Nulová tolerance výherních automatů

Slovanská radnice nechce na svém území výherní přístroje a videoterminály

23. 9. 2011

Města a obce by měla mít dle připravovaného zákona o loteriích a jiných podobných hrách od počátku příštího roku možnost si sama regulovat provozování výherních automatů. Město Plzeň to hodlá využít hned od 1. ledna 2012 a už nyní s městskými obvody připravuje vyhlášku, která by provozování hazardu omezila. Jako jedni z prvních se k vyhlášce vyjádřili radní druhého městského obvodu. Při svém mimořádném jednání dne 14. září 2011 schválili a zastupitelům města doporučili přijmout vyhlášku s tím, že na území MO Plzeň 2 nebude žádná lokalita, kde bude možné provozovat jak výherní hrací přístroje (VHP), tak ani internetové videoterminály (IVT).

Zjednodušeně to znamená nulovou toleranci výherních automatů, a to i přes to, že z jejich provozu a zisků dostává obvod nikoli nevýznamné finanční prostředky. Určitě ale tyto příjmy oželíme, zejména pokud vyhláškou zamezíme patologickým jevům s tím spojených – kriminalitě a gamblerství. Nemluvě o celkovém zvýšení hodnoty a atraktivnosti lokalit, kde se herny nyní nacházejí,“ uvádí místostarosta MO Plzeň 2 Jan Fluxa. Svá slova vysvětluje známým faktem, že automaty nejvíce „živí“ jedni a ti samí lidé. „Je to uzavřený kruh. I zástupci policie nám potvrzují, že tito gambleři do automatů nahází peníze a když jim dojdou, nebojí se vykrást někde byt či auto a v horším případě i někoho přepadnout. Věci dají do zastavárny, které se v blízkosti heren rychle objevily, a peníze opět nahází do automatů,“ doplňuje místostarosta.

Pokud by městští zastupitelé vyhlášku se zákazem provozu automatů na plzeňské Dvojce přijali, neznamenalo by to, že automaty zmizí hned od Nového roku. S provozovateli jsou totiž uzavřené zpravidla tříleté smlouvy. Počty automatů budou klesat tak, jak budou smlouvy dobíhat. Příští rok by měla zmizet třetina přístrojů, v roce 2013 druhá a poslední přístroj by měl přestat fungovat do konce roku 2014.

Obvod v uplynulých letech inkasoval za provoz automatů zpravidla kolem deseti milionů korun ročně. Letos radnice odhaduje, že tento příjem poklesne na polovinu. Peníze používaly radnice obvodů na podporu sportu, kultury a volnočasových aktivit," říká starosta Lumír Aschenbrenner.

Radní plzeňské čtvrti Slovany by také uvítali, kdyby s vyhláškou o regulaci hracích automatů vznikla paralelně i vyhláška o veřejném pořádku. „Odstranění hracích automatů řeší jen jednu část problému. Dalšími jsou rušení nočního klidu, či projevy vandalství. Odstranění automatů a zamezení vandalství jednoznačně zvýší kvalitu života v obvodu i celém městě,“ doplňuje starosta.

Dvojka není jediným obvodem, kde si automaty nepřejí. Odmítli je už i radní na Lochotíně.

Zdroj: http://umo2.plzen.eu/aktuality/nulova-tolerance-vyhernich-automatu.aspx

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme