Pavera: V Bolaticích myslí také na starší občany

3. 10. 2017

Připravují pro ně například seriál zábavně – vzdělávacích akcí se známými osobnostmi. 

Bolatice – V jižní části Hlučínské pahorkatiny, necelých šest kilometrů severovýchodně od Kravař, leží nedaleko hranic s Polskem obec Bolatice. První písemná zmínka pochází z roku 1250 a pojednává o odkazu území cisterciáckému klášteru na Velehradě. V době husitských válek cisterciáci o Bolatice přišli a do obce se vrátili až po bitvě na Bílé hoře. Kromě kostela nechali postupně vystavět také dvě barokní kaple. Po prohrané válce Marie Terezie připadlo Hlučínsko v červnu 1742 Prusku, Bolatice nevyjímaje. 
Po zrušení velehradského kláštera prodal pruský stát Bolatice dvěma baronům z Henneberku. Ti založili o dva roky později osadu Heneberky, která je od roku 1949 známá pod názvem Borová. 
V Bolaticích kladou důraz na práci se seniory. 
Už od roku 2001 pro ně připravují různé přednášky a besedy. V letošním roce se rozhodli jejich počet ještě zvýšit. „S originálním nápadem přišla má mladší dcera. Je důležité, aby senioři měli povědomí a byli informováni o závažných tématech, jako jsou třeba šmejdi a podobně. Nyní máme možnost spojit toto téma s významnou osobností, která bude na přednášce přítomna. Takže nejen senioři se pobaví a zároveň se ještě i v dané oblasti vzdělají, přiblížil starosta Bolatic Herbert Pavera.

Do konce roku se tak mohou zájemci zúčastnit v obci celkem šesti přednášek, v rámci kterých do Bolatic zavítá například Ivo Šmoldas, Jan Cimický, Ivo Jahelka nebo Zuzana Bubílková. Kromě toho se mohou starší občané těšit také na tradiční Barevný večer, který proběhne 7. října od 18 hodin v místním kulturním domě. Akce je konaná v rámci Mezinárodního dne seniorů a chybět nebudou pěvecká či artistická vystoupení, barmanská show, a jak pořadatelé avizují, tak možná přijde i kouzelník. 

Podzimní škola seniorů 

19. 10. – Jak neskočit šmejdům na špek s Ivo Jahelkou 24. 10. – Vařím hravě zdravě s Petrem Stupkou 3. 11. – Jak zůstat zdravý a vitální v každém věku s Marií Formáčkovou a Andreem Andreiem 17. 11. – Úskalí věku seniorského s Janem Cimickým 5. 12. – Politika a věci veřejné se Zuzanou Bubílkovou 12. 12. – Publicistika vážně nevážně s Ivo Šmoldasem 

Zdroj:Týdeník Opavský a Hlučínský RegionDatum vydání:26.9.2017 Rubrika / pořad:Obec BolaticeStrana / zpráva20Autor:VERONIKA BERNARDOVÁ

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme