Adamová: Jsem odhodlaná přivést TOP 09 do příští vlády

24. 11. 2019

(projev kandidátky na předsedkyni TOP 09 Markéty Pekarové Adamové na 6. celostátním sněmu TOP 09)

Milý Karle, milý Mirku, milý Jirko, vážené delegátky, vážení delegáti, milí přátelé, 

děkuju! Děkuju vám za těch deset let vaší mravenčí práce pro TOP 09. Za poslední týdny jsem se s většinou z vás potkala ve vašich regionech. A jsem ráda, že jsem se setkala s velkou energií a chutí pracovat společně pro naši TOPku. Je to totiž přesně to, co potřebujeme. Nevzdali jsme to ani po tom nejhorším pádu. A nevzdáme to ani teď.

Chci také poděkovat otcům zakladatelům. Milý Karle, milý Mirku, děkuju vám za to, že jste před více než 10 lety založili stranu, do které jsem mohla vstoupit. Vstoupila jsem do ní proto, že mě strašně štvala arogantní a populistická politika vlády sociální demokracie. Přijde mi neuvěřitelné, že z dnešního pohledu to tenkrát vlastně nebylo tak strašné, jako je to dneska.

Děkuji Jirko, že jsi TOPku v nelehkých časech vzal na svá bedra. Že jsi se rozhodl ji vést v době, kdy jsme já ani Tomáš tu odvahu nenašli, za to ti patří velký dík.

V tomto devítkovém roce jsme oslavili celou řadu kulatých výročí. Nejen, že TOPka má desáté narozeniny, ale také je to třicet let od chvíle, kdy jsme znovunabyli svobodu a demokracii pro naši zemi. Jedním z hlavních hesel tehdy bylo heslo „Zpátky do Evropy“. Tehdejší společnost netápala a věděla čeho chce dosáhnout. Podařilo se to naplnit vstupem do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Od té doby Česká republika zlenivěla. Zlenivěla hlavně v tom, že si přestala klást vyšší mety a vyšší cíle.

Přešlapujeme na místě. A přitom vize a cíle, jak dobře víte, jsou v odpovědné politice nesmírně důležité. Jsou jejím základem. My potřebujeme další metu. Pro mě touto metou je připojení k eurozoně. Eurozona je totiž posledním krokem, abychom se stali plnohodnotným členem elitního klubu Evropské unie, nejsilnější ekonomiky na Zemi a nejlepšího místa pro život. Pro nás euro přece není jenom měnou. Euro je dalším stupněm bezpečnosti a integrace při různých snahách zavléct Českou republiku opět někam na východ. A to pro nás bude znamenat definitivní naplnění revolučního hesla z listopadu 89 – Zpátky do Evropy.

Všichni víme, že společnost nejenom u nás, ale v celém světě, prochází nelehkým obdobím. Je tady velká snaha přesvědčit lidi, aby se nestarali o správu věcí veřejných. Proto mi udělalo obrovskou radost, jak se v poslední době probudila občanská společnost. Jak si lidi vzpomněli na Václava Havla. Silnou občanskou společnost budu vždycky hájit, protože je pro mě jedním ze základních kamenů fungující demokratické společnosti. 

Máme před sebou velký úkol. Energii občanů, kterou jsme všichni cítili na Letné a při oslavách 17. listopadu, musíme přetavit v sílu, která nedovolí, aby nám i po příštích volbách vládli oligarchové s podporou komunistů nebo jiných extrémních hnutí. Demonstrace na Letenské pláni a tisíce zapálených svíček na Národní třídě měly i další pozitivní rozměr. Mezi těmito lidmi byly tisíce mladých, narozených po roce 89. Jsem ráda, že hodnoty Sametové revoluce jsou jim vlastní. A to jsou přece i hodnoty TOP 09. Já je tímto zvu do naší strany. Přidejte se k TOPce.

Jsem přesvědčena, že mladá generace, budoucnost naší země, si zaslouží kvalitní systém vzdělávání. A to je oblast, ve které Česká republika opravdu zaspala. TOP 09 si vždy uvědomovala, že vzdělání patří k nejvyšším hodnotám. Odvíjí se od ní prosperita celé společnosti. K tomu samozřejmě patří i to, že vzdělaným musíme naslouchat. Nestačí říkat, že vědu a výzkum chceme podporovat. Je neuvěřitelné, že dneska jsou zástupci akademické obce znevažováni a co mi přijde úplně neskutečné, že někteří musí části společnosti vážně vysvětlovat, že Země je kulatá. 

Budu se vždy zasazovat, aby vědecké názory a apely ohledně ochrany životního prostředí byly jednou z klíčových věcí, které TOP 09 ve své politice nebude přehlížet a bude se snažit je ve své politice prosazovat. TOP 09 se musí stát vedoucí silou v oblasti ochrany životních zdrojů. Nechceme přece přihlížet situaci, kdy polovina lesů uschne, ve studních není voda a na polích mizí ornice. A proto budu chtít posílit tuto část naší politiky, mluvit o reálných a konkrétních opatřeních, která musíme udělat v naší krajině při jejím hospodářském využívání. To není závazek jenom pro nás tady a teď. To je závazek, který dáváme těm, kteří budou na sněmu TOP 09 za 50 let.

Naše strana ale byla vždycky i stranou aktivních živnostníků a podnikatelů, lidí, kteří od státu nic moc nechtějí, respektive chtějí, aby jim v jejich podnikání nepřekážel. Když jsem v roce 2009 vstupovala do TOPky, měla jsem k tomu dva závažné důvody. Jeden z nich jsem již zmínila, byl to nebetyčný a nebezpečný populismus. A ten druhý, stejně důležitý, byla schopnost Miroslava Kalouska definovat v několika zásadách podstatu programu TOP 09. Měl odvahu opakovat to, co prosazovala Margaret Thatcher jako základ své ekonomické politiky. Poctivá odměna za poctivou práci, nežít na dluh, myslet na horší časy, splácet včas účty. A na tom se nic nemění.

Témata jako dostupnost bydlení nebo předškolní péče, průmysl 4.0, přebujelý stát, stárnutí populace a s tím spojené výzvy pro zdravotní i sociální systémy - jsou příklady věcí, které lidi opravdu trápí a od nás čekají nabídku toho, jak je vyřešíme. Ta řešení my přece známe, akorát je musíme v konkurenci holdingového PR lidem nabídnout novou a atraktivní formou. Takto je z mého pohledu potřeba přistupovat k politice – naše hodnoty a ideje doplňovat o nabídku řešení, která se dotknou každého občana. 

V každém městě, v každé vesnici zapojme do diskuse všechny, kteří se aktivně chtějí podílet na tom, jak bude vypadat region a země ve které žijí. Nemluvme s lidmi jenom pár týdnů před volbami. Buďme s nimi, ptejme se jich na jejich názory. My přece víme, že tohle je recept na úspěch – ať už v Příboře, Přešticích, Roztokách nebo Branišovicích. A dalších desítkách, stovkách obcí, kde vám přesně tohle funguje. Lajky na Facebooku nestačí.

Asi o mně většina z vás ví, že ráda sportuju. Zamilovala jsem si běh a dala jsem si cíl, že uběhnu maraton. Věděla jsem, že k tomu vede cesta jen skutečně tvrdým a poctivým tréninkem a tento cíl jsem si splnila. Dobře vím, že nic není zadarmo a jenom tvrdá práce a odhodlání je to, co vede k úspěchu. A s tímhle odhodláním TOP 09 přivedu do příští vlády.

Všechny tyto priority, o kterých jsem mluvila, jsem vám představovala během našich setkání. Jsem ráda, že v drtivé většině jste to viděli stejně. 

Tomáš Garrigue Masaryk řekl: „Člověk mnoho vydrží, má-li cíl.“ TOP 09 ten cíl má. A já vím, že společně nejen vydržíme, ale hlavně našeho cíle dosáhneme. My to dáme! 

Markéta Pekarová Adamová, kandidátka na předsedkyni TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme