Karel Schwarzenberg

lídr v hlavním městě Praze

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (79), který vede kandidátku TOP 09 v Praze, byl na začátku 90. let kancléřem prezidenta Václava Havla. V roce 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09. Bývalý ministr zahraničí je dnes poslancem a předsedou zahraničního výboru Sněmovny. Baví ho politika, zajímá se také o moderní umění, zvláště architekturu a design. Je ženatý, má tři děti.

Narodil se v roce 1937 v Praze  jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. V prosinci 1948 musela rodina opustit republiku a uchýlit se do zahraničí. Ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Po předčasné smrti svého adoptivního otce Jindřicha Schwarzenberga studia přerušil a začal hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku.

Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se zejména v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. O otázce lidských práv jednal v bývalém SSSR, v Bulharsku, v Kosovu a také v tehdejším Československu.

V rodinném sídle v Bavorsku společně s doktorem Vilémem Prečanem na podporu československého exilu a disentu založili Československé dokumentační středisko (archiv tehdy zapovězené literatury). Sbírka je dnes součástí Národního muzea a je uložena v Praze.

Na podzim 1989 se Karel Schwarzenberg vrátil do vlasti a v červenci 1990 se stal kancléřem prezidenta republiky. V roce 1992 vedl první delegaci OBSE do Náhorního Karabachu po vypuknutí války mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Z funkce kancléře odešel v roce 1992 v souvislosti s abdikací prezidenta Václava Havla.

V letech 1992 až 2004 se věnoval řízení rodinného podniku, hlavně lesnictví a údržbě jemu svěřených památek. Nadále působil v řadě nadací, komisí a spolků, kde uplatňoval své zkušenosti z dlouholeté práce v mezinárodních vztazích.

V listopadu 2004 byl ve volebním obvodu Praha 6 zvolen senátorem.

V lednu 2007 se stal ministrem zahraničí ČR. V této funkci v červenci 2008 podepsal s americkou ministryní zahraničních věcí Condoleezzou Riceovou smlouvu o umístění radarové základny USA na území Vojenského újezdu Brdy.

V červnu 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09 a stal se jejím předsedou. Když se v listopadu 2015 rozhodl o tuto funkci již neucházet, strana jej zvolila svým čestným předsedou.

V roce 2010 byl poprvé zvolen poslancem. Od července 2010 do července 2013 byl opět ministrem zahraničních věcí a také prvním místopředsedou vlády. V předčasných volbách v roce 2013 obhájil post poslance a je předsedou Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

S podporou TOP 09 v historicky první přímé volbě v roce 2013 kandidoval na prezidenta České republiky. Postoupil do druhého kola, kde však neuspěl.

Mezi jeho záliby patří politika, staré a nové umění, zvláště moderní architektura.

O čem se rozhoduje?
19. 10. 2017

O čem se rozhoduje?

Jsme nyní na dvou rozcestích. Tím prvním je rozhodnutí, zda zůstaneme pevnou součástí Evropské unie a spojenectví NATO, tedy zda nebude zpochybněno směřování naší země za posledních 25 let. Druhým rozcestím je rozhodnutí, jestli u nás bude zachována tradiční demokracie, jak ji po Masarykovi znovu obnovil Havel, nebo jestli začne vítězit vůdcovský systém řízený zájmy zisků skupiny Agrofert a jiných.

Celý článek
Schwarzenberg: Distancujme se od Zemanových slov k Ukrajině
19. 10. 2017

Schwarzenberg: Distancujme se od Zemanových slov k Ukrajině

Česká vláda a sněmovna by se měly výrazně distancovat od projevu prezidenta Miloše Zemana, v němž minulý týden na shromáždění Rady Evropy poradil Kyjevu, aby se dohodl s Moskvou na kompenzacích za zabrání Krymu Ruskem. Myslí si to předseda zahraničního výboru sněmovny a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Celý článek
Lidi nepodceňuju, máme inteligentní voliče, říká čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg
19. 10. 2017

Lidi nepodceňuju, máme inteligentní voliče, říká čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Rozhovor pro Pražský patriot

Ačkoli bývalému ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi bude za necelé dva měsíce osmdesát let, lidé jako Miloš Zeman a Andrej Babiš ho motivují, aby zůstal politicky aktivní. Čestný předseda TOP 09 se proto ve volbách do Poslanecké sněmovny, které začínají už zítra, pokusí obhájit svůj poslanecký mandát. Na kandidátní listině „topky“ je číslo 1. Sdílejte

Celý článek
Karel Schwarzenberg a další kandidáti vyjeli tramvajemi za voliči v Praze
18. 10. 2017

Karel Schwarzenberg a další kandidáti vyjeli tramvajemi za voliči v Praze

Kandidáti TOP 09, kteří před sněmovními volbami den co den diskutují s voliči v ulicích Prahy, za nimi dnes vyrazili i po kolejích. Ve třech tramvajích lidem nabídli nejen svezení zdarma, ale také hudbu, mošt a diskusi o všech tématech, která je zajímají. Byla to dobrá jízda, zhodnotil akci Karel Schwarzenberg.

Celý článek
Knížka TOP 09 pro mladé voliče sklízí úspěch, pojďte si ji vzít také
3. 10. 2017

Knížka TOP 09 pro mladé voliče sklízí úspěch, pojďte si ji vzít také

Rychle se zorientovat v politice nebo zjistit, kolik falešných mýtů o Evropské unii se šíří přes sociální sítě. To jsou hlavní důvody vydání knížky s tvářemi pražských kandidátů TOP 09. Je určena v první řadě mladým voličům a kandidáti ji v kontaktní kampani rozdávají v ulicích Prahy či ve vestibulech metra. Protože však zájem o ni sami nestíhají uspokojit, příští čtenáři si ji nyní mohou vyzvednout i na třech pevných místech v Praze.

Celý článek
Karel Schwarzenberg: Nikdo neví, do jaké míry jsou průzkumy pravdivé
27. 7. 2017

Karel Schwarzenberg: Nikdo neví, do jaké míry jsou průzkumy pravdivé

Petr Gazdík oznámil, že se Starostové a nezávislí valnou většinou rozhodli nekandidovat na kandidátkách Strany lidové poté, co byla zrušena jejich předvolební koalice. Je to celkem srozumitelné. Když někdo zruší zásnuby těsně před svatbou, tak nestojí za to investovat do společné domácnosti. Je to nicméně i v lecčems poučné.

Celý článek
Kandidátka pro svobodnou Prahu
13. 7. 2017

Kandidátka pro svobodnou Prahu

Právní stát bez zbytečných regulací, fungující doprava, kvalitní školství, dostupná péče o nemocné a seniory a ochrana životního prostředí jsou témata, ke kterým se hlásí členové pražské kandidátní listiny TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny.

Celý článek
TOP 09 odstartovala kampaň, ze svých hodnot
30. 5. 2017

TOP 09 odstartovala kampaň, ze svých hodnot "neuhne"

TOP 09 dnes představila svůj volební program a zahájila kampaň před podzimními sněmovními volbami. Voličům nabízí jasný postoj, o který se můžou opřít. Do kampaně jde proto se sloganem - "Neuhneme". 

Celý článek
Běh pro Paměť národa se vydařil
20. 5. 2017

Běh pro Paměť národa se vydařil

Kdo nemá paměť, opakuje chyby minulosti.

Celý článek
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme