Zahraniční a obranná politika

Za základní podmínku důstojného života v prosperující společnosti a v bezpečí považujeme mezinárodní stabilitu a mír. Jsme přesvědčeni, že je v zájmu občanů ČR usilovat o posílení našeho hlasu v EU a směřovat v tomto integračním seskupení k jednotě, která vezme v úvahu i naše specifické zájmy. TOP 09 je přesvědčena, že české národní zájmy obhájíme mnohem lépe v těsném partnerství u společného evropského stolu než politikou, která se společné diskusi vzdaluje a má pro ni pouze slova kritiky. Obranná politika, jejímž cílem je efektivně čelit možnému ohrožení zájmů státu z vnějšku, je svou orientací na spojenectví v NATO a v EU neoddělitelná od politiky zahraniční. Směřuje k naplnění odpovědnosti vlády za vnější bezpečnost tak, jak to stanoví Ústava, zákony a závazky vůči spojencům.

Naše postoje k zahraniční a obranné politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v příslušné kapitole volebního programu 2013. Níže najdete nejvýznamnější články k tématu zahraniční a obranné politiky.

Ženíšek: Jen silná Evropa může konkurovat USA

22. 2. 2017
Pokud chce být Evropa také velkým hráčem, který bude rozhodovat a bude moci komunikovat věrohodně se Spojenými státy nebo s Ruskem, musí být silná. Pokud chceme ovlivnit Spojené státy nebo na ně působit, musíme si nejprve zamést před vlastním prahem.

Schwarzenberg: Rusko se stále snaží rozvrátit Ukrajinu

14. 2. 2017
Dle mého názoru neexistuje opravdová vůle Ruska na opravdovém míru na Ukrajině. Nadále má snahu rozvrátit Ukrajinu. Chtějí si podmanit Kyjev.
Číst více

Ženíšek: Mluvit o evropské armádě je začínání od konce

7. 2. 2017
Ve chvíli, kdy členské země NATO nesplňují závazek vydávat dvě procenta HDP na obranu, to považuji za nebezpečné. Nejprve je třeba daleko intenzivněji dobudovat naše armády, kde tomu tak ještě není, což je i náš případ.
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09