Marcela Kunešová (TOP 09): Chceme zveřejnit podklady i zápisy zastupitelstva občanům

21. 9. 2011

Právem občana je možnost vyjadřovat svá stanoviska k projednávaným věcem na veřejných zasedáních zastupitelstva obce. TOP 09 nyní navrhuje, aby podklady k jednání zastupitelstva městského obvodu Plzeň 4 mohly být přístupné občanům obvodu na internetu. Dále i program jednání rady a finančního a kontrolního výboru. Bez dostupných podkladů se občan těžko může vyjadřovat k projednávaným bodům.

Snahu o transparentnost jsme avizovali v předvolební kampani a tak se jí i z pozice opozičních zastupitelů snažíme plnit. Jednání zastupitelstva jsou ze zákona veřejná a občan, který se přijde na zastupitelstvo podívat, by měl mít předem možnost seznámit se s projednávanými body, stejně jako zastupitelé z podkladových materiálů. Navíc nevidím důvod k tomu tyto podklady nezveřejňovat, když je samotné město Plzeň zveřejňuje, a to hospodaří s enormně vyšším rozpočtem a realizuje mnohem větší investiční akce. Nechceme přece občanům, kteří si nás zvolili, abychom spravovali veřejné prostředky, nic tajit“, říká Marcela Kunešová, zastupitelka TOP 09.

TOP 09 by chtěla zpřístupnit i další materiály zastupitelstva. Bylo by dobré, aby byly zveřejněny zápisy Zastupitelstva městského obvodu Plzeň 4, pokud budou chráněny osobní údaje v souladu se zákonem, stejně tak zápisy z jeho výborů. Z účasti na zasedáních je jasné, že se nic tajného, co by veřejnost nemohla vědět, neprojednává.

Návrh usnesení na zveřejňování podkladů bude předložen na nastávajícím řádném zastupitelstvu dne 22. 9. 2011. I když je dle avizovaných postojů koaličních lídrů na schůzce předsedů zastupitelských klubů (ze dne 20. 9. 2011) předpoklad, že koaliční většina návrh nepodpoří, TOP 09 se o to přesto pokusí. „Z diskuze na zastupitelstvu uvidíme, zda se dokážeme přenést přes technické provedení realizace návrhu,“ říká Petr Junek, předseda zastupitelského klubu TOP 09 a dodává: „Plně věřím, že díky našemu návrhu zastupitelé koalice přehodnotí svůj dosavadní postoj a doufám, že nevyřčeným důvodem předpokládaného zamítnutí nebude skutečnost, že návrh předkládá opoziční zastupitelka.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme