Slovany mají za sebou první elektronickou aukci

Na nákupu materiálu do tiskáren uspořila 20 procent ceny

3. 10. 2011

Představitelé slovanské radnice dále plní v dubnu přijatou Koncepci transparentnosti a otevřenosti ÚMO Plzeň 2. Její součástí byl mimo jiné závazek, že radnice ve spolupráci se Správou informačních technologií města Plzeň zavede u veřejných zakázek možnost výběru dodavatelů formou elektronických aukcí. První taková se na obvodě uskutečnila včera a dopadla dobře. Cenu zakázky se on-line licitací podařilo snížit o 20 procent.

Jednalo se o zakázku malého rozsahu do jednoho milionu korun. Náplní byla dodávka spotřebního materiálu do tiskáren na dobu tří let plus obměna lokálních laserových tiskáren. Do aukce vstoupili dva uchazeči, jejichž nabídky se při přihlášení do soutěže pohybovaly kolem 300 tisíc korun ročně. Oproti této původní ceně se ale postupným snižováním dostala konečná suma o více než 61 tisíc níže,“ popsala tajemnice úřadu Helena Müllerová.

Chtěli jsme si na vlastní kůži vyzkoušet jak, elektronické aukce fungují a s výsledkem jsme velmi spokojeni. Přinesl zajímavou úsporu a obhájil tento model řešení výběrových řízení. S elektronickými aukcemi tedy chceme pokračovat. Zatím je ale předčasné říkat, kolik by jich mohlo být ročně. Ne na každou zakázku se totiž aukce hodí. Postupně budeme pro tento model vhodné zakázky teprve vybírat. Mohl by se tak ale určitě řešit například nákup kancelářských potřeb nebo třeba čisticích prostředků,“ říká místostarosta obvodu Jan Fluxa.

Koncepci transparentnosti a otevřenosti ÚMO Plzeň 2 – Slovany schválili radní na konci dubna. Materiál obsahuje mimo jiné záměr poskytovat občanům důležité informace k činnosti obvodního zastupitelstva a rady, umožnit veřejnosti řešit více záležitostí on-line a právě více zprůhlednit zadávání a řešení veřejných zakázek. Dojednaná koncepce se postupně zavádí do praxe. Všechny její body budou realizovány do konce roku. Většina záměrů koncepce už ale funguje.

Například již zveřejňujeme program jednání rady obvodu a třeba poslední jednání zastupitelstva bylo přenášeno on-line,“ doplňuje starosta obvodu Lumír Aschenbrenner.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme