Uvědomujeme si, jak důležitá je spolupráce zemí, které sdílejí společné hodnoty. Pro nás je to zejména Evropa a euroatlantický prostor. Jsme relativně malá země. Je velmi pošetilé si myslet, že můžeme být naprosto bez vazeb na okolí. Buď nás někdo zhltne proti naší vůli, nebo se svobodně připojíme do společnosti zemí stejných hodnot, jako jsme to udělali vstupem do EU a NATO. Ostatně TOP 09 byla jednou z mála českých politických stran, která dlouhodobě varovala před mocenskými touhami Vladimira Putina a Ruské federace.

TOP 09 podporuje závazek ČR, aby na obranu šly 2 procenta HDP. Také na základě našeho tlaku tento závazek schválila vláda už pro rok 2024. Pokud jsme spolehlivými partnery, kteří plní své závazky, jsme silnější, než kdybychom na světové politické mapě při ochraně našich tradic a hodnot byli sami.

České předsednictví jasně ukázalo, že už se před totalitními mocnostmi z východu sklánět nebudeme. V mezinárodních vztazích máme opět rovná záda. Naším úkolem však zůstává jednat takovým způsobem, abychom i nadále zůstali respektovaným členem Evropské unie i NATO.

Pevně stojíme za českými bezpečnostními složkami. I proto považujeme za jeden z nejdůležitějších úkolů dlouhodobě a systematicky bojovat s hybridními hrozbami a lživými zprávami, které dohromady rozežírají demokracii.

Česká zahraniční politika bude pevná, předvídatelná a srozumitelná. Musí být jasné, že se opírá o základní struktury Evropské unie a NATO. Je třeba posilovat regionální vazby, a to zejména na Německo, Slavkovský formát či Pobaltí spíše než na země Visegradské čtyřky. Tento spolek by měl v současné situaci naopak znovu definovat své cíle a v nejlepším případě se zevnitř přestavět, protože v současné chvíli Česku neumí přinést užitek, který se od něj očekával.

Další postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v kapitole SPOLU pro bezpečnou zemi volebního programu 2021.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme