Herbert Pavera

lídr v Moravskoslezském kraji

Poslanec Herbert Pavera (59), který vede kandidátku TOP 09 v Moravskoslezském kraji, je dlouholetým úspěšným starostou Bolatic a předsedou Sdružení obcí Hlučínska. Expert TOP 09 na zemědělství hájí ve Sněmovně zájmy drobných farmářů a zemědělců. Jeho koníčkem je kultura, zahraje si také fotbal. Je ženatý, má dvě děti.

Narodil se v roce 1958 v Bolaticích v okrese Opava. Po absolvování gymnázia v Hlučíně vystudoval učitelství matematiky a chemie pro základní a střední školy na Pedagogické škole v Ostravě.

Učil na základní škole v Opavě-Kylešovicích, kde od roku 1987 působil tři roky jako zástupce ředitele ZŠ a v letech 1992 až 1998 byl ředitelem této školy.

V komunálních volbách v roce 1990 byl poprvé zvolen do zastupitelstva obce Bolatice, kde byl následující dva roky také místostarostou. Mandát zastupitele obhájil i v roce 1994, kdy byl zvolen členem rady obce. V letech 1997 a 1998 zde působil jako neuvolněný místostarosta. Po komunálních volbách v roce 1998 se stal starostou obce. Funkce zastupitele i starosty znovu obhájil v letech 2002, 2006 a 2010.

V roce 2006 byl zvolen předsedou svazku obcí a měst na Hlučínsku - Sdružení obcí Hlučínska a je jím i dnes.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval v Moravskoslezském kraji ze čtvrtého místa jako nestraník za TOP 09 a díky 2719 preferenčním hlasům byl zvolen poslancem.

Do TOP 09 vstoupil v červnu 2015. V současnosti je členem předsednictva strany a předsedou Expertní komise TOP 09 pro zemědělství a venkov.

Mezi jeho koníčky patří sport, především kopaná, ale také pěstování bonsajů nebo moderování.

Herbert Pavera je ženatý a má dvě dcery.

TOP 09: Podpoříme a uvolníme tvůrčí schopnosti lidí

20. 6. 2017
Inspirace z vědy do školství, podpora a význam malých a středních firem pro zaměstnanost v regionu i nenahraditelné poslání dobročinnosti. To byla témata pondělního setkání politiků TOP 09 s občany Moravskoslezského kraje. Předseda Miroslav Kalousek navštívil a debatoval v hospodě U Mrzouta a společně s lídrem kraje poslancem Herbertem Paverou a europoslancem Luďkem Niedermayerem představili i na severu Moravy volební program během expedice nEUhneme.
Číst více

TOP 09 odstartovala kampaň, ze svých hodnot "neuhne"

30. 5. 2017
TOP 09 dnes představila svůj volební program a zahájila kampaň před podzimními sněmovními volbami. Voličům nabízí jasný postoj, o který se můžou opřít. Do kampaně jde proto se sloganem - "Neuhneme".
Číst více

Volby: