Leoš Heger

lídr v Královéhradeckém kraji

Poslanec Leoš Heger (69), který vede kandidátku TOP 09 v Královéhradeckém kraji, je bývalý ministr zdravotnictví a vysokoškolský pedagog. Místopředseda TOP 09 a expert na zdravotnictví řeší jako městský a krajský zastupitel také místní problémy v Hradci Králové, kde byl ředitelem fakultní nemocnice. Aktivně sportuje a cestuje. Je ženatý, má dvě děti.

Narodil se v roce 1948 v Hradci Králové, kde absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Dvacet let pracoval jako lékař v Hradci Králové a dlouhodobě také v zahraničí, vyučoval rovněž obor rentgenologie. V 70. letech se podílel na zavádění počítačové tomografie a ultrazvukového zobrazení v oblasti kardiologie a břišní diagnostiky. Od roku 1972 působil na katedře radiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Absolvoval dlouhodobé pobyty na rentgenologických pracovištích v USA, Kuvajtu a Německu.

Od 90. let pracoval v manažerských pozicích ve Fakultní nemocnici a na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové. Od roku 1991 byl přednostou Radiodiagnostické kliniky Fakultní nemocnice a od roku 1993 i náměstkem pro léčebně preventivní péči. Fakultní nemocnici Hradec Králové úspěšně řídil v letech 1996 až 2009, kdy se této funkce vzdal kvůli kandidatuře do Sněmovny.

Mimo jiné byl členem Vědecké rady Ministerstva zdravotnictví ČR a předsedou Asociace nemocnic ČR. Získal zlatou medaili Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, ocenění Manažer roku 2007 a cenu města Hradec Králové Primus inter pares.

V roce 2010 se stal poslancem a poté i nejdéle sloužícím polistopadovým ministrem zdravotnictví. Za jeho působení ve funkci se podařilo přijmout nové kodexové zákony: zákon o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zákon o zdravotnické záchranné službě.

Od komunálních voleb v roce 2014 v Hradci Králové je zastupitelem města. Ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 obhájil mandát poslance a je místopředsedou výboru pro zdravotnictví. V roce 2016 byl zvolen zastupitelem Královéhradeckého kraje. Od roku 2013 je místopředsedou TOP 09 a expertem strany pro zdravotnictví.

Bývalý předseda a dlouholetý člen veslařského klubu v Hradci Králové stále aktivně sportuje, má rád také běh, plavání, cyklistiku, letní a zimní turistiku.

Leoš Heger je ženatý, má dva syny a tři vnoučata.

TOP 09 odstartovala kampaň, ze svých hodnot "neuhne"

30. 5. 2017
TOP 09 dnes představila svůj volební program a zahájila kampaň před podzimními sněmovními volbami. Voličům nabízí jasný postoj, o který se můžou opřít. Do kampaně jde proto se sloganem - "Neuhneme".
Číst více

Volby: