Stream a online reportáž

Online reportáž z 6. celostátního sněmu TOP 09

neděle 24. listopadu 2019

16:42:15 A to je opravdu vše. Na shledanou.

16:37:31 Markétě Pekarové Adamové doporučil Karel Schwarzenberg jedno z Machiavelliho pravidel - aby udělala tvrdé kroky hned na začátku.

16:33:02 Právě bylo schváleno usnesení a 6. celostátní sněm TOP 09 se stává minulostí. Závěrečné slovo si vzal čestný předseda strany Karel Schwarzenberg.

16:24:21 Ondřej Ženíšek ještě zve delegáty na plzeňský ples TOPky. Jinak nás již čeká jen schválení usnesení a sněm bude u konce.

16:20:59 Do výkonného výboru byli zvoleni Zdeňka Blišťanová (146 hlasů), Martin Dlouhý (145), Jan Grulich (148), Václav Hraba (147), Zdeněk Chmelík (140), Pavel Klíma (134), Michal Kučera (147), Jakub Lepš (139), Svatava Matušková (150), Oldřich Souček (138), Marek Sovka (146), Martin Špetla (142), Lukáš Teplý (143), Jakub Tichý (141), Zuzana Vandame (147).

15:48:22 Vzhledem k tomu, že se další delegáti kandidatury vzdali, budou delegáti nakonec vybírat 15 ze šestnácti uchazečů. Komu zůstane Černý Petr?

15:22:23 Celkem se o práci ve výkonném výboru uchází 19 delegátů. Jako první se sněmu představuje starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. V rychlém sledu pak všichni ostatní.

15:16:45 Čeká nás volba patnácti členů výkonného výboru.

15:03:39 Byla vyhlášena čtvrthodinová pauza, aby se regiony dohodly na obsazení výkonného výboru.

14:59:18 Ve třetím kole byl zvolen Pavel Nalezený. Získal 52,1% hlasů.

14:57:15 Dočkáme se posledního člena předsednictva ve třetím kole? Výsledek předchozí volby byl velmi těsný. Rozhoduje se mezi Pavlem Nalezeným a Jiřím Blažkem.

14:37:34 Ve druhém kole nebyl zvolen žádný kandidát a bude se tak konat kolo třetí.

14:16:35 Poslední člen předsednictva bude dovolen ve druhém kole.

14:09:29 V prvním kole byli zvoleni Radovan Auer (141 hlasů), Ondřej Kolář (127 hlasů), Michal Pilař (104 hlasů) a Tomáš Tesař (91 hlasů).

13:58:59 Pobavení mezi kandidáty vzbudil fakt, že ve stejném hotelu, kde se koná sněm TOP 09, má jednání také hnutí Trikolóra.

13:44:38 Nyní bude probíhat volba.

13:37:47 Každý z kandidátů má tři minuty na své představení. Svou vizitku již přednesli Auer, Blažek, Fénix, Gábor, Kolář, Nalezený, Pilař a Sommer. Program odsýpá.

13:19:05 Do předsednictva kandiduje deset delegátů. Radovan Auer, Jiří Blažek, Tomáš Ignác Fénix, František Gábor, Ondřej Kolář, Michal Pilař, Pavel Nalezený, Milan Sommer, Tomáš Tesař a Radek Zapletal.

13:11:51 Návrh Vlastimila Válka, aby se počet členů předsednictva rozšířil, neprošel. Bude se tak volit pět zbylých členů předsednictva.

13:08:45 Nyní se budou volit zbylí členové předsednictva.

13:04:48 Zvoleni nebyli Jiří Pospíšil, který získal 97 hlasů a Marek Ženíšek s 64 hlasy.

13:01:30 Místopředsedy TOP 09 byli zvoleni Jan Jakob (118 hlasů), Herbert Pavera (153), Vlastimil Válek (108) a Lukáš Otys (106).

12:59:17 Odpolední čast programu budou moderovat Ondřej Ženíšek a Miriam Faltová.

12:07:40 Kandidátský projev Marka Ženíška již je také online.

11:52:58 Má role je sloužit TOP, řekl ve svém kandidátském projevu Jiří Pospíšil.

11:47:27 Jednací pauzu si můžete zkrátit také při četbě projevů Lukáše OtyseJana Jakoba a Herberta Pavery.

11:45:25 Přečtěte si kandidátský projev Vlastimila Válka.

11:23:15 Výsledky prvního kola voleb místopředsedů budou známy po polední pauze. Tedy ve 13:09.

11:21:34 Jan Jakob, Lukáš Otys, Herbert Pavera, Jiří Pospíšil, Vlastimil Válek, Marek Ženíšek. Tito kandidáti se utkají o čtyři posty místopředsedů.

"Žijeme v zemi, kde je prezidentem Putinův agent a premiérem agent StB. Jediný způsob, jak to změnit, je spolupráce demokratických stran a porazit je ve volbách." Marek Ženíšek

11:17:14 Jako poslední kandidát na místopředsedu se představuje plzeňský Marek Ženíšek.

"Jako představitel podnikatelského stavu, držím palce Lukáši Otysovi, byť jeho makronky jsem zatím viděl jen na fotce." Radek Zapletal

11:10:44 Na místopředsedu měl kandidovat také Radek Zapletal, ale nominace se vzdal.

11:08:24 Jako další se delegátům představuje Vlastimil Válek.

"Jako předseda jediného kraje, kde se nebudou krajské volby konat, jsem připraven pomoci ostatním krajům v krajských volbách." Jiří Pospíšil

11:04:04 Delegátům sněmu se nyní "představuje" Jiří Pospíšil, který také kandiduje na místopředsedu.

11:03:07 Na místopředsedu kandiduje také Herbert Pavera.

"Nechci žít v zemi, kde stát malé a střední podnikatele šikanuje. Chci žít ve státě, který naopak podnikatele podporuje. Proto kandiduji." Lukáš Otys

10:53:34 Karlovarská organizace vyslala do klání o místopředsedu Lukáše Otyse.

10:50:22 Prvním kandidátem na místopředsedu, který se představuje, je starosta Roztok a šéf středočeské organizace strany Jan Jakob.

10:48:24 Nyní budou voleni čtyři řadoví místopředsedové.

10:46:47 Markéta Pekarová Adamová vyjmenovala kolegy, které by si přála mít jako místopředsedy. Jiřího Pospíšila, Herberta Paveru a Marka Ženíška.

10:44:23 Sněm se loučí s odcházejícím předsedou Jiřím Pospíšilem. Zároveň mu delegáti poblahopřáli k narozeninám.

10:43:12 Aristokratický moment. Na pódiu se sešla rodina Czerninů.

10:33:53 Tomáš Czernin se stal prvním místopředsedou TOP 09. Své hlasy mu odevzdalo 162 kandidátů.

"Mohu Vás ujistit, že budu-li zvolen prvním místopředsedou, budu Markétě ve všem oporou." Tomáš Czernin

10:14:55 Na post prvního místopředsedy kandiduje Tomáš Czernin.

10:12:30 Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová požádala Tomáše Czernina, aby kandidoval na prvního místopředsedu strany.

"Děkuji Tomášovi, který mi byl více než důstojným soupeřem. také on si zaslouží váš potlesk." Markéta Pekarová Adamová

10:08:23 Novou předsedkyní strany TOP 09 byla zvolena Markéta Pekarová Adamová. Získala 96 hlasů ze 177, tedy 53,9% hlasů.

10:02:11 Volba byla ukončena, sčítají se výsledky.

09:58:01 A zde je kandidátský projev Markéty Pekarové Adamové.

09:57:12 Kandidátský projev Tomáše Czernina.

09:42:21 Delegáti vyrážejí k volebním kioskům. Výsledek bude znám za dvacet minut.

"My řešení známe, jen je musíme, navzdory koncernovému PR, nabídnout voličům atraktivní formou."  Markéta Pekarová Adamová

"Máme před sebou velký úkol. Přetavit energii, kterou jsme cítili na Letné a na Národní třídě, v sílu, která neumožní další vládu oligarchů v naší zemi." Markéta Pekarová Adamová

"Česká republika zlenivěla v tom, že si přestala klást vyšší cíle a mety." Markéta Pekarová Adamová

09:30:17 U řečnického pultíku již Tomáše Czernina vystřídala Markéta Pekarová Adamová.

09:26:09 Pravda, odpovědnost a důstojnot člověka - hodnoty, které Czernin ve svém projevu zdůrazňuje.

"Milí přátele, naše strana nevzkvétá," zahájil Czernin svůj projev.

09:17:02 Jako první pronese kandidátský projev Tomáš Czernin.

09:15:31 Na předsedu jsou nominováni dva uchazeči - Tomáš Czernin a Markéta Pekarová Adamová.

09:13:50 V tuto chvíli je na sněmu akreditováno 171 delegátů.

09:09:50 Začínáme. První část jednání moderují Vladislava Michalová a Jan Vitula.

09:05:01 Lesního rohu ryk již svolává delegáty do sálu, ti se však musí prodrat houštím mikrofonů a kamer. Dnešní jednání sněmu se odehrává za velkého zájmu médií.

08:55:58 Jednání sněmu vypukne v 9:09, a to zostra. Volbou předsedy.

08:55:03 Vážení čtenáři, vítejte u online reportáže z druhého dne 6.celostátního sněmu TOP 09.

sobota 23. listopadu 2019

16:42:37 Končí první den sněmovního jednání. Těšíme se na Vás, vážení čtenáři opět zítra v 9.09.

16:40:00 Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina děkuje pražské organizaci, Jiřímu Pospíšilovi, senátoru Paverovi i poslanci Válkovi za pomoc s návratem Slovanské epopeje do Krumlova.

16:35:51 Lenka Kotková se vyjadřuje ke vzdělávání. Vyzývá ke sdílení idejí v této oblasti napříč republikou.

16:32:55 Do diskuze se zatím zapojili Aleš Matyášek z Prostějova a Radek Zapletal.

16:31:26 Tuto část moderuje starosta Roztok Jan Jakob a Michaela Foglová.

16:29:58 Po prvních volbách nastává čas na diskuzi.

16:19:01 Michaela Bartošková a Filip Vácha se stali členy smírčího výboru.

16:16:09 Předsedou smírčího výboru byl zvolen starosta Loun Pavel Janda.

16:13:04 Na předsedu smírčího výboru je nominován Pavel Janda.

16:09:52 Náhradníci byli zvoleni aklamací. Nastává čas pro smírčí výbor.

15:57:47 Ve druhém kole byl zvolen Aleš Koutný (55% hlasů). Nyní budou voleni náhradníci.

15:30:52 Prozatím byla zvolena jen jedna členka revizní komise, paní Jana Valentová, a to 58% hlasů. Delegáty tak čeká druhé kolo volby. Nabízí se citace z před chvíli zveřejněného projevu Jiřího Pospíšila. Demokracie trvá.

15:22:05 Přečtěte si celý projev Jiřího Pospíšila, končícího předsedy TOP 09.

14:51:37 Nyní se představují kandidáti na řadové členy revizní komise.

14:49:38 Staronovým předsedou celostátní revizní komise se stal Karel Korba. Dostal 52% hlasů.

14:17:08 Prezentují se Milan Sommer a Jana Valentová.

14:14:16 Dále se představují Aleš Koutný a Stanislav Motyčka.

14:10:05 Nyní se představují kandidáti na předsedu celostátní revizní komise. Jako první se představuje stávající předseda Karel Korba.

14:07:25 Poprvé na sněmu proběhne tajná elektronická volba.

14:01:44 Dochází k výměně na moderátorských postech. Svatava Matušková a Jakub Lepš budou provázet volbou revizní komise a smírčího výboru.

13:57:09 Nyní se bude projednávat změna stanov. Drobné změny se týkají především zjednodušení přijímání nových členů a tedy větší otevřenosti strany a usnadnění vzniku místních organizací v menších obcích.

13:49:30 Think-tank TOPAZ představuje Reda Ifrah. Co je to think tank?

13:47:48 TOP 09 má také svou mládežnickou organizaci TOPtým. O jeho činnosti podává zprávu Karel Pelikán.

13:46:54 Přečtěte si projev čestného předsedy Karla Schwarzenberga.

13:44:06 Za Klub starostů podává zprávu starosta Letovic Petr Novotný. TOP 09 má aktuálně 44 starostů.

13:40:57 Niedermayer zmiňuje klíčová témata, která dle průzkumů nejvíce rezonují mezi proevropskými voliči. V ČR vede jednoznačně klima.

"Práce v europarlamentu je v novém období ještě více o hledání složitých kompromisů. Téma spojování a kooperace je teď klíčovým tématem také TOP 09." Luděk Niedermayer

13:37:27 Luděk Niedermayer hovoří o práci v evropském parlamentu.

13:27:35 Janda vyzývá ke zvýšení aktivity členské základny.

13:25:17 Lounský starosta Pavel Janda podává zprávu o činnosti smírčího výboru.

13:18:05 Informaci o dění v Senátu ČR podává Jiří Růžička.

"Za jednadvacet let ve sněmovně si nepamatuji tak nízkou úroveń odborné diskuze jako je tam nyní." Miroslav Kalousek

13:14:27 Miroslav Kalousek přednáší zprávu o činnosti poslaneckého klubu.

13:12:51 Předsednictvo za poslední dva roky jednalo šestašedesátkrát, výkonný výbor šestadvacetkrát.

13:10:18 Budou projednávány zpráva předsednictva, výkonného výboru, smírčího výboru, poslaneckého klubu a celostátní revizní komise.

13:08:49 Ke stolku konferenciérů již zasedá Jiří Blažek a Zuzana Vandame.

13:04:58 Dopoledne zazněla také videozdravice Manfreda Webera.

13:02:28 Michal Struha, první místopředseda Konzervativní strany a jeho vzkaz delegátům.

13:00:53 V kuloárech již zní lesní roh, jenž svolává delegáty k odpolední části programu.

12:58:44 Co vzkázal sněmu TOP 09 novopečený předseda Evropské lidové strany Donald Tusk?

11:44:17 Během pauzy si, vážení čtenáři, můžete přečíst projevy Jan Farského (STAN) a Šárky Jelínkové (KDU-ČSL).

11:41:06 Následuje obědová pauza. Jakkoliv je devítka symbolem, který se často v programu sněmu opakuje, devítichodové menu očekávat nelze, další jednání začíná již ve 13.00. Možná devítistupňové pivo.

Karel Schwarzenberg zakončil projev slovy: "Všichni, kdo budou zvolení mají moji podporu, dokavad dědek starej ještě nějaké podpory schopen je."

11:36:59 Přečtete si projev Františka Laudáta.

11:35:18 Karel Schwarzenberg připomíná kořeny hodnot TOP 09, které pochází z hory Sinaj, hory Golgota, hory Akropolis a hory Kapitol.

"Máme zajímavý sjezd, poprvé vybíráme předsedu ze dvou kandidátů. To je demokracie. A máme veliké štěstí, že oba kandidáti jsou opravdu skvělí." Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg

11:30:20 A následuje další highlight dnešního programu. Projev čestného předsedy Karla Schwarzenberga.

11:27:22 Kytici odcházejícímu předsedovi předává starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

11:26:07 Pospíšil také učinil veřejný závazek podpory a spolupráce s novým předsedou.

11:24:00 Jiří Pospíšil děkuje "sedmi statečným" - poslancům TOP 09, kteří v malém počtu musí obsáhnout celou agendu Poslanecké sněmovny.

11:21:48 Na našem webu naleznete projev předsedy ODS Petra Fialy.

11:15:29 Jiří Pospíšil zhodnotil výsledek TOP 09 ve volbách, které proběhly během jeho předsednictví. V obou volbách vedl stranu do voleb. Protože je přesvědčen o tom, že předseda má být také volebním lídrem, nekandiduje a dává prostor nástupcům.

"Jsme povinni udělat maximum pro to, aby se demokratické subjekty spojily, jen tak můžeme oligarchu porazit. Musíme ale zároveň pracovat na tom, abychom byli silným subjektem, který bude důležitým hráčem v takových spojeních. Poslední dva roky hodnotím tak, že se významně zvýšil náš koaliční potenciál."  Jiří Pospíšil

11:02:51 Jiří Pospíšil děkuje "otcům zakladatelům" za spolupráci a vymezuje se proti tomu, že by ve straně panovaly názorové rozkoly.

"Demokracie trvá, občas je hlasitá, občas bolí, ale je to jediný způsob, jak zajistit svobodu a demokraticii v naší zemi."  Jiří Pospíšil, odcházející předseda strany

10:58:34 V tuto chvíli se akreditovalo 166 delegátů.

10:57:06 Je zde projev odcházejícího předsedy Jiřího Pospíšila.

10:54:10 Dopis Donalda Tuska, nového předsedy Evropské lidové strany přečetla Terezie Radoměřská. Dopis Donalda Trumpa žádný nedorazil.

10:51:02 A je tu slovenština. Videozdravice zaslali také Miroslav Beblavý, předseda SPOLU, Mikuláš Dzurinda, ředitel WMCES (Centra Wilfrieda Martense pro evropská studia) a Alois Hlina, předseda KDH (Křesťanskodemokratického hnutí).

10:49:44 Z obrazovky pozdravil sněm také Manfred Weber, předseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu.

10:47:47 Videozdravici sněmu zaslala Annegret Kramp-Karrenbauer, předsedkyně CDU (Křesťanskodemokratické unie), ministryně obrany SRN.

10:38:09 Pokračuje místopředseda Konzervativní strany Michal Struha.

"Nemusím vám přát, abyste si do čela zvolili respektuhodnou osobnost, protože při výběru, který máte, to ani jinak dopadnout nemůže."  Radim Špaček, monarchista

10:30:24 Za Korunu českou zdraví delegáty předseda monarchistů Radim Špaček. Jeho projev se logicky věnuje především problematice volby hlavy státu. Tedy panovníka.

10:28:29 Laudátův projev asi logicky svým motivačním a apelačním formátem výrazně vybočuje z obvyklého tónu zdravic hostů.

10:19:11 Dalším hostem, novým předsedou Klubu angažovaných nestraníků, je bývalý čelný představitel strany František Laudát. Před ním ještě hovoří jeho předchůdce ve funkci. S nadsázkou děkuje, že strana dovolila Františku Laudátovi odejít, aby mu mohl předat KAN.

10:15:34 Další ekologickou stranu reprezentuje předseda Strany Zelených Petr Štěpánek. I on připomíná úspěšnou spolupráci demokratických subjektů v evropských volbách. Jako předseda garantuje vstřícnost Zelených ke spolupráci i při krajských a sněmovních volbách.

10:11:39 Pokračuje první místopředsedkyně Liberálně ekologické strany Džamila Stehlíková. Připomíná, že LES dlouhodobě spolupracuje s TOP 09 ve všech úrovních voleb, ale také na expertní bázi a je tak ukázkou, jak mohou demokratické strany v duchy "výzvy z Letné" spolupracovat a uspět.

"Jednu věc máme určitě společnou. Není nám jedno to, co se v našem okolí děje."  Olga Richterová, pirátka

10:06:22 S drobným zpožděním dorazila místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

09:59:37 Za KDU-ĆSL dorazila místopředsedkyně Šárka Jelínková. Její zdravice začíná citátem T.G.Masaryka a končí pozdravem "Zdař Bůh Vašemu sněmu!"

09:54:40 Dalším hostem je první místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský. Jeho projev je více osobní, do politiky kdysi vstoupil v barvách TOP 09. Vzpomíná a děkuje otcům zakladatelům Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi.

09:48:21 Začíná vystoupení hostů. Jako první přišel pozdravit účastníky sněmu předseda ODS Petr Fiala.

09:47:19 Další část sněmu moderují Helena Langšádlová a Vlastimil Válek.

09:30:40 Na začátek nutné formality. Schvalují se skrutátoři, program sněmu, jednací a volební řád, pracovní komise a ověřovatelé zápisu.

09:28:34 Na první den sněmu se akreditovalo 158 delegátů ze 181 nominovaných.

09:26:15 První část jednání budou moderovat Iva Vavrečková a Lukáš Otys.

09:23:25 Kromě reprezentantů ostatních demokratických stran jsou jako hosté přítomni také četní zástupci diplomatického sboru.

09:18:38 Po organizačních pokynech generální sekretářky Terezie Radoměřské vítá účastníky sněmu (tentokrát) jménem hostující pražské organizace Jiří Pospíšil.

09:16:57 Tóny státní hymny bylo zahájeno jednání sněmu.

09:09:00 Znělka již svolává delegáty do sálu. Většina účastníků již je na svých místech.

08:30:25 Jednání sněmu začne symbolicky v 9:09.

08:27:50 Dobré ráno. Vítáme Vás u online reportáže z 6. celostátního sněmu TOP 09.