Soudnictví - justice

Základní práva a svobody jsou pod ochranou soudní moci. TOP 09 prosazuje  tradiční hodnoty v justici tak, aby pomáhala navracet lidem důvěru v právní stát. Za nezbytnou podmínku řádného fungování justice a účinného prosazování těchto hodnot považujeme stabilní a přehledný právní řád. Právo musí sloužit jako srozumitelný soubor pravidel, která se nemění každý den a přinášejí do běžného života občanů i společností dostatečnou právní jistotu. Zasadíme se o to, aby přechod na novou úpravu soukromého práva proběhl s co nejmenšími nepříznivými dopady na ochranu práv fyzických i právnických osob.

Naše postoje k soudnictví a justici a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2013. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu soudnictví - justice.

Plíšek: Státní úředník musí být nestranný

26. 4. 2017
Obecně vzato není dobrá kumulace více funkcí. U paní Drábové nesmíme zapomenout, že je také  místostarostka, zastupitelka kraje a šéfka státního úřadu. Možná by mohla mít čtvrtou, pátou funkci. Otázka je, jak by se těmto pozicím byla schopna věnovat. Je tedy v pořádku, že se postupuje podle zákona.

Zastavme likvidaci podnikatelů

26. 4. 2017
TOP 09 se dopisem předsedy strany obrací na předsedu vlády a veřejnou ochránkyni práv, aby zabránili zneužívání institutu tzv. zajišťovacího příkazu Finanční správou ČR.
Číst více

Plíšek: Regulaci zbraní mají řešit jednotlivé státy

12. 4. 2017
Myslím, že nakládání, držení a používání zbraní by mělo být právem národních států, tedy i České republiky. Je potřeba připravovat novelu zákona o zbraních a střelivu v tom smyslu, aby byl negativní dopad na držitele zbraní co nejmenší.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09