Dostaneme Česko do digitální éry

Digitalizace státní správy, zmenšení objemu byrokracie a jednodušší plnění povinností při podnikání představují jedny ze základních pilířů ekonomického růstu. Živnostníci a podnikatelé, zejména střední a menší, musí být silnějším motorem našeho hospodářství. Zatěžují je hlavně nadměrně zbytečné požadavky státu. Proto musíme vytvořit jasnější a jednodušší prostředí, ve kterém mohou své plány uskutečnit. Čeká nás dlouhá a náročná cesta, ale změna musí začít už dnes.

Jaký je náš plán?

• Zefektivníme fungování státu a zavedeme digitalizaci primárně v oblastech, které mají významný potenciál snížit náklady pro občany a firmy a zlepšit fungování státu.
  • Budeme lépe využívat domácí ale hlavně unijní prostředky, které jsou k tomuto účelu dostupné.

Jaké jsou naše konkrétní kroky?

• Zmodernizujeme a zdigitalizujeme daňový systém, aby byla jeho správa jednodušší než kdy dřív. Systém elektronické fakturace (e-invoicing) nahradí všechny ty zdlouhavé reportovací povinnosti ohledně obratu firem. Díky tomu se daňová přiznání automaticky předvyplní a sníží se tak administrativní zátěž a chyby.
  • Pro menší daňové subjekty, které pro to splňují podmínky, zavedeme možnost jednoduchého plnění daňových povinností prostřednictvím jednoho kontaktního místa na daňové správě. Stačí jen poskytnout potřebné údaje a nastavit platební údaje a hotovo.
  • Budeme požadovat, aby ministerstva konečně udělala konkrétní kroky k naplnění plánu z roku 2006. Chceme vytvořit jedno inkasní místo nebo alternativní řešení, které umožní firmám, podnikatelům a občanům snadný kontakt pro plnění daňových a odvodových povinností. Už je načase, aby se to stalo skutečností.
  • Postoupíme v digitalizaci zdravotnictví. Aplikaci „Tečka“, která v době pandemie covidu-19 sloužila jako průkaz o očkování, rozšíříme o další funkce. Chceme, aby každý občan měl ve svém chytrém telefonu svoji zdravotní kartu, která mu usnadní komunikaci s jeho lékaři.
  • Vzhledem k tomu, že podíl výdajů na digitalizaci představuje povinnou součást Národního plánu obnovy (využití peněz z unijního RRF), požadujeme revizi toho, zda jsou plánované projekty „na dobré cestě“ a zda dostatečně přispívají k uvedeným cílům.
  • Využijme příležitost v oblasti kryptoměn, abychom podpořili ekonomiku s přidanou hodnotou. Prostřednictvím krypto start-upů a transparentních pravidel můžeme přilákat zahraniční kapitál a čerpat výhody, které trh s kryptoměnami přináší.

Další postoje a návrhy k e-governmentu a IT naleznete v kapitole SPOLU pro chytrý stát volebního programu 2021.

Válek: Blokování korespondenční volby útočí na výkon občanského práva
22. 1. 2024

Válek: Blokování korespondenční volby útočí na výkon občanského práva

Korespondenční volba usnadní občanům pobývajícím v zahraničí výkon jednoho z nejzákladnějších občanských práv: práva volit své zástupce. Hnutí ANO korespondenční volbu obstruuje navzdory tomu, že ji jeho vláda měla v programu.

Válek: Z Tečky se může stát elektronický zdravotnický kompas
26. 10. 2022

Válek: Z Tečky se může stát elektronický zdravotnický kompas

Finální cíl je, aby se z Tečky stal elektronický průkaz pacienta, říká ministr zrdavotnictví Vlastimil Válek. Mohla by být místem, kde bude mít pacient svou zdravotnickou dokumentaci, propouštěcí zprávy, informace o očkování, prohlídkách, a další, dodává.

Celý článek
Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Novela státního rozpočtu umožní reagovat na vysokou inflaci a situaci na Ukrajině
6. 9. 2022

Poslanci vládní koalice před začátkem jednání představili priority, které chtějí tento týden ve Sněmovně projednat. Schválit se má například novela státního rozpočtu a působení našich vojsk v rámci NATO.

4. SPOLU pro chytrý stát

Méně byrokracie, méně korupce, méně povinností pro občana.

Méně byrokracie, méně korupce, méně povinností pro občana.

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019
24. 4. 2019

Program pro volby do Evropského parlamentu 2019

Česká republika je nezpochybnitelně hodnotově, kulturně, historicky a ekonomicky ukotvena v Evropské unii. Vážíme si stabilního geopolitického prostoru, který se dokázal vypořádat s řadou krizí, které v minulosti končily válečnými konflikty. Cítíme zodpovědnost za to, že tato hodnota bude i nadále zachována.