TOP 09: Nejsme jenom kníže

Onemanshow s logem dýmky končí. Strana nechce kampaň stavět jen na Karlu Schwarzenbergovi. Chce ukázat, že výrazných osobností má více. Prostor dostane starosta Semil Jan Farský nebo Leoš Heger. Karel Schwarzenberg není všechno, co můžeme nabídnout. Máme spoustu osobností, které za sebou mají skvělé výsledky. A do voleb je ukážeme. I tak lze číst další část kampaně, kterou dnes spouští TOP 09.

8. 10. 2013

Vybrala úspěšné tváře a ty budou až do voleb představovat „svá“ témata. Více tak bude slyšet Leoše Hegera o zdravotnictví nebo starostu Semil Jana Farského o korupci. „Chceme dát voličům najevo, že tato témata jsou pro nás důležitá, a hlavně, že jim naši kandidáti dobře rozumějí,“ říká mluvčí TOP 09 Martina Týblová.

Strana odmítá, že by tak reagovala na kritiku některých mediálních expertů či uživatelů sociálních sítí, že v kampani příliš sází na osobu Karla Schwarzenberga, která už může být pro mnohé voliče „okoukaná“.

Od některých starostů, kteří s TOP 09 sdílejí kandidátky, zase zaznívalo, že strana příliš akcentuje téma demokracie, což na menších městech voliče nenaláká.

„Já opravdu nevím, zda jsme tak reagovali na nějakou kritiku, nemyslím si to, ale pokud by to tak bylo, jen to ukazuje, že nejsme hluší,“ říká Jan Farský, který právě dnes programovou část kampaně rozjíždí.

Společně s šéfem hnutí Starostové Petrem Gazdíkem se stanou tvářemi boje proti korupci a transparentnosti státní správy. Farský, lídr kandidátky v Libereckém kraji, sepsal zákon o registru smluv, podle kterého by kraje, obce, ministerstva i státní firmy měly zveřejňovat všechny smlouvy na internetu. Nedávno díky němu dokonce Liberecký kraj zvítězil v hlasování veřejnosti o nejtransparentnější tuzemský úřad. Právě tam totiž registr smluv zavedli, byť zákon ještě není schválený.

„Chceme dále prosazovat téma registrů smluv, ‚rozklikávacích rozpočtů‘, prosadit zákon o financování politických stran i zeštíhlení státní správy,“ jmenuje dále Farský.

Změníme ústavu a omezíme vliv prezidenta, plánuje Polčák

Ke konci týdne by měl zdravotnickou část programu představit i Leoš Heger. Exministr zdravotnictví zatím v kampani zaujal především svými Hovory od kanálu, odlehčenou parodií na Hovory od bazénku místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha.

Heger prosazuje dlouhodobě odpolitizování zdravotních pojišťoven při obsazování dozorčích rad, nadstandardy i odměňování těch pacientů, kteří dodržují prevenci. V jednom z dílů svých „hovorů“ i kvůli tomuto bodu přišel s novým transparentem: červeně přeškrtnutou dýmkou. Tou, která je hlavním symbolem kampaně TOP 09.

Do voleb chce strana ukázat ještě minimálně svou expertku na vzdělávání Annu Putnovou nebo právníka Stanislava Polčáka (STAN), který znovu připomene svou verzi ústavy – s výrazně omezenými pravomocemi prezidenta.

Toto téma zdůrazníme krátce před volbami. Bude to naléhavá výzva voličům, aby si uvědomili, že prezidentské volby by mohly být jediné, které o všem rozhodnou,“ uvedl Polčák. Téma demokracie a protizemanovská rétorika tedy nadále zůstávají pro TOP 09 prioritní. Polčák také před časem uvedl, že jím vypracovaná verze ústavy vzbudila mezi voliči obrovský zájem.

TOP 09 vytahuje další tváře

Jan Farský * 11. července 1979.

Právník a starosta města Semily, který se stal poslancem za TOP 09 v roce 2010. Nyní kandiduje v Libereckém kraji jako lídr kandidátky.

Leoš Heger * 11. února 1948.

Lékař a pedagog na vysoké škole třináct let řídil nemocnici. Od léta 2010 byl tři roky ministrem zdravotnictví v Nečasově vládě. Resort řídil nejdéle ze všech ministrů polistopadové éry.

Stanislav Polčák *21. února 1980.

Právník a učitel na vysoké škole. Do Sněmovny se dostal za Starosty a nezávislé v roce 2010. Nyní kandiduje jako dvojka pražské kandidátky.

Anna Putnová *24. července 1960.

Dvacet let působí na Podnikatelské fakultě VUT v Brně, v letech 1999 až 2002 jako proděkanka. Poslankyní byla od roku 2010. Letos kandiduje jako dvojka Jihomoravského kraje.

Michaela Svobodová

Mladá fronta DNES, 8. 10. 2013, rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme