Statistici nás již druhým rokem informují o chmurných výhledech světového a českého hospodářství. Mám dojem, že jsme si na to už zvykli, avšak nikoliv každý si z toho vzal ponaučení. Volební program TOP 09 byl pro mnoho obyvatel nepříjemně upřímný, někdy až šokující tím, že ukazuje na rizika možného komplikovaného budoucího vývoje, když dnes nic nepodnikneme. Program TOP 09 obsahuje mnoho úsporných opatření v hospodářství, sociální politice i veřejné správě, která se dotknout určitým způsobem každého občana. Bylo to nutné. Některé jiné politické strany se snaží tyto nepříjemné skutečnosti před volbami zakrýt, neboť populismus přináší hlasy, a nepříjemné věci sdělí občanům až po volbách.

Šetření není o neuváženém škrtání, to by bylo chybou. Musí jít o zvýšení odpovědnosti, o lepší hospodaření s veřejnými penězi, o omezení korupce a plýtvání, o hledání a stanovení nových priorit, o zamezení zadlužování budoucích generací. Každá krize má i svou pozitivní stránku, protože nám ukáže, kde jsme udělali v minulosti chybu a jaké hodnoty jsou pro nás opravdu důležité.

 

Problémem je, že v době šetření musíme zároveň najít zdroje pro investice do budoucího úspěšného rozvoje. V programu TOP 09 najdeme opatření pro podporu živnostníků, například nezvyšování daní a odvodů a snižování administrativy. Zdrojem bohatství společnosti je soukromé podnikání, proto je nelogické mu v tom bránit. Zdrojem bohatství společnosti je také tvořivost, inovace. Proto se úspory ve mzdové oblasti se nebudou týkat učitelů, kteří zprostředkovávají společenskou investici do nové generace. Prioritou bude kvalitní, nikoliv průměrnou vědu a výzkum, abychom kromě současných montážních hal, otevřeli prostor pro inovace v dalších odvětvích. Je nutno diverzifikovat velmi omezené zaměření národního hospodářství a vytvářet příležitosti. Jen to přinese nové bohatství a lépe nás připraví i na další krizová období, které cyklicky po určitých letech opět přijdou. Úsporný ekonomický program TOP 09 je o nových investicích, které nejsou pro zítřek, ale také pro pozítří.

Doc. Martin Dlouhý
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme