Naše děti budou čelit zcela odlišným výzvám než předešlé generace a škola je na ně musí připravit. Poslední rok ukázal nejen naše slabiny, ale i obrovský potenciál učitelů a žáků. Musíme brát vážně výstrahy, které se zejména v době pandemie ukázaly, a musíme do puntíku využít možnosti, které moderní doba nabízí. Nic z toho se ale neobejde bez velkých investic do školství. Z místa se pohneme jen v případě, pokud poskytneme školám dostatečný materiální základ pro moderní výuku. 

Pokud budou platy učitelů odpovídat náročnosti povolání a budou atraktivní i pro mladé lidi. Pokud budeme ochotni změnit přístup a zbavit se neduhů, které si celý systém nese ještě z minulého režimu. Pokud dětem předáme kompetence, které potřebují pro život v době, která se nikdy v historii neměnila tak rychle jako dnes. Proto je třeba změnit celý přístup, nenutit děti, aby se učily kvůli známkám, ale motivovat je k zájmu o poznávání nových věcí. V tom mohou pomoci také rodiče, kteří by měli mít více možností, jak se podílet na vzdělávání svých potomků. Digitalizace, modernizace školství, nové přístupy a podpora růstu potenciálu nejen žáků a studentů, ale také učitelů a ředitelů škol, to je cesta, kterou se chce vydat TOP 09, a která dovede české školství do 21. století.  Nechceme, aby v Česku přibývalo dělníků, ale chceme vyučit šikovné řemeslníky. 

TOP 09 i z těchto důvodů prosazuje novelu zákona o pedagogických pracovnících. Tento zákon garantuje učitelům důstojné platy i profesní růst. Výše jejich odměn bude díky zákonu v kompetenci ředitelů. Zákon tak učitelům garantuje plat ve výši 130 procent průměrné mzdy a stanovuje jasné podmínky pro učitele „nepedagogy“.

Další postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v kapitole Vzdělaná a kulturní společnost volebního programu 2021.

Ministryně Helena Langšádlová podá demisi, chce se věnovat boji s dezinformacemi a strategické komunikaci
25. 4. 2024

Ministryně Helena Langšádlová podá demisi, chce se věnovat boji s dezinformacemi a strategické komunikaci

Helena Langšádlová končí na postu ministryně pro vědu, výzkum a inovace. Její rozhodnutí podat demisi včera jednomyslně vzalo na vědomí vedení strany. Stalo se tak po jednání předsednictva, na kterém se jeho členové věnovali výsledkům práce paní ministryně a jejich komunikaci. 

Celý článek
Kolář: Využijte volnou ruskou školu pro pražské děti
18. 4. 2024

Kolář: Využijte volnou ruskou školu pro pražské děti

Pražský poslanec Ondřej Kolář ve čtvrtek vyzval zastupitele hlavního města, aby se pokusili získat budovu bývalé ruské školy v Bubenči. Město by tak mělo stovky dalších míst pro žáky a studenty, aniž by muselo draze rozšiřovat stávající kapacity nebo dokonce kupovat nové budovy.

Celý článek
Programová konference TOP 09: Aktuální výzvy v oblasti vzdělávání
8. 4. 2024

Programová konference TOP 09: Aktuální výzvy v oblasti vzdělávání

O současném stavu českého školství i o tom, kam by se s ohledem na současné trendy mělo ubírat, diskutovalo na sedm desítek expertů ze všech regionů Česka na programové konferenci TOP 09 nazvané “Aktuální výzvy v oblasti vzdělávání”.

Celý článek
Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů
28. 3. 2024

Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) spolu s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou. Novela představuje důležitý krok směrem ke zlepšení kvality vysokoškolského vzdělávání.

Celý článek
Ministryně Langšádlová se setkala s mladými vědci z ČVUT
14. 3. 2024

Ministryně Langšádlová se setkala s mladými vědci z ČVUT

V úterý 12. března se uskutečnil v Hrzánském paláci pracovní brunch s mladými úspěšnými vědkyněmi a vědci z Českého vysokého učení technického v Praze, který uspořádala  ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Po obsáhlé diskusi s ministryní pokračoval program tzv. speed-datingem, kde měli badatelé možnost se setkat ve formátu krátkých rozhovorů s novináři a popularizátory vědy. 

Celý článek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme