Int. M. et MA Pavel Havlíček

kandidát č. 16 ve volbách do EP 2024, 32 let, analytik v oblasti mezinárodních vztahů, Chrášťany, člen TOP 09

Pracuje jako analytik v oblasti mezinárodní politiky a bezpečnosti ve Výzkumném centru neziskové organizace Asociace pro mezinárodní otázky se sídlem v Praze, kde se zaměřuje na oblast východní Evropy, zejména Ukrajinu, Rusko a region Východního partnerství. Profesně se zabývá také otázkami bezpečnosti, dezinformací a strategické komunikace stejně jako demokratizace a podpory občanské společnosti. Od 1. května 2023 také externě spolupracuje s Ministerstvem vnitra ČR, a to na implementaci digitální regulace vůči sociálním sítím a agendy spojené s Aktem o digitálních službách.

Z hlediska vzdělání v září 2017 dokončil dvouleté magisterské studium evropského programu Erasmus Mundus v oboru ruských, středo a východoevropských studií na Univerzitě ve skotském Glasgow v kombinaci s evropskými studii na Jagellonské univerzitě v polském Krakově. V minulosti rovněž absolvoval celou řadu studijních a pracovních výjezdů ve Velké Británii, Rusku i Bruselu. Spolupracoval také s prestižními mezinárodními institucemi ve Spojených státech, Německu a Polsku. Dlouhodobě se angažuje v podpoře občanské společnosti a lidských práv ve východní Evropě.

Ve volbách do Evropského parlamentu by rád využil své tříleté pracovní zkušenosti v Bruselu, kde spolupracoval s Evropskou lidovou stranou a jejím výzkumným centrem Wilfrieda Martense, ale také Evropskou nadací pro demokracii na podpoře demokracie a lidských práv v EU i mimo ni. Tato zkušenost ho zároveň motivuje se do Evropského parlamentu vrátit a dále se věnovat oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky, která je pro Českou republiku a EU důležitější než kdy v minulosti. „Posílena by v této souvislosti měla být jak role samotného Evropského parlamentu, tak i Evropské komise, které dodnes nemají plnohodnotné instituce zabývající se otázkami evropské obrany a bezpečnosti. To přitom v době ruské války proti Ukrajině a Západu, narůstajícího tlaku komunistické Číny a také globálního soupeření představuje zásadní nedostatek, který bychom jako Evropané měli změnit,“ říká.

Pavel Havlíček je od prosince 2019 členem mládežnické organizace TOP tým Středočeský kraj a od svých 18 let je také členem TOP 09. Od února 2023 vede regionální organizaci TOP 09 v Kolíně, ke které přináleží také místní organizace v Českém Brodě, které je sám členem.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme