Pavera: Bolatice jsou baštou TOP 09

19. 10. 2017

Navzory celostátně upadající prestiži v posledních letech zůstávají Bolatice baštou TOP 09. Zřejmě i kvůli osobnosti starosty Herberta Pavery, který obec vede už 19 let. Většina místních, alespoň podle volebních výsledků, jeho přístup oceňuje.

Bolatice jsou obec, kde žije něco přes čtyři tisíce obyvatel. Nachází se v Hlučínsku na severovýchodě republiky jen kousek od polských hranic. Bolatice mají jednu zvláštnost - ve volbách tu drtivě vyhrává strana, kterou by čekal jen málokdo. 

Bolatice - Zkuste si v duchu odpovědět na otázku, jakou stranu volí lidé ve čtyřtisícové obci s velkým kostelem, do kterého tu na mše chodí čtvrtina lidí, a kde je podle sčítání osmdesát procent věřících. Odpovědi se nabízejí dvě. Ta první: křesťanské demokraty. Ta druhá: není to chyták?

Pravdu by měli ti, kdo tušili chyták. Tohle místo se jmenuje Bolatice, leží poblíž Opavy a polských hranic a v posledních volbách bylo baštou TOP 09. Tedy strany, která po velkém úspěchu v roce 2010 a vládním angažmá zažívá ústup ze slávy.

V Bolaticích ale poslední sněmovní volby TOP 09 vyhrála a v těch krajských konkurenci doslova deklasovala ziskem přes 40 procent hlasů. V době uvadání kouzla ikonického Karla Schwarzenberga a kontroverzně vnímaného Miroslava Kalouska jsou to pro "topku", zvlášť na venkově, čísla zcela nevídaná.

Když odhlédneme od politiky, obec působí na první dojem spořádaně: silnice jsou opravené, postarší lidé v reflexních vestách zajišťují pouštění školáků na přechodech, je tu čisto, staví se hřiště. A navíc je hezky, meteorologové tomuhle hřejivému říjnu říkají tereziánské babí léto. Prý podle svátku karmelitánské reformátorky svaté Terezie z Ávily.

Obecní úřad se pak přehled svých úspěchů snaží ukázat i na chodbě barokního zámku, ve kterém sídlí. Zlaté stuhy za krajskou vesnici roku, diplomy za třídění odpadu, podporu podnikání, obec přátelskou rodině, ale třeba i uznání za dar obce na oběti války v Sýrii. Ocenění je plná stěna v mezipatru.

Jak je to tu ale s tou politikou? Lidé se - samozřejmě ne všichni - k TOP 09 kloní zřejmě i kvůli starostovi Herbertu Paverovi. V čele obce stojí devatenáct let, už čtyři roky je poslancem, teď vede krajskou kandidátku TOP 09.

Ač starosta, při rozvodu TOP 09 se Starosty a nezávislými zůstal věrný první ze zmíněných stran. "V 'topce' je přece také spousta starostů. Měl jsem tam přátele a také mi přišlo, že jsou profesionálněji organizovaní," vysvětluje. Uznává ale, že ačkoliv voliči "potřebují trochu toho volebního adrenalinu", letošním sněmovním kláním až tak moc nežijí. Starosta tu třeba má jediný plakát, vidět moc nejsou ani jeho protivníci.

Namísto voleb je tak v obci mnohem víc patrný zdejší kulturní a společenský život, ostatně těch aktivit je zde více než dost: jen v příštích pár dnech mohou místní vyrazit na besedu, jak čelit "šmejdům", na pochod i jízdu na kole, v kostele se chystá přednáška o víře… A je to obec právě tak velká, že se tu mnozí lidé znají a zdraví se na ulici, to je sympatické.

Téhle pospolitosti využívá i starosta Pavera. Mezi telefonickým domlouváním očištění hlínou zanesené silnice v nedaleké osadě Borová vypráví, jak skrze dotazníkové šetření a následnou besedu dokáže obyvatele přesvědčit například o rušení starého a nepříliš užívaného hřbitova nebo o vzniku kompostárny. Na referenda zjevně příliš nevěří. Ostatně TOP 09 také ne.

Trochu nepatřičně pak v upravené obci působí zchátralý areál bývalého JZD. Výhledově by tu mohlo začít fungovat lehké strojírenství, ale bude to stát se vším všudy kolem šedesáti milionů korun. "Obec by platila deset až patnáct procent, zbytek by se pokryl z dotace, mělo by to být zvládnutelné," odhaduje starosta.

Popravdě, v menších obcích je efekt lidí volících úspěšného starostu celkem známý, měl jsem to ale jen jako hypotézu. Zdá se ovšem, že v Bolaticích bude jeho jméno zase stačit na hodně slušný výsledek. Jak to bude celostátně, se dozvíme už za pár dnů.

Zdroj:aktualne.czDatum vydání:18.10.2017 Rubrika / pořad:DomácíAutor:Jan Wirnitzer
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme