Pavera: Víme jak zamezit odlivu mladých lidí z našeho kraje

17. 10. 2017

Lékem může být navýšení rozpočtů obcí

Herbert Pavera TOP 09

Odchod mladých a vzdělaných lidí je dlouhodobý problém, který trápí náš kraj. Příčin bychom našli zřejmě více, ty hlavní však vidím v nedostatku dobře placených pracovních míst pro absolventy nejen vysokých škol a také ve špatné vybavenosti venkova a menších měst.

"Především je zapotřebí podpořit vznik nových pracovních míst v moderních firmách, které se zabývají aplikací vědy a inovací. Současně s tím finančně pomoci s propojením vysokých škol, vědeckých inkubátorů a praxe."
Podpora malých a rodinných farem na venkově je rovněž klíčem k přilákání mladých zemědělců, výrobců regionálních potravin a řemeslníků. "Jako starosta obce také vím, že na lokální úrovni dokážeme nejlépe rozhodnout, kde by se mělo investovat."

"Mladé a vzdělané dokážeme udržet i tím, že naše obce a města budou poskytovat vysoký životní standard, například díky dobudované dopravní infrastruktuře, kvalitním službám a také kultuře, což v mnoha částech kraje postrádáme. Toho lze docílit například navýšením obecních a městských rozpočtů díky změně takzvaného rozpočtového určení daní."

Zdroj:Mladá fronta DNESDatum vydání:12.10.2017 Rubrika / pořad:Kraj MoravskoslezskýStrana / zpráva18