Volby 2010 do zastupitelstev obcí

pátek 15. a sobota 16. října

Jak hlasovat ve volbách do zastupitelstva

Podzimní komunální volby rozhodnou o tom, kdo bude spravovat Vaši obec v následujících čtyřech letech. Volič muže vybírat své zastupitele mezi všemi kandidátkami. Jak je to možné? Každý volič obdrží jen jediný volební lístek, na kterém však budou uvedeny všechny kandidující volební strany. Muže pak volit buď jednotlivou stranu, a nebo si vybrat jednotlivé kandidáty z libovolných kandidujících stran. Pro každou obec je maximální počet hlasů/křížků jiný, odpovídá počtu zastupitelů obce.

Chci hlasovat pro volební stranu

Rozhodnete-li se hlasovat pro určitou stranu, označíte u jejího názvu křížek. Chcete-li tedy do zastupitelstva např. poslat kandidátku TOP 09, postačuje označit u této strany křížek do předtištěného rámečku. Ta pak získá automaticky všechny hlasy, které můžete v komunálních volbách ve Vaší obci využít. Volič nemůže hlasovat pro více než jednu volební stranu, tzn. nemůžete zakřížkovat více volebních stran. Takový lístek by pak byl neplatný.

Co však zákon umožňuje, je možnost hlasovat jak pro stranu, tak pro kandidáty z jiných volebních stran. Můžete tedy označit křížkem TOP 09 a dále si vybrat i kandidáty z jiných volebních stran a u jejich jména provést křížek. Pak vámi zvolená strana nezíská všechny Vaše hlasy, ale z těchto hlasu se jí odečte tolik hlasů, kolik kandidátů z jiných stran jste zakřížkovali.

Nechci hlasovat pro strany, ale pro jednotlivé kandidáty

V takovém případě můžete zakřížkovat kandidáty z libovolných stran, kterým se rozhodnete dát svůj hlas, nesmíte však překročit počet hlasů, které máte ve Vaší obci k dispozici. V této variante si vlastně zvolíte vlastní „ideální“ zastupitelstvo. Nevolíte tak stranu, ale jednotlivé kandidáty. Neplatný je lístek, který by obsahoval víc než maximální povolené množství křížků/hlasů. Proto dejte pozor na dodržení maximálního počtu křížků.

Bližší informace o hlasování v komunálních volbách naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Vyhledávání kandidátek

Abyste mohli zjistit, zda u Vás TOP 09 kandiduje, připravili jsme vyhledávání kandidátek. Můžete hledat rovnou dle názvu konkrétního území (funguje na příč všemi kategoriemi od obcí, přes města, statutární města a Prahu až po městské části a obvody) nebo nechat si vypsat kandidátky v určitém kraji či okrese.


TOP 09 a hnutí Starostové a Nezávislí mají kandidátky ve více než tisícovce obcí

TOP 09 uzavřela strategické partnerství s hnutím Starostové a Nezávislí, které spočívá ve vzájemné podpoře při volbách do obecních zastupitelstev. Dohromady bude kandidátka TOP 09 nebo hnutí Starostové a Nezávislí ve více než 1150 obcích, což představuje tisíce kandidátů. Hnutí Starostové a Nezávislí bude mít téměř 500 kandidátek a TOP 09 více než 700. Ve spoustě obcí je kandidátka TOP 09 a hnutí Starostové a Nezávislí společná. V několika desítkách obcí bude jak kandidátka TOP 09, tak kandidátka hnutí Starostové a Nezávislí. Všude, kde jsou obě kandidátky, k tomu došlo po vzájemné dohodě. „Ve více než padesáti místech jsme se rozhodli přivést do komunální politiky co nejvíce místních občanů a umožnili kandidaturu jak za hnutí Starostové a Nezávislí, tak za TOP 09. Ostatně volič stejně obdrží jen jeden volební lístek a může si zastupitelstvo složit skutečně napříč politickým spektrem. Bude jen dobře, že se zájem o volby a dění v naší zemi mezi občany zase o trochu zvýší,“ říká předseda hnutí Starostové a Nezávislí Petr Gazdík.

Seznam obcí, kde bude kandidovat TOP 09 nebo hnutí Starostové a Nezávislí naleznete v tomto souboru. Je možné, že ještě dojde k úpravě či aktualizaci tohoto rozsáhlého seznamu.

Články týkající se voleb do zastupitelstev obcí v roce 2010

Pivo s Karlem ve Stodole
24. 5. 2010

Pivo s Karlem ve Stodole

Dne 24. května proběhla akce “Na pivo s Karlem” na které Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, diskutoval s místními občany v příjemném podniku Stodola

Celý článek
Právě vychází nové číslo Pražského KURÝRA
14. 5. 2010

Právě vychází nové číslo Pražského KURÝRA

Vážení obyvatelé Prahy 10, 11 a 15. Právě vychází nové číslo Pražského KURÝRA, který nyní vychází i s přílohou pro Prahu 10, 11 a 15. Do schránek byste jej měli obdržet v nejbližších dnech.

Celý článek
ZKOLABUJE DOPRAVA NA JIŽNÍM MĚSTĚ?
14. 5. 2010

ZKOLABUJE DOPRAVA NA JIŽNÍM MĚSTĚ?

DŘVE, NEŽ SI MYSLÍTE.

Koalice ODS a­ ČSSD v ­Praze 11, vedená bývalým mladým sociálním demokratem a­ nyní poslancem za­ ODS a­ předsedou místní ODS Praha 11 panem Jiřím Janečkem, a­ poslancem za ČSSD Miroslavem Svobodou ve ­spolupráci se starostou Daliborem Mlejnským (ODS), nemá zájem o­ občany a ­podporuje řadu developerských projektů, které velmi negativně zatíží celou lokalitu.

Celý článek
Musíme zároveň šetřit i investovat

Musíme zároveň šetřit i investovat

Statistici nás již druhým rokem informují o chmurných výhledech světového a českého hospodářství. Mám dojem, že jsme si na to už zvykli, avšak nikoliv každý si z toho vzal ponaučení. Volební program TOP 09 byl pro mnoho obyvatel nepříjemně upřímný, někdy až šokující tím, že ukazuje na rizika možného komplikovaného budoucího vývoje, když dnes nic nepodnikneme. Program TOP 09 obsahuje mnoho úsporných opatření v hospodářství, sociální politice i veřejné správě, která se dotknout určitým způsobem každého občana. Bylo to nutné. Některé jiné politické strany se snaží tyto nepříjemné skutečnosti před volbami zakrýt, neboť populismus přináší hlasy, a nepříjemné věci sdělí občanům až po volbách.

Celý článek
Parkování je problém řešitelný, dřív než si myslíte
4. 5. 2010

Parkování je problém řešitelný, dřív než si myslíte

Kromě dopravy je palčivým problémem na území naší městské části také otázka parkovacích míst. Na Jižním Městě dnes chybí asi 18 tisíc parkovacích stání.

Celý článek
Podané námitky Tři Věže
4. 5. 2010

Podané námitky Tři Věže

Celý článek
Doprava je problém řešitelný, dřív než si myslíte
3. 5. 2010

Doprava je problém řešitelný, dřív než si myslíte

Jižní Město se potýká se stejnými dopravními problémy jako jiné městské části, které jsou zastavěny převážně panelovými domy vytvářejícími ucelené sídlištní celky. Protože doprava patří k mým prioritám a jejímu řešení věnuji hodně času, rád bych upozornil na několik hlavních problémů.

Celý článek
První spanilá jízda -
17. 4. 2010

První spanilá jízda -

První spanilá jízda, s názvem "Nekup to" se uskutečnila v sobotu 17. 4. 2010. Cílem akce bylo upozornit na čtyři prodeje majetku, které považujeme za podivné. Před zahájením akce účastníci minutou ticha uctili památku obětí letecké havárie u Smolenska, ke které došlo minulou sobotu v a při které tragicky zahynul prezident Lech Kaczyński se svoji ženou a doprovodem.

Celý článek
Mgr. Petr Prchal, MPA
7. 4. 2010

Mgr. Petr Prchal, MPA

radní pro školství, zastupitel m. č. Praha 12,

Rok narození: 1956 Funkce v TOP 09 Praha 12: člen Profese:  radní pro školství

Celý článek
Urbánek: Věci veřejné nabízí místo řešení pouhé lži
11. 2. 2010

Urbánek: Věci veřejné nabízí místo řešení pouhé lži

Vážení občané, dovolte mi, abych reagoval na množící se spekulace ohledně údajného jednání o koalici na komunální úrovni s místní ODS Praha 11.....

Celý článek
1 2 ... 40 ... 44 45 46 47
Články 451 - 460 z 466
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme