkami. Jak je to možné? Každý volič obdrží jen jediný volební lístek, na kterém však budou uvedeny všechny kandidující volební strany. Muže pak volit buď jednotlivou stranu, a nebo si vybrat jednotlivé kandidáty z libovolných kandidujících stran. Pro každou obec je maximální počet hlasů/křížků jiný, odpovídá počtu zastupitelů obce.

Chci hlasovat pro volební stranu

Rozhodnete-li se hlasovat pro určitou stranu, označíte u jejího názvu křížek. Chcete-li tedy do zastupitelstva např. poslat kandidátku TOP 09, postačuje označit u této strany křížek do předtištěného rámečku. Ta pak získá automaticky všechny hlasy, které můžete v komunálních volbách ve Vaší obci využít. Volič nemůže hlasovat pro více než jednu volební stranu, tzn. nemůžete zakřížkovat více volebních stran. Takový lístek by pak byl neplatný.

Co však zákon umožňuje, je možnost hlasovat jak pro stranu, tak pro kandidáty z jiných volebních stran. Můžete tedy označit křížkem TOP 09 a dále si vybrat i kandidáty z jiných volebních stran a u jejich jména provést křížek. Pak vámi zvolená strana nezíská všechny Vaše hlasy, ale z těchto hlasu se jí odečte tolik hlasů, kolik kandidátů z jiných stran jste zakřížkovali.

Nechci hlasovat pro strany, ale pro jednotlivé kandidáty

V takovém případě můžete zakřížkovat kandidáty z libovolných stran, kterým se rozhodnete dát svůj hlas, nesmíte však překročit počet hlasů, které máte ve Vaší obci k dispozici. V této variante si vlastně zvolíte vlastní „ideální“ zastupitelstvo. Nevolíte tak stranu, ale jednotlivé kandidáty. Neplatný je lístek, který by obsahoval víc než maximální povolené množství křížků/hlasů. Proto dejte pozor na dodržení maximálního počtu křížků.

Bližší informace o hlasování v komunálních volbách naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Vyhledávání kandidátek

Abyste mohli zjistit, zda u Vás TOP 09 kandiduje, připravili jsme vyhledávání kandidátek. Můžete hledat rovnou dle názvu konkrétního území (funguje na příč všemi kategoriemi od obcí, přes města, statutární města a Prahu až po městské části a obvody) nebo nechat si vypsat kandidátky v určitém kraji či okrese.


TOP 09 a hnutí Starostové a Nezávislí mají kandidátky ve více než tisícovce obcí

TOP 09 uzavřela strategické partnerství s hnutím Starostové a Nezávislí, které spočívá ve vzájemné podpoře při volbách do obecních zastupitelstev. Dohromady bude kandidátka TOP 09 nebo hnutí Starostové a Nezávislí ve více než 1150 obcích, což představuje tisíce kandidátů. Hnutí Starostové a Nezávislí bude mít téměř 500 kandidátek a TOP 09 více než 700. Ve spoustě obcí je kandidátka TOP 09 a hnutí Starostové a Nezávislí společná. V několika desítkách obcí bude jak kandidátka TOP 09, tak kandidátka hnutí Starostové a Nezávislí. Všude, kde jsou obě kandidátky, k tomu došlo po vzájemné dohodě. „Ve více než padesáti místech jsme se rozhodli přivést do komunální politiky co nejvíce místních občanů a umožnili kandidaturu jak za hnutí Starostové a Nezávislí, tak za TOP 09. Ostatně volič stejně obdrží jen jeden volební lístek a může si zastupitelstvo složit skutečně napříč politickým spektrem. Bude jen dobře, že se zájem o volby a dění v naší zemi mezi občany zase o trochu zvýší,“ říká předseda hnutí Starostové a Nezávislí Petr Gazdík.

Seznam obcí, kde bude kandidovat TOP 09 nebo hnutí Starostové a Nezávislí naleznete v tomto souboru. Je možné, že ještě dojde k úpravě či aktualizaci tohoto rozsáhlého seznamu.

Články týkající se voleb do zastupitelstev obcí v roce 2010

Je cosi shnilého v centrálním obvodu plzeňském
9. 11. 2011

Je cosi shnilého v centrálním obvodu plzeňském

Je tomu již rok co působím ve třetím plzeňském obvodě jako opoziční neuvolněný zastupitel. Naše TOP 09 obsadila v zastupitelstvu pěkných 6 míst a spolu s dalšími lokálními plzeňskými stranami (Pravá volba pro Plzeň a Plzeňská aliance) tvoří jádro opozice. Do opozice se „bohužel“ moc nedá počítat KSČM, která většinou tradičně hlasuje jednotně s koalicí ODS a ČSSD.

Celý článek
Kontroverzní parkovací plochy na Doubravce mohou konečně dojít rozuzlení
9. 11. 2011

Kontroverzní parkovací plochy na Doubravce mohou konečně dojít rozuzlení

Tento čtvrtek (10. 11. 2011) má zastupitelstvo města Plzně jedinečnou možnost schválit realizaci kontrolních sond dlouhodobě kritizovaných parkovišť v Popelnicové ulici ve čtvrtém plzeňském obvodě. Sondy dokáží potvrdit, nebo vyvrátit více než rok trvající pochyby o rozsahu odvedených prací, zda souhlasí skutečně vykonané s fakturovanými. Parkoviště stála celkem 5 292 368, 40 Kč vč. DPH.

Celý článek
TOP 09: Diskuse potvrdila, že občané nechtějí v Plzni žádné hrací automaty
3. 11. 2011

TOP 09: Diskuse potvrdila, že občané nechtějí v Plzni žádné hrací automaty

Ve středu 2.11.2011 zaplnili plzeňskou kavárnu Inkognito občané zajímající se o problematiku hazardu v Plzni. Konala se tam 2. ze série besed pořádaná plzeňskou TOP 09. Diskuzi vedl zastupitel města Plzně a místopředseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule, který zmínil jak současný stav, tak připravované legislativní změny a možnosti regulace hazardu. Opomenuta nebyla ani rizika, sociálně patologické jevy a jejich dopady na společnost.

Celý článek
TOP 09 vítá vyřešení situace v Plzeňské teplárenské, a.s.
14. 10. 2011

TOP 09 vítá vyřešení situace v Plzeňské teplárenské, a.s.

V úterý 11. října v pozdních večerních hodinách doporučila pracovní komise zastupitelstva Radě města Plzně přijmout nabídku společnosti Sokolovská uhelná na desetileté dodávky hnědého uhlí do městské společnosti Plzeňská teplárenská, a.s. (PT), a to bez nároků na získání majetkového podílu.

Celý článek
TOP 09: „O fungování města se nesmí mluvit Inkognito“
6. 10. 2011

TOP 09: „O fungování města se nesmí mluvit Inkognito“

Ve středu 5. 10. 2011 uspořádala plzeňská TOP 09 v kavárně Inkognito tematickou besedu s občany Plzně nazvanou Město, živý organismus. Byla zaměřena na urbanistické řešení města Plzně a vedl ji architekt Jan Toman, zastupitel Plzně 4. Jedná se o první ze série diskuzí, které se budou konat v kavárně Inkognito vždy první středu v měsíci.

Celý článek
Slovany mají za sebou první elektronickou aukci
3. 10. 2011

Slovany mají za sebou první elektronickou aukci

Na nákupu materiálu do tiskáren uspořila 20 procent ceny

Představitelé slovanské radnice dále plní v dubnu přijatou Koncepci transparentnosti a otevřenosti ÚMO Plzeň 2. Její součástí byl mimo jiné závazek, že radnice ve spolupráci se Správou informačních technologií města Plzeň zavede u veřejných zakázek možnost výběru dodavatelů formou elektronických aukcí. První taková se na obvodě uskutečnila včera a dopadla dobře. Cenu zakázky se on-line licitací podařilo snížit o 20 procent.

Celý článek
Stanovisko místní organizace TOP 09 Tachov k situaci ve Stříbře
29. 9. 2011

Stanovisko místní organizace TOP 09 Tachov k situaci ve Stříbře

Místní organizace TOP 09 Tachov podporuje rozhodnutí Pavla Plánky (TOP 09) rezignovat na post místostarosty a respektuje důvody jeho rezignace. Místní organizace TOP 09 Tachov nesouhlasí s názory, které uvádí ve svých tiskových prohlášeních radní Nenutil. Zároveň vítáme již podaná trestní oznámení na akce, které se uskutečnily v době, kdy byl radní Nenutil ve městě Stříbro starostou.

Celý článek
Nulová tolerance výherních automatů
23. 9. 2011

Nulová tolerance výherních automatů

Slovanská radnice nechce na svém území výherní přístroje a videoterminály

Města a obce by měla mít dle připravovaného zákona o loteriích a jiných podobných hrách od počátku příštího roku možnost si sama regulovat provozování výherních automatů. Město Plzeň to hodlá využít hned od 1. ledna 2012 a už nyní s městskými obvody připravuje vyhlášku, která by provozování hazardu omezila. Jako jedni z prvních se k vyhlášce vyjádřili radní druhého městského obvodu. Při svém mimořádném jednání dne 14. září 2011 schválili a zastupitelům města doporučili přijmout vyhlášku s tím, že na území MO Plzeň 2 nebude žádná lokalita, kde bude možné provozovat jak výherní hrací přístroje (VHP), tak ani internetové videoterminály (IVT).

Celý článek
Je ministr financí Jánošík nebo premiér pravicový populista?
22. 9. 2011

Je ministr financí Jánošík nebo premiér pravicový populista?

RUD - rozpočtové určení daní, tři písmenka, která začínají rozdělovat českou společnost. I když už rozdělena byla. Tedy na čtyři bohatá města a zbytek státu, rozuměj zbývající města a obce. Když v roce 2002 zanikal systém okresů, tak čtyřem městům, Praze, Ostravě, Brně a Plzni, byly bývalé rozpočty okresních shromáždění započteny do systému tzv. sdílených daní, tedy podílu na vybraných daních, které se vrací do rozpočtů měst a obcí.

Celý článek
Marcela Kunešová (TOP 09): Chceme zveřejnit podklady i zápisy zastupitelstva občanům
21. 9. 2011

Marcela Kunešová (TOP 09): Chceme zveřejnit podklady i zápisy zastupitelstva občanům

Právem občana je možnost vyjadřovat svá stanoviska k projednávaným věcem na veřejných zasedáních zastupitelstva obce. TOP 09 nyní navrhuje, aby podklady k jednání zastupitelstva městského obvodu Plzeň 4 mohly být přístupné občanům obvodu na internetu. Dále i program jednání rady a finančního a kontrolního výboru. Bez dostupných podkladů se občan těžko může vyjadřovat k projednávaným bodům.

Celý článek
1 2 3 4 5 6 ... 10 ... 46 47
Články 31 - 40 z 466
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme