× Pohněme s tím. Společně!

Návrhy TOP 09 v době koronakrize

5. 6. 2020

TOP 09 podpořila vládu v nezbytných nařízeních, které zabránily šíření viru COVID-19. Stejně tak přijala vládní nabídku táhnout za jeden provaz, ačkoliv opravdový zájem na společném řešení problémů spojených s těmito nařízeními vláda neměla. TOP 09 proto navrhla opatření v mnoha oblastech, které byly a nadále jsou koronakrizí nejvíce postiženy. Jejich podpora je důležitá pro fungování ekonomiky státu, zachování kulturní diplomacie, ale také pro zjednodušení života mnoha občanů. Několik z těchto návrhů vláda v první fázi odmítla, poté je okopírovala a předložila jako své.

Podívejte se na všechny návrhy TOP 09.

Ekonomická opatření TOP 09

Důsledky vládních opatření nesmí odnést budoucí generace. TOP 09 proto prosazovala balíček pro malé a střední podnikatele a živnostníky. Když se daří, jsou právě tyto podniky páteří naší ekonomiky, proto bylo, a stále je, důležité, abychom právě jim co nejvíce pomohli. Souhrn opatření byl představen již 20. března.

Devatero opatření TOP 09 pro záchranu české kultury

Kultura je jedna z mála věcí, ve které jsme opravdu světoví. Díky Formanovi, Smetanovi, Muchovi, České filharmonii, Kafkovi a Kunderovi znají desetimilionové Česko lidé po celém světě. Kulturní diplomacie navíc často v minulosti pomohla té obchodní. Nicméně státní opatření na záchranu české kultury jejímu výsadnímu postavení neodpovídají ani zdaleka. TOP 09 proto představila devět konkrétních bodů, které by pomohly české kultuře a celému kreativnímu průmyslu.

Prosazené návrhy

V rámci podpory dalších potřebných odvětví předkládala TOP 09 pozměňovací návrhy k vládním zákonům. Ty pomohly OSVČ, malým firmám, ale i občanům.

Možnost čerpat kompenzační bonus i těm OSVČ, kteří se zároveň na malý úvazek věnují pedagogické činnosti.

Prodloužení prodeje cigaret se starší spotřební daní o jeden měsíc. Díky tomu jsme podpořili malé trafiky.

Pozměňovací návrh zákona, který rozšiřoval ošetřovné pro handicepované děti starší 13 let.

Informovat srozumitelně klienty cestovních kanceláří o jejich právech, které nově vyplývají ze zákona týkající se zmírnění dopadů epidemie koronaviru na odvětví cestovního ruchu.

Návrhy TOP 09, které vláda odmítla a následně přejala za své

Mnoho z dalších opatření, které TOP 09 v Poslanecké sněmovně předložila, vláda zamítla nebo mlčením přešla. Následně jej okopírovala a prosadila jako své vlastní.

TOP 09 navrhla 18. března odložení 3. a 4. vlny EET

Návrh podpořil i rozpočtový výbor, bohužel vláda jej odmítla. Následně byl představen poslanecký návrh zákona, který odkládal 3. a 4 vlnu EET do 1. ledna 2021.  I ten vláda zamítla. Stejný návrh, jako dva předchozí, poté vláda na začátku května představila na tiskové konferenci a požádala Sněmovnu o schválení.

Pozměňovacím návrhem poslanci TOP 09 24. března požadovali zvýšení ošetřovného ze 60 % na 80 % mzdy.

Ministryně práce a sociálních věcí k tomuto návrhu dala jasný nesouhlas. Následně 17. dubna představila stejný návrh jako svůj vlastní.

Opatření o kompenzaci nájmu TOP 09 představila 2. dubna

Úhrada 80 %, respektive 100 % nákladů za nájem se měla týkat provozoven, které musely být z důvodu vládních opatření uzavřeny, anebo fungovaly ve výrazně omezeném režimu. Vláda tento návrh odmítla.  Stejně tak odmítla kompromisní varianty (20 % a 40 %, 30 % a 50 %; 40 % a 60 %). Přesně o měsíc později představila návrh na kompenzaci nájmů v poměru 50 % stát, 30 % pronajímatel a 20 % nájemce.

TOP 09 požadovala po vládě 28. dubna předložení návrhu tzv. „odškodňovacího zákona“

Odškodňovací zákon by mimo jiné pomohl podnikatelům s úhradou fixních nákladů. Jeho vznik by mohl zefektivnit pomoc pro ty nejpostiženější sektory, především gastronomii a cestovní ruch. Vláda to odmítla a uvedla, že doba na jeho přijetí bude až po skončení epidemie.

Společné návrhy opozice

Společně s dalšími opozičními stranami TOP 09 navrhla několik opatření, které například rozšiřovaly kompenzační bonus na OSVČ pracující na DPP nebo DPČ nebo navyšovaly podporu pro OSVČ a malá s.r.o. Další návrhy se týkaly pomoci pendlerům a mnoha dalších oblastí.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Témata:
Daňový systém, Hospodářství, Kultura, Rozpočtové určení daní, Sociální politika, Zdravotnictví
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09