Rozhodnutí učiněná v následujícím volebním období silně ovlivní kvalitu života v České republice na celá desetiletí. Svět kolem nás se totiž významně proměňuje. Čeká nás diskuze o budoucnosti Evropské unie, která může skončit přetvořením Unie na vysokorychlostní společenství. Ekonomický model České republiky postavený na exportu průmyslových výrobků a nízkých mzdách se začne zadrhávat. Začneme pociťovat výpadky dlouhodobě neudržitelného důchodového systému. Státní byrokracie fungující podle návyků z doby před vznikem moderních technologií již nebude člověku 21. století vyhovovat.

TOP 09 se těchto ani dalších přicházejících výzev nebojí, jelikož jsme se po celou dobu svého pobytu v opozici systematicky připravovali na jejich řešení. Máme svou VIZI a víme, jak jí dosáhnout. Chceme, aby ČR byla sebevědomou zemí pevně ukotvenou v euroatlantických strukturách – EU a NATO. Chceme štíhlý stát spravovaný efektivní a špičkovou státní správou, která s občanem komunikuje elektronicky. Chceme, aby české podnikatelské prostředí bylo přehledné, jednoduché a bez zbytečných regulací. Chceme, aby stát pomáhal pracovitým a odvážným rozvíjet se a dosahovat úspěchů a ne jim házel klacky pod nohy. Chceme, aby naše školství vychovávalo nejen schopné a všestranně kompetentní pracovníky, ale také odpovědné občany.

Jsme připraveni převzít vládní odpovědnost a v součinnosti s dalšími demokratickými stranami odpovědně spravovat naši zemi. Stejně tak jsme připraveni být pozornou, avšak konstruktivní opozicí. Ani v jedné z těchto pozic však nezapomeneme na naše politické priority v jednotlivých oblastech.