Obvod č. 1 - Karlovy Vary: Jan Horník

Narodil se 19. 3. 1954 v Mariánských Lázních. S rodiči se přestěhoval do Karlových Varů, kde vystudoval gymnázium.

V roce 1980 dokončil studium Vysoké školy zemědělské v Praze, obor meliorace, se zaměřením na odvodnění a závlahy, zemědělské stavby a tvorbu a ochranu životního prostředí.  Po ukončení studia pracoval jako projektant v Agroprojektu.

Na doporučení lékařů se ze zdravotních důvodů  přestěhoval z Karlových Varů do hor, na Boží Dar, kde nejprve pracoval v několika dělnických profesích, poté jako vedoucí lyžařského areálu a správy majetku u TJ Jáchymov.

Před listopadem 1989 vedl pobočku JZD Chýně.

Po listopadu 89 výrazně přispěl k osamostatnění obce Boží Dar, v březnu 1990 byl zvolen  jejím starostou, kterým je dodnes.

Na podzim  roku 2004 byl zvolen senátorem za volební obvod č.1 Karlovy Vary a vstoupil do Klubu otevřené demokracie (od ledna 2009 senátní Klub TOP 09 a Starostové). V letech 1992 – 2004 byl členem ODA.

V lednu 2009 se stal členem politického  hnutí  "Starostové a nezávislí" a byl zvolen do jeho celostátního výboru.

Další aktivity:

V devadesátých letech byl jedním z iniciátorů založení Sdružení měst a obcí Krušné hory – Západ a následně jeho aktivní člen.

V průběhu let byl iniciátorem založení několika sdružení a svazků měst a obcí, ziskových i neziskových organizací ve veřejném sektoru, ale i např. občanské iniciativy na ochranu přírody a životního prostředí.

Stál u mnoha pilotních projektů z oblasti alternativních zdrojů energie a šetření s energiemi. Touto oblastí se zabývá dodnes.

1999 - 2005  prezident české části Euregia Egrensis.
2002 - 2004  společný prezident české i německé části Euregia Egrensis.
2004 – 2010  z pověření Senátu PČR zastává různé veřejné funkce.

Rodina:

Je podruhé ženatý. Z prvního manželství má dospělou dceru Michaelu. S manželkou Martinou vychovává dva syny, Daniela (1991) a Sebastiana (2003).

Zájmy a záliby:

Příroda, sport - lyžování, zakladatel skateboardové asociace v tehdejším Československu.

 

Rozhovory a komentáře


Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme