Volby 2010 do zastupitelstev obcí

pátek 15. a sobota 16. října

Jak hlasovat ve volbách do zastupitelstva

Podzimní komunální volby rozhodnou o tom, kdo bude spravovat Vaši obec v následujících čtyřech letech. Volič muže vybírat své zastupitele mezi všemi kandidátkami. Jak je to možné? Každý volič obdrží jen jediný volební lístek, na kterém však budou uvedeny všechny kandidující volební strany. Muže pak volit buď jednotlivou stranu, a nebo si vybrat jednotlivé kandidáty z libovolných kandidujících stran. Pro každou obec je maximální počet hlasů/křížků jiný, odpovídá počtu zastupitelů obce.

Chci hlasovat pro volební stranu

Rozhodnete-li se hlasovat pro určitou stranu, označíte u jejího názvu křížek. Chcete-li tedy do zastupitelstva např. poslat kandidátku TOP 09, postačuje označit u této strany křížek do předtištěného rámečku. Ta pak získá automaticky všechny hlasy, které můžete v komunálních volbách ve Vaší obci využít. Volič nemůže hlasovat pro více než jednu volební stranu, tzn. nemůžete zakřížkovat více volebních stran. Takový lístek by pak byl neplatný.

Co však zákon umožňuje, je možnost hlasovat jak pro stranu, tak pro kandidáty z jiných volebních stran. Můžete tedy označit křížkem TOP 09 a dále si vybrat i kandidáty z jiných volebních stran a u jejich jména provést křížek. Pak vámi zvolená strana nezíská všechny Vaše hlasy, ale z těchto hlasu se jí odečte tolik hlasů, kolik kandidátů z jiných stran jste zakřížkovali.

Nechci hlasovat pro strany, ale pro jednotlivé kandidáty

V takovém případě můžete zakřížkovat kandidáty z libovolných stran, kterým se rozhodnete dát svůj hlas, nesmíte však překročit počet hlasů, které máte ve Vaší obci k dispozici. V této variante si vlastně zvolíte vlastní „ideální“ zastupitelstvo. Nevolíte tak stranu, ale jednotlivé kandidáty. Neplatný je lístek, který by obsahoval víc než maximální povolené množství křížků/hlasů. Proto dejte pozor na dodržení maximálního počtu křížků.

Bližší informace o hlasování v komunálních volbách naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Vyhledávání kandidátek

Abyste mohli zjistit, zda u Vás TOP 09 kandiduje, připravili jsme vyhledávání kandidátek. Můžete hledat rovnou dle názvu konkrétního území (funguje na příč všemi kategoriemi od obcí, přes města, statutární města a Prahu až po městské části a obvody) nebo nechat si vypsat kandidátky v určitém kraji či okrese.

TOP 09 a hnutí Starostové a Nezávislí mají kandidátky ve více než tisícovce obcí

TOP 09 uzavřela strategické partnerství s hnutím Starostové a Nezávislí, které spočívá ve vzájemné podpoře při volbách do obecních zastupitelstev. Dohromady bude kandidátka TOP 09 nebo hnutí Starostové a Nezávislí ve více než 1150 obcích, což představuje tisíce kandidátů. Hnutí Starostové a Nezávislí bude mít téměř 500 kandidátek a TOP 09 více než 700. Ve spoustě obcí je kandidátka TOP 09 a hnutí Starostové a Nezávislí společná. V několika desítkách obcí bude jak kandidátka TOP 09, tak kandidátka hnutí Starostové a Nezávislí. Všude, kde jsou obě kandidátky, k tomu došlo po vzájemné dohodě. „Ve více než padesáti místech jsme se rozhodli přivést do komunální politiky co nejvíce místních občanů a umožnili kandidaturu jak za hnutí Starostové a Nezávislí, tak za TOP 09. Ostatně volič stejně obdrží jen jeden volební lístek a může si zastupitelstvo složit skutečně napříč politickým spektrem. Bude jen dobře, že se zájem o volby a dění v naší zemi mezi občany zase o trochu zvýší,“ říká předseda hnutí Starostové a Nezávislí Petr Gazdík.

Seznam obcí, kde bude kandidovat TOP 09 nebo hnutí Starostové a Nezávislí naleznete v tomto souboru. Je možné, že ještě dojde k úpravě či aktualizaci tohoto rozsáhlého seznamu.

Články týkající se voleb do zastupitelstev obcí v roce 2010

Choceň

Volby do městskécho zastupitelstva

Volební program pro Moravskou Třebovou

Vážení spoluobčané, politická strana TOP09 je konzervativní demokratickou stranou , jejíž základní myšlenkou je dodržování základních práv a svobod,  prosazování principů svobodného trhu, podpora sociální odpovědnosti občanů i firem, zachování kulturního dědictví a ochrany životního prostředí. Mezi naše základní priority patří zdravé finanční hospodaření města, transparentní výběrová řízení a trvalé zlepšování životních podmínek občanů města. V návaznosti na tyto priority Vám představujeme náš program, který budeme prosazovat v rámci komunální politiky v příštím období.     Tradice využívající kulturního dědictví  k propagaci města a současně nabízející kulturní a sportovní vyžití občanů i turistů   pokračovat v obnově kulturních památek města a křížového vrchu vybudovat víceúčelového hřiště v lokalitě Pod Zámkem pro I. ZŠ a  III. ZŠ revitalizovat část města – prostředí bývalé Městské tržnice vybudovat Víceúčelový sál Odpovědnost za zajištění příjemného prostředí pro občana s odpovídající sociální, zdravotní  a vzdělávací infrastrukturou pokračovat v budování moderní a otevřené veřejné správě a zapojování občanů do rozhodování ve městě dokončit revitalizaci sídliště Západní obnovit městský park s cílem vytvořit příjemné prostředí pro relaxaci občanů vytvořit odpočinkovou zónu u autobusového nádraží místo hřiště u I. ZŠ zvyšovat kvalitu a čistotu veřejných ploch včetně veřejné zeleně vybudovat vsypovou loučku na hřbitově, jako alternativu pohřbívání zesnulých podporovat vzdělávací a volnočasové podmínky dětí a mládeže podporovat systém sociálních služeb pro všechny skupiny obyvatel Prosperita občanů a firem znamenající ekonomický rozvoj města a tím i zvyšování životní úrovně občanů spolupracovat s Úřadem práce při realizaci rekvalifikačních kurzů, příprava nové průmyslové zóny, zlepšit vzhled příjezdových komunikací do města a pokračovat v obnově chodníků zvýšit bezpečnost chodců - vybudovat zpomalovací retardéry a zóny s předností pro chodce vybudovat infrastrukturu pro výstavbu rodinných domků ve spolupráci se Sdružením obcí MTJ realizovat výstavbu cyklostezek

Fotografie z dětského dne s TOP 09
19. 9. 2010

Fotografie z dětského dne s TOP 09

V sobotu 11. 9. 2010  se v okolí restaurace U krále Václava IV. v Kunratickém lese uskutečnila akce "Den dětí s TOP09". Nyní Vám přinášíme fotografie z této vydařené akce.

18. 9. 2010 | 18:00

Benefiční bigbít

aneb vážíme si každého

Choceň- město mnoha tváří
18. 9. 2010

Choceň- město mnoha tváří

Fotografická soutěž pořádaná TOP 09

Voting of Nationals of Other States in the Municipal Election

Máte trvalé bydliště na území ČR a jste občanem členského státu EU? Pak máte podle § 4 odst. 1 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí, právo volit v komunálních volbách. Co proto musíte udělat?

18. 9. 2010

Střelecký den a Pejskiáda s Janem Krulišem na Sletišti

Možnost vyzkoušet si střelbu z luku nebo středověké kuše a netradiční soutěž pro pejsky připravil pro obyvatele Kladna a okolí na sobotní odpoledne lídr kladenské kandidátky Jan Kruliš se svým volebním týmem. Zváni jsou všichni, kdo se budou chtít pobavit nebo třeba jenom využít příležitost na neformální rozhovor s kladenskými TOP09 kadidáty do komunálních voleb. Aktuální informace a program Střeleckého dne je k dispozici na www.JanKrulis.cz .

PharmDr. Petr Městecký

Farmaceut-odborný zástupce lékárny

Návštěva v JE Dukovany
16. 9. 2010

Návštěva v JE Dukovany

Dne 16.9.2010 navštívili Jadernou elektrárnu Dukovany hosté z PSP a senátu ČR

Jak je postaráno o použité palivo, řídicí systémy na modernizovaném velíně a další témata – to bylo hlavní „menu“, které si vychutnali významní hosté na JE Dukovany.

Ing. Hana Jandová v Českém rozhlase
16. 9. 2010

Ing. Hana Jandová v Českém rozhlase

Ing. Hana Jandová, zástupce starosty v Praze 12 za TOP 09, odpovídá na otázky ohledně územního rozvoje na Praze 12 v Českém rozhlase 6…