Kultura, média a církve

Jsme přesvědčení, že kultura a umění mají významnou národohospodářskou roli, ať už v odvětvích hudebního, filmového a vydavatelského průmyslu nebo v dalších odvětvích tzv. kulturního průmyslu. Kultura je velkou příležitostí pro podnikatelskou sféru, je důležitým podněcovatelem prosperity měst či celých regionů, mimořádnou šancí pro novou ekonomiku.

TOP 09 chrání a prosazuje svobodu slova, politickou a názorovou nezávislost rozhlasu a televize veřejné služby. Jejím záměrem je přesněji definovat roli a cíle médií veřejné služby v oblasti kultury. TOP 09 bude rovněž vždy hájit náboženské svobody. Částečná náprava křivd, které bylo dosaženo majetkovým vyrovnáním s církvemi, otevřela cestu k novému vztahu mezi státem a církví. Namísto poručnictví a finančního zajišťování ze strany státu chceme uplatnit vztah vzájemně obohacující kooperace.

Naše postoje ke kultuře, médiím a církvi a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2013. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu kultury.

Koubek: Povolit cestu Slovanské epopeje do Číny je riziko

24. 2. 2017
Údajně na základě posudku vydal souhlas s vývozem epopeje do Japonska. Musím říci, že jsem trošku překvapen, ač jsem laik. Jestli 21 řádků stačilo na to, abyste vydal souhlas s tím, aby epopej mohla cestovat do Japonska. Vůbec tam třeba není zmíněno to, že o čtyřech plátnech z toho cyklu se dlouhodobě ví, že jsou velice poškozená.

1 Vzdělaná společnost

Škola v poslední době ztratila monopol na vzdělávání! Čím dál tím více se na vzdělávání podílejí i další instituce, sdělovací prostředky, sociální sítě, ale i rostoucí možnosti cestování a snadno dostupný kontakt s celým světem.Vědomosti a informace rychle ztrácejí svoji hodnotu, žádná škola nemůže stačit tempu oborového vývoje, je třeba, aby se tato skutečnost promítla do pojetí vzdělávání 21. století i do činnosti škol.
Číst více

Farský: O blokaci stránek nesmí rozhodovat úředníci, je to zásah do svobody internetu

13. 4. 2016
Loterinní zákon tak, jak je navržen, je v našem právním řádu výjimečný. Aby úředníci Ministerstva financí mohli v netransparentním řízení rozhodovat o tom, že se zablokují nějaké internetové stránky, které zrovna budou označeny za ty, které šíří, propagují, umožňují nelegální hazard, to je průlom do svobody internetu.

Kalousek: Demokratické prostředí není samozřejmost

14. 12. 2015
My jsme zakládali TOP 09 v roce 2009 s tím, že naším jediným posláním je ochrana konzervativních hodnot. Ve svobodném demokratickém prostředí. Doba se za šest let změnila. Možná, že jsme až příliš naivně to svobodné demokratické prostředí chápali jako samozřejmost, a dnes je ohroženo.

1 Vzdělaná společnost

Kalousek: Ve výrocích Babiše je zjevný obdiv k praktikám Třetí říše

2. 9. 2016
Vedle popírání holocaustu, které ve výrocích Andreje Babiše zjevně je, protože v Letech samozřejmě byl zrůdný koncentrák, je v nich také ten zjevný obdiv k praktikám Třetí říše.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09