Herbert Pavera

lídr v Moravskoslezském kraji

Poslanec Herbert Pavera (59), který vede kandidátku TOP 09 v Moravskoslezském kraji, je dlouholetým úspěšným starostou Bolatic a předsedou Sdružení obcí Hlučínska. Expert TOP 09 na zemědělství hájí ve Sněmovně zájmy drobných farmářů a zemědělců. Jeho koníčkem je kultura, zahraje si také fotbal. Je ženatý, má dvě děti.

Narodil se v roce 1958 v Bolaticích v okrese Opava. Po absolvování gymnázia v Hlučíně vystudoval učitelství matematiky a chemie pro základní a střední školy na Pedagogické škole v Ostravě.

Učil na základní škole v Opavě-Kylešovicích, kde od roku 1987 působil tři roky jako zástupce ředitele ZŠ a v letech 1992 až 1998 byl ředitelem této školy.

V komunálních volbách v roce 1990 byl poprvé zvolen do zastupitelstva obce Bolatice, kde byl následující dva roky také místostarostou. Mandát zastupitele obhájil i v roce 1994, kdy byl zvolen členem rady obce. V letech 1997 a 1998 zde působil jako neuvolněný místostarosta. Po komunálních volbách v roce 1998 se stal starostou obce. Funkce zastupitele i starosty znovu obhájil v letech 2002, 2006 a 2010.

V roce 2006 byl zvolen předsedou svazku obcí a měst na Hlučínsku - Sdružení obcí Hlučínska a je jím i dnes.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval v Moravskoslezském kraji ze čtvrtého místa jako nestraník za TOP 09 a díky 2719 preferenčním hlasům byl zvolen poslancem.

Do TOP 09 vstoupil v červnu 2015. V současnosti je členem předsednictva strany a předsedou Expertní komise TOP 09 pro zemědělství a venkov.

Mezi jeho koníčky patří sport, především kopaná, ale také pěstování bonsajů nebo moderování.

Herbert Pavera je ženatý a má dvě dcery.

Volby:
2017 poslanecká sněmovna - Moravskoslezský - 1. Herbert Pavera