Návrhy TOP 09 v době koronakrize

5. 6. 2020

TOP 09 podpořila vládu v nezbytných nařízeních, které zabránily šíření viru COVID-19. Stejně tak přijala vládní nabídku táhnout za jeden provaz, ačkoliv opravdový zájem na společném řešení problémů spojených s těmito nařízeními vláda neměla. TOP 09 proto navrhla opatření v mnoha oblastech, které byly a nadále jsou koronakrizí nejvíce postiženy. Jejich podpora je důležitá pro fungování ekonomiky státu, zachování kulturní diplomacie, ale také pro zjednodušení života mnoha občanů. Několik z těchto návrhů vláda v první fázi odmítla, poté je okopírovala a předložila jako své. Zároveň TOP 09 připravila osm zdravotnických priorit, která by vláda měla urgentně řešit, aby zlepšila současnou situaci.

Podívejte se na všechny návrhy TOP 09.

Osm zdravotnických priorit TOP 09 

Situace se začíná vymykat kontrole a proto TOP 09 připravila osm zdravotnických priorit, která jsou nutná okamžitě řešit a která jsou vládě k dispozici pro inspiraci. Všechna opatření, která nebudou vycházet od marketérů, ale od odborníků je TOP 09 ochotna odborně i personálně podpořit.

Ekonomická opatření TOP 09

Důsledky vládních opatření nesmí odnést budoucí generace. TOP 09 proto prosazovala balíček pro malé a střední podnikatele a živnostníky. Když se daří, jsou právě tyto podniky páteří naší ekonomiky, proto bylo, a stále je, důležité, abychom právě jim co nejvíce pomohli. Souhrn opatření byl představen již 20. března.

Devatero opatření TOP 09 pro záchranu české kultury

Kultura je jedna z mála věcí, ve které jsme opravdu světoví. Díky Formanovi, Smetanovi, Muchovi, České filharmonii, Kafkovi a Kunderovi znají desetimilionové Česko lidé po celém světě. Kulturní diplomacie navíc často v minulosti pomohla té obchodní. Nicméně státní opatření na záchranu české kultury jejímu výsadnímu postavení neodpovídají ani zdaleka. TOP 09 proto představila devět konkrétních bodů, které by pomohly české kultuře a celému kreativnímu průmyslu.

Prosazené návrhy

V rámci podpory dalších potřebných odvětví předkládala TOP 09 pozměňovací návrhy k vládním zákonům. Ty pomohly OSVČ, malým firmám, ale i občanům.

Možnost čerpat kompenzační bonus i těm OSVČ, kteří se zároveň na malý úvazek věnují pedagogické činnosti.

Prodloužení prodeje cigaret se starší spotřební daní o jeden měsíc. Díky tomu jsme podpořili malé trafiky.

Pozměňovací návrh zákona, který rozšiřoval ošetřovné pro handicepované děti starší 13 let.

Informovat srozumitelně klienty cestovních kanceláří o jejich právech, které nově vyplývají ze zákona týkající se zmírnění dopadů epidemie koronaviru na odvětví cestovního ruchu.

Návrhy TOP 09, které vláda odmítla a následně přejala za své

Mnoho z dalších opatření, které TOP 09 v Poslanecké sněmovně předložila, vláda zamítla nebo mlčením přešla. Následně jej okopírovala a prosadila jako své vlastní.

TOP 09 navrhla 18. března odložení 3. a 4. vlny EET

Návrh podpořil i rozpočtový výbor, bohužel vláda jej odmítla. Následně byl představen poslanecký návrh zákona, který odkládal 3. a 4 vlnu EET do 1. ledna 2021.  I ten vláda zamítla. Stejný návrh, jako dva předchozí, poté vláda na začátku května představila na tiskové konferenci a požádala Sněmovnu o schválení.

Pozměňovacím návrhem poslanci TOP 09 24. března požadovali zvýšení ošetřovného ze 60 % na 80 % mzdy.

Ministryně práce a sociálních věcí k tomuto návrhu dala jasný nesouhlas. Následně 17. dubna představila stejný návrh jako svůj vlastní.

Opatření o kompenzaci nájmu TOP 09 představila 2. dubna

Úhrada 80 %, respektive 100 % nákladů za nájem se měla týkat provozoven, které musely být z důvodu vládních opatření uzavřeny, anebo fungovaly ve výrazně omezeném režimu. Vláda tento návrh odmítla.  Stejně tak odmítla kompromisní varianty (20 % a 40 %, 30 % a 50 %; 40 % a 60 %). Přesně o měsíc později představila návrh na kompenzaci nájmů v poměru 50 % stát, 30 % pronajímatel a 20 % nájemce.

TOP 09 požadovala po vládě 28. dubna předložení návrhu tzv. „odškodňovacího zákona“

Odškodňovací zákon by mimo jiné pomohl podnikatelům s úhradou fixních nákladů. Jeho vznik by mohl zefektivnit pomoc pro ty nejpostiženější sektory, především gastronomii a cestovní ruch. Vláda to odmítla a uvedla, že doba na jeho přijetí bude až po skončení epidemie.

Společné návrhy opozice

Společně s dalšími opozičními stranami TOP 09 navrhla několik opatření, které například rozšiřovaly kompenzační bonus na OSVČ pracující na DPP nebo DPČ nebo navyšovaly podporu pro OSVČ a malá s.r.o. Další návrhy se týkaly pomoci pendlerům a mnoha dalších oblastí.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme