Obvod č. 22 - Praha 10: Jaromír Štětina

Jaromír Štětina se narodil 6. 4. 1943 v Praze. Vyrůstal v pohraničí u Frýdlantu v severních Čechách, kam se jeho rodiče přistěhovali v roce 1945. Absolvoval jedenáctiletku, maturoval na gymnáziu v Praze 10 ve Voděradské ulici. V letech 1961 až 1967 vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze 3.

Na podzim roku 1968 nastoupil Jaromír Štětina jako elév v tehdejším deníku Mladá Fronta. Začátkem roku 1969 nastupuje jako pomocný dělník v tehdejším národním podniku Geologický průzkum, pozdější Geoindustria v Holešovicích. V letech 1970 - 1978 vystudoval přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor geologie. V letech 1970 - 1999 uspořádal přibližně dvacet pět přírodovědných a sportovních výprav na Sibiř a do asijských zemí; je zakladatelem českého raftingu; je autorem několika úspěšných cestopisů.

Jaromír Štětina dále v letech 1987 až 1989 pořádal série politických přednášek v tehdejším Československu; několikrát byl zadržen orgány STB. Koncem roku 1989 se v Praze stal spoluzakladatelem Syndikátu novinářů. Koncem roku 1989 nastoupil jako novinář do znovuzaložených Lidových novin. V lednu 1990 odjíždí jako zpravodaj Lidových novin do Moskvy, kde působí tři roky. V roce 1992 zakládá Nadaci Lidových novin, stává se jejím prvním ředitelem a v letech 1993-1994 je šéfredaktorem Lidových novin.

V roce 1994 zakládá Jaromír Štětina soukromou novinářskou agenturu Epicentrum, je spoluzakladatelem humanitární společnosti Člověk v tísni a členem její správní rady. V letech 1994 - 2004 je šéfredaktorem agentury Epicentrum; jako reportér se specializuje na válečné konflikty v Evropě, Asii a Africe.

Jaromír Štětina je autorem několika stovek různých statí, deseti knih, mnoha desítek dokumentárních filmů a velkého množství rozhlasových a televizních pořadů

Vyznamenání a ocenění:

* Cena Františka Kriegla - 1992
* Cena Ferdinanda Peroutky - 1997
* Státní vyznamenání Za zásluhy - 2000
* Prestižní cena SAIS - Novartis Award, udělovaná John´s Hopkins University ve Washingtonu - 2001

Články a komentáře


Štětina:  Pomohla mi spolupráce s občanskými sdruženími
26. 10. 2010

Štětina: Pomohla mi spolupráce s občanskými sdruženími

Rozhovor se senátorem Jaromírem Štětinou

Spolupráce s občanskými sdruženími mi zcela jistě pomohla. Svou roli mohl ale sehrát i poslední pokus KSČM vyzvat voliče, aby dali hlas kandidátovi ODS, starostovi Vladislavu Lipovskému.

Celý článek
Postavme se spojenectví KSČM a ODS v Praze 10
21. 10. 2010

Postavme se spojenectví KSČM a ODS v Praze 10

Tiskové prohlášení senátora Jaromíra Štětiny k senátním volbám

„Děkuji desítkovým komunistům za jejich prohlášení. Nemohli mi u  slušných voličů pomoci lépe,“ podotýká Jaromír Štětina. “Přijďte, prosím k volbám.“

Celý článek
Jaromír Štětina: Neurážejte dinosaury
29. 9. 2010

Jaromír Štětina: Neurážejte dinosaury

Mou hlavní prioritou je pomáhat v zahraniční politice především diverzifikaci energetických zdrojů. Prostě řečeno, starat se o to, abychom se nedostali do situace, kdy budeme sedět doma v obyvácích v zimě v kožichu jen proto, že nebudeme mít dostatek plynu, nebo nebudeme mít co nalévat do nádrží svých aut.

Celý článek
Štětina: III. odboj měl být uznán dávno
27. 9. 2010

Štětina: III. odboj měl být uznán dávno

Jaromír Štětina o protikomunistickém odboji

Senát po mnoha letech čekání schválil návrh na uznání protikomunistického odboje. Jedná se především o morální ocenění statečných postojů politických vězňů.  

Celý článek
Interview se senátorem Jaromírem Štětinou
5. 8. 2010

Interview se senátorem Jaromírem Štětinou

Rozhovor se senátorem Jaromírem Štětinou

Víte, co je nejhorší v naší společnosti? Přestáváme ctít taková slova jako je statečnost a láska k vlasti a považují se za velkohubá a patřící do starého harampádí. Mašínové to tak necítili.

Celý článek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme